Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Black Panther: W...
Black Panther: Wakanda Forever billede

Emily


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Streaming anmeldelse

Into The Deep (Netflix)

2. oktober 2022 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar

Into The Deep (Netflix) billede

Voldsom, men vedkommende dokumentar om en af dansk politihistories værste sager. Som taget ud af en krimiroman omtales sagen i udenlandske medier, og denne dokumentar ligger blot nye alen til det postulat.

“Måske jeg har været lidt for åben, men ved du, at der findes psykopater ude blandt os?” “Folk, der tager og bruger andre folk”. “Den slags som har storhedsvanvid og ikke udviser medfølelse for andre”. “Måske du har stødt på et menneskeligt rovdyr på din vej”. “Ved psykopaten at han selv er psykopat?”

Sådan sagde Peter Madsen blandt andet direkte til Emma Sullivan 11 måneder før han tog svenske Kim Wall med ombord på sin egen konstruerede ubåd Nautilus. Grunden til, at Emma Sullivan i det hele taget sad over for Peter Madsen dengang, var hendes optagelser til en dokumentarfilm om Peter Madsens person med særligt fokus på hans raketprogram, hans kontrovers med sit tidligere “firma”, jagten på invention og hele den bevægelse af frivillige interesserede samt ingeniørstuderende, som så Peter Madsen som et forbillede og gerne ville hjælpe ham med at komme fra tanke til realitet. En dokumentarfilm, som skulle ændre sig fra at handle om at komme ud i rummet til at komme ned på havets dyb…

Det er en meget kontroversiel dokumentar, som nu endelig er frigivet på Netflix. Den skulle egentlig have været klar i 2020 på tjenesten, men Netflix ville ikke frigive den. Det er den så blevet her godt 2 år efter. En dokumentar som i sidste ende skulle vise sig at have delelementer i indholdet, som vejede tungt som videobevismateriale i domsafsigelsen i retssagen.

Først får vi en meget positiv portrættering af den excentriske opfinder Peter Madsen. Han sidder ikke stille og har hele tiden planer og visioner for at rykke grænserne for, hvad der er menneskeligt muligt at opnå. Meget båret af hans ivrige projekt rumraket, som skulle føre ham ud i rummet. En ubåd ved navn Nautilus skulle fungere som en slags førerbunker for raketprojektet. En ubåd som siden uløseligt fik omdøbt RaketMadsen til UbådsMadsen. Sullivans optagelser stykkes siden sammen, som før og efter 10/8 2017, hvor Peter Madsen sendte en sms til den svenske journalist, om at han havde tid til at give en sejltur og fortælle om sig selv. Betaget af projektet skippede Kim Wall hendes afskedsfest (i anledning af at hun skulle bosætte sig i Asien) og jagtede den eksklusive historie. Det blev desværre det sidste, hun gjorde, for til turen har Madsen pakket både save, knive og slebne skruetrækkere…

Langsomt kan vi se Peter Madsen ændre adfærd undervejs. Emma Sullivans filmhold bliver negligeret, hans blik og facon bliver mere inciterende, hans kontaktform over for sine “ansatte” bliver mere og mere bizar og så begynder han at sende anstødelige sms’er til selvsamme. Det bliver hurtigt klart, at Kim Wall var på det forkerte sted og tidspunkt, men havde hun ikke mødt op ved ubåden og steget ombord, så havde forbrydelsen sket dagen efter med et andet offer. Peter Madsen havde udviklet et sygeligt sind, som passer meget godt på øverste beskrivelse. Han ville prøve at føle på egen krop, hvordan det var at tage et andet liv. Som uofficiel verdensmester i lystløgn havde han en idé om, at det skulle han nok kunne klare uden represalier. Nu sidder han fængslet på livstid.

Into The Deep er en af de mest angstprovokerende dokumentarer, som jeg længe har set. De mange optagedage og interviews med en ufiltreret Madsen er som at kende sandheden, inden den skete. Man er ulykkeligvis afskærmet fra at standse forbrydelsen. Det er mindst lige så skræmmende at være vidne til Madsens talegaver og deraf magt. Han positionerer sig selv, og legaliserer dermed nærmest, at han kan tillade sig alt. Selvom det er en voldsom omgang, så opfylder Emma Sullivans Into The Deep også en form for retfærdiggørende punktum i sagen. Man er øjeblikkeligt optaget af dokumentaren, selvom man kender sagens gang. Et uafrysteligt projekt af Emma Sullivan, men som vi alene af den grund skylder en tak. 5 stjerner kvitterer jeg med.

Titel: Into The Deep (Netflix)
Original Titel: Into The Deep
Premieredato: 30. september 2022
Instruktør: Emma Sullivan
Skuespillere:
Spilletid: 87 min.
Selskab: Netflix, 2020
Genre: Dokumentar
Streaming service: www.netflix.com
banner
Overskrift Højre Block
Emily
Ønskebarn
Terrifier 2
Diary Of A Wimpy...
Crimes Of The Fu...
Vanskabte Land
Trold (Netflix)
Rimini
Andor (Disney+)
Bardo: False Chr...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...