Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Galla Premiere P...
Den Ukendte Dans...
Jaime Rosales Ta...
The World Of Han...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Pokémin Detectiv...
Pokémin Detective Pikachu billede

Ad Astra
Us
After


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Morten Grunwald Er Død

15. november 2018 af Jesper Poulsen Skriv en kommentar

Morten Grunwald Er Død billede

Olsen Bandens legendariske trekløver har trukket sit sidste åndedræt. Morten Grunwald, bedst kendt for sin rolle som Benny, er død af kræft. Han blev 83 år gammel.

For en måneds tid siden fejrede Olsen Banden 50-års jubilæum for udgivelsen af den første film i rækken. Den yderst populære bande blev med et folkeeje og siden blev det til yderligere 13 film - den seneste med titlen Olsen Bandens Sidste Stik, som blev udgivet lige under jul i 1998.

Serien af film blev ikke kun et nationalt klenodie, men bredte sig også til Sverige og Norge, som lavede deres egne versioner af filmene. Tyskerne var et andet folkefærd som faldt pladask for Olsen Banden, men her var synkronisering nok. Olsen Banden herhjemme fik også siden en renæssance med både en julekalender, børnefilm, musical og et par animationsfilm. Det er såmænd ikke noget under at Morten Grunwalds erindringsbog kom til at bære titlen Min Tid I Gule Sokker.

Morten Grunwald fortalte i oktober at han var ramt af lungekræft og det nok var et spørgsmål om måneder. At det så kun blev til en måned længere, kom som en overraskelse for de fleste. Morten Grunwald døde i går aftes efter et lille døgns tids indlæggelse på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup.

Tilbage står hans kone og skuespillerkollega Lily Weiding (som ses til venstre for Grunwald på nedenstående foto fra Jul På Slottet) samt børn og børnebørn. Minderne om et langt og indholdsrigt liv har de hver især, mens vi andre må kigge tilbage på en af de helt store hvad angår dansk filmskat.

Et hav af titler medvirkede Grunwald i, og altid efterlod han sit eget eftertrykkelig mærke. Humor og tossestreger ikke mindst. Han brød igennem via de danske folkekomedier, i først omgang som Smukke Arne i filmene 5 Mand Og Rosa samt Smukke Arne og Rosa. Der var også dobbelt op i rollen som Frede Hansen i Slå Først, Frede og Slap Af, Frede. Mange vil nok også mindes Nu Stiger Den og Martha. Siden blev der "fast arbejde" som Benny i Olsen Banden, mens man i nyere tid ikke kommer uden om hans portræt som Ghita Nørbys eftertænksomme ægtemand i Stille Hjerte. Andre væsentlige titler tæller Eksperimentet, Hvid Nat, Den Sorte Madonna, Mord I Mørket og Ballerup Boulevard.

Morten Grunwald vil naturligvis også blive husket for sin rolle i ikoniske Matador som kunstmaleren Ernst Nyborg. Flere vil nok også huske ham som den stakkels konge, som må tabe sig for at holde sin gæld i form af vægt i guld nede. Det skete i den afholdte julekalender Jul På Slottet. Flere gange dukkede Grunwald også op i gæsteroller i Huset På Christianshavn og også ganske kort i succes-serien Hotellet. Grunwald var desuden også med i flere teaterstykker og som stemmelægger til tegnefilm, eksempelvis som Lille John i Disneys Robin Hood.

Æret Være Morten Grunwalds Minde.

banner
Overskrift Højre Block
Pokémon Detectiv...
Late Night
Ready or Not
Good Boys
I Trygge Hænder
Letter from Masa...
The Last Gentleman
Hacker
Diego Maradona
It del 2KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...