Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Nattevagten - Dæ...
Nattevagten - Dæmoner Går I Arv billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Palle Nielsen - mig skal intet fattes

22. april 2015 af Jesper Skovlund

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Palle Nielsen - mig skal intet fattes billede

Man kan næppe forestille sig en smukkere hyldest til en af vores store kunstnere

Jytte Rex´ fremragende portrætfilm fra 2002 af en af vores største grafikere Palle Nielsen er netop udgivet på DVD i serien Modern Danish Art Collection.

Det står med det samme klart, at vi her har at gøre med en indfølende portrætfilm hvor kunstneren Palle Nielsen kommer til orde fra først til sidst. Vi ser et utal af Nielsens billeder, ser den gamle skrøbelige mand smukt fortælle om motiv og eksistens, og hører tillige hans kloge refleksioner over samme, smukt indtalt af Niels Barfoed.

Instruktøren Jytte Rex´ helt særlige flair for at skildre bygninger og rum, ikke mindst byrum hvor drømmen, det mytiske, tiden, erindringen og det eksistentielle kommer til syne harmonerer kongenialt med Palle Nielsens motivverden, når hun digter med med kameraet. At Jytte Rex var elev af Palle Nielsen siges ikke, men det lyser smukt ud af hver af filmens indstillinger. Man kan vægre sig ved at kalde filmen for et billeddigt, fordi det har fået betydning i den borgerligt pæne retning, men filmen er ikke desto mindre et billeddigt, hvor eksistensen både hyldes og vises frem i al sin gru.

Ikke mindst gruen er ubønhørligt overbevisende hos Nielsen. Således kan hans billedverden holde til at der klippes frem og tilbage fra tvillingetårnenes kollaps i New York 9/11 og til Nielsens billeder der ofte indeholder katastrofen. For en gangs skyld virker de frygtelige billeder fra New York ikke som en virkningsfuld fidus. Her er fuld dækning for sammenkædningen.

Nielsens billeder er på den ene side tæt på den grafiske romans (”graphic novel”) fortælling og dog så åbne for vores egen fortælling, når den kondenceres til faldet i rummene.

I en tid hvor alting gøres til kompetencer, redskaber og kassetænkning er det livgivende at høre en gammel, klog mand reflektere nærmest i essayets form, hvad enten det er til kameraet eller med Barfoeds stemme, over den kunstneriske proces der gerne vil forstå eksistensen. Man bliver rørt. Og græmmes over at det var på høje tid i år 2002 og nu nærmest føles som sidste chance i 2015 – i øvrigt helt i Palle Nielsens ånd.

Man kan næppe forestille sig en smukkere hyldest til en af vores store kunstnere, Palle Nielsen end Jytte Rex´ film. Instruktøren modtog velfortjent en Robert for filmen i 2003.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Another World Entertainment.

Titel: Palle Nielsen - mig skal intet fattes
Original Titel: Palle Nielsen - mig skal intet fattes
Premieredato: 26. februar 2015
Instruktør: Jytte Rex
Skuespillere: Palle Nielsen, Niels Barfoed
Spilletid: 56 min.
Selskab: Kollektiv Film, 2002
Genre: Dokumentar






banner
Overskrift Højre Block
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...