Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Nattevagten - Dæ...
Nattevagten - Dæmoner Går I Arv billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

MC5: Sonic Revolution

28. august 2004 af Toke Nielsen

5 stjerner Skriv en kommentar

MC5: Sonic Revolution billede

En fremragende koncert og en fremragende rockumentar. Rock’n Roll sgu’! Men man savner Iggy.

Detroit var i midt-60’erne nok mest af alt kendt for sin blomstrende bilproduktion frem for et kildeudspring for ny musik. Men i 1965 opstod gruppen MC5 – MOTOR CITY FIVE – der sammen med THE STOOGES skulle gå hen og åbne helt nye døre til det vi i dag kalder garage/støjrock, punk, grunge osv. Og der er da også en følelse af benzin og amerikanerøser over deres musik, men især en em af napalm fra den samtidige Vietnam krig, protesterne over denne samt raceoptøjer og studenteroprør og en aggressivitet der ligger langt fra Bob Dylan og hans ”Blowin’ in the wind”.
Gruppen nåede at blive genstand for bl.a. CIA’s bevågenhed samt at udsende tre mindeværdige albums førend den, med hjælp fra heroinen og alkoholen, gik i opløsning i 1972.

I marts 2003 mødtes de tre overlevende bandmedlemmer i Londons berømte 100 CLUB og spillede deres første koncert i over 30 år. Spillestedet kan lige akkurat rumme omkring 350 tætpakkede rock-freaks og de kom valfartende fra alle verdenshjørner – fra Sverige til Japan – for at opleve denne genforening. Denne hyldest. Ikke kun til gruppen MC5 men i lige så høj grad til en tidsånd. Og hvis nærværende DVD yder oplevelsen bare en lille smule retfærdighed, kan de umuligt være blevet skuffede. For hold da kæft hvor det køre. Fra det første anslag på trommerne til den sidste tone i den afsluttende ”Kick Out The Jams”. Selv bartenderne jubler med fra deres plads bag disken.

Gruppen mistede deres ene guitarist Fred ”Sonic” Smith i 1994 samt forsanger Rob Tayler i 1991.
Tilbage står guitarist/sanger Wayne Kramer, bassisten Michael Davis og Dennis ”Machine Gun” Thompson på trommer men sammen med to messingblæsere – ligeledes fra Detroit – leverer de en fremragende koncert med hjælp fra en mere end solid håndfuld yngre og samtidige musikere. At så hårgrænsen er rykket lidt tilbage og maven måske hænger lidt ud over bæltet er ligegyldigt, for man skulle ikke tro at de havde forladt scenen så meget som et sekund med den nerve og intensitet de lægger for dagen. Disse fyre kan lide det de laver og de spiller for musikkens skyld! Rock’n Roll!

Det er stort at se hvordan ærefrygten lyser ud af øjnene på f.eks. Dave Vanian fra THE DAMNED der lægger vokal på tre af numrene - uden at det går hen og bliver den rene ydmyghed. Tværtom. Som en af mine venner sagde; det kunne have været Bono fra U2 der spillede med BB King. To mestre der mødes og leverer en fed koncert sammen. Og både Nick Royale fra THE HELLACOPTERS samt Ian Astbury fra THE CULT er lige så arrangerede. Bedst af alt bliver det dog da det gamle rockmonster Lemmy fra MOTERHEAD dukker op og med sin whisky-hæse stemme og en mundharmonika, kværner sig igennem nummeret Sister Anne førend han giver hånd og kram til de gamle MC5 fyre og forlader scenen med:
”I’d like to tell you something - without these guys there would be NO Moterhead, NO the Damned – there would have been NONE of them bands – these guys did it all first! You got it!”

