Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hammarskjöld
Hammarskjöld billede

For Evigt
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

En due sad på en gren og funderede over tilværelsen

25. august 2015 af Jesper Skovlund

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

En due sad på en gren og funderede over tilværelsen billede

En mesterlig afslutning i en verden hvor reklamen har sejret ad helvede til

Når den svenske mesterinstruktør Roy Andersson slutter det der viste sig at blive en trilogi af, sker det uden at svække på kvaliteten; trilogien begyndte mesterligt med ”Sange fra 2 sal” (2000), fortsatte ligeså mesterligt med ”Du levende” (2007) og afsluttedes usvækket mesterligt med ”En due …” (2014).

Den første film virkede måske så meget stærkere, for hvornår havde man sidst set en film fortalt i enkeltindstillinger med statisk kamera, i perfektionistiske tableauer, der osede af barok desillusion, osede af intellektuel deadpan-humor der revsede det moderne samfund noget så eftertrykkeligt!

De cinéaster der kun kendte den realistiske nybølge-stil i Anderssons ”En kærlighedshistorie” (1970) og ”Giliap” (-75) kendte måske ikke den efterfølgende succesfulde reklamemands barokke enkeltindstillingsreklamer og blev måske derfor så meget mere chokerede, da trilogien indledtes. Men kunstnerisk udvikling kan faktisk gå gennem reklamen; da den svenske stat gjorde ”den fejl” at bede reklamemanden om at instruere en række aids-oplysningsfilm, slog samfundsrevseren igennem, og det var mere end ”man” kunne klare - med lidt held kan man finde klip af kampagnen på YouTube. Og da Andersson i 1991 instruerede ”Dejlig er Jorden”, var den nye tone og stil på plads og en kunstner genfødt. Vi er nogen der ikke glemmer dette mesterværk af en kortfilm fra visningerne i artbiografen Posthus Teateret i København.

Som med de to første værker i trilogien er det så som så med en gennemgående handling, men personer har det med at dukke op igen i nye indstillinger. Denne gang fx i skikkelse af kaptajnen der må tage stilling til, hvad man skal stille op med sandwichen og fadøllen, nu da en passager er faldet død om i caféteriaet lige efter at have betalt. I en anden indstilling ser vi, at kaptajnen er gået i land på grund af tiltagende søsyge og nu fortæller os, at han har overtaget hvervet som frisør for sin svoger der er syg – den enlige kunde lister ud under monologen. Så nogenlunde gennemgående figurer er dog to kiksede sælgere af spøg og skæmt. Det lykkes aldrig de to at sælge vampyrtænder, hugtandsmasken og latterposen. For der er intet at grine over – og da slet ikke i en verden der måske faktisk er fuld af vampyrer, folk der skræmmer og hånlig latter.

Som i de to foregående film er det slående, hvor langt der er imellem menneskene, hvor lidt varme endsige kærlighed der er imellem dem. En rigtig samtale, et rigtigt knus, en oprigtig glæde er der ikke. Selv dér hvor man ved første øjekast tror, at de gode følelser er, er rammerne indenfor hvilken de udfoldes fatal. Se filmen og læg mærke til, hvor svært det er for moren at kysse sin babys fødder, hvor svært det er for elskende at ryge sammen (efter samlejet?) eller hvor svært det er for børnene at blæse sæbebobler på altanen… Ulykken og smerten etableres ved den gentagne frase "Det er godt at høre, I har det godt!"

Jeg har sagt det før på dette site; vi mangler i overvældende grad instruktører der leverer skarp samfundskritik. Det er ironisk, at en af de bedste samfundskritikere i dag kommer fra reklamebranchen i en verden hvor reklamen har sejret ad helvede til!

Ekstramaterialet består af en fin dokumentation af, hvordan en af de spektakulære indstillinger bliver til i studiet. Og helt tæt på produktionen kommer man med ”director´s commentary”.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Mis. Label.

Titel: En due sad på en gren og funderede over tilværelsen
Original Titel: En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Premieredato: 31. august 2015
Instruktør: Roy Andersson
Skuespillere: Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson, Viktor Gyllenberg, Lotti Törnros, Jonas Gerholm, Ola Stensson, Oscar Salomonsson, Roger Olsen Likvern
Spilletid: 96 min.
Selskab: Roy Andersson Filmproduktion AB,4 1/2 Film, 2014
Genre: Drama







banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...