Kort sagt er dette noget af det bedste jeg har set hvad angår koncertoptagelser og hvis man tilføjer ekstramaterialet er det oven i hatten en fremragende dokumentar. Eller rockumentar om man vil. Og med mindre man har lægens ord for at man får fysiske men af rigtige guitarer og manuelt betjente trommer, kan jeg ikke se nogen som helst gyldig grund til ikke at investerer i denne DVD. Punktum. Fem velfortjente stjerner til MC5 og DVD’en som helhed samt fire til ekstramaterialet selvom man savner en kommentar fra de samtidige Detroit-punkere IGGY AND THE STOOGES.

På DVD’en finder du følgende fire menuer

1: START KICKIN’
Koncerten med følgende trackliste hvor der ikke er så meget som et svagt led:

1: Skunk (Sonicly Speaking)
2: Gotta Keep movin’
Nick Royale THE HELLACOPTARS
3: Shakin’ Street
Michael Davis MC5
4: Tonight
Dave Vanian THE DAMNED
5: Looking At You
Dave Vanian THE DAMNED
6: High School
Dave Vanian THE DAMNED
7: Poison
Wayne Kramer MC5
8: The American Ruse
Nick Royale THE HELLACOPTERS
9: Rocket Reduser NO.62 (Rama Lama Fa-Fa-Fa)
Wayne Kramer MC5 – med hjælp fra publikum (”Sing louder you motherfuckeres”).
10: Sister Anne
Lemmy MOTERHEAD
11: Ramblin’ Rose
Wayne Kramer MC5
12: Kick Out The Jams
Ian Astbury THE CULT

2: PICK OUT THE JAM
Egentlig bare “scene selections” – muligheden for at vælge en specifik sang.

3: AUDIO SELECTION
For dem der går op i det er der her muligheden for at vælge mellem
Dolby Digital 5.1
dts. 5.1
Dolby Digital 2.0

4: SONIC SPECIAL FEATURES * * * *
Ekstramaterialet.
- Sonic Revolutions
der gemmer på ”Influencia”, en ca. 30 minutters historie om og med bandet der så er bagefter er opdelt i 9 afsnit der tillader at man kan gå direkte til fadet og høre om f.eks. ”Band Begins” eller ”Drugs, alcohol and lose” osv. hvilket synes en smule unødvendigt på en kun 30 min. featurette.

- Behind the scene
10 min. med flere små anekdoter.

- The Lively Spot: American Ruse
- The Lively Spot: Looking At You
To meget slidte sort/hvid videooptagelser med bandet fra et TV-show anno 1970 og det samme med

- Conversations in Depth;
en optagelse fra 1967 med nummeret ”Black to Come”.

- Kick Out The Jams, Music Video
Nummeret ”Kick Out The Jams” hvor det visuelle består af en sammenklipning fra tre forskellige koncertoptagelser. Men det fede er at der er mulighed for at slå et kommentatorspor til. Cool!

- National Archives Footage – Department of Defense.
En virkelig underlig lille ting. 5-6 minutters stumfilm optaget af “The US. Dept. of Defense” med billeder af en flok soldater i en træningslejr samt optagelser fra ”the 1968 Democratic National Convention Protest Festival” hvor man ser et kort glimt af MC5 spille for forsamlingen.

- Detroit and Belle Isle Love-In
ca. 10 minutters hjemmevideo fra miljøet omkring “The Artists Workshop” i Detroit med muligheden for at slå kommentatorsporet med bandet til eller fra. Ret morsomt.

Alt i alt omkring en times tid i ekstramaterialet der både er morsomt, historisk og informativt.
Men for min skyld måtte de gerne have givet den en time mere når vi nu snakker genoplivning af, ikke bare et lille stykke musikhistorie (MC5’s historie), men især af en tidsånd.

DVD’en er venligst stillet til rådighed af http://dvd.bmg.dk"

Titel: Sonic Revolution – a celebration of The MC5
Original Titel: Sonic Revolution – a celebration of The MC5
Premieredato: 16. august 2004
Genre: Andet
Link: http://dvd.bmg.dk


banner
Overskrift Højre Block
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...