Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

War Of The Worlds (Special Edition)

26. november 2005 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

War Of The Worlds (Special Edition) billede

Så er sommerens helt store blockbuster-boost over os. Eller rettere sagt under os...

Steven Spielbergs genindspilning af dem gamle Wells-klassiker War of The Worlds gemmer på kæmpe dræbermaskiner skjult under jorden. Via store lynnedslag, transporteres der liv fra det ydre rum ned i maskinerne og vupti - så er jorden et farligt sted at befinde sig. For de fremmede viser så afgjort ingen nåde!

Ray Ferrier (Tom Cruise) er en rigtig dårlig far for sine to børn og derfor er de, Rachel (Dakota Fanning - I Am Sam, Man On Fire) og Robbie (Justin Chatwin - Taken), heller ikke specielt interesserede i at tilbringe tiden sammen med farmand, mens mor Mary Ann (Miranda Otto - Ringenes Herre, Flight Of The Phoenix) er udenbys sammen med sine nye mand. Kemien mellem Ray og børnene er stort set ikke eksisterende og det er reelt først da et gigiantisk uvejr bryder ud, at man kan se at der trods alt er bare en lille gnist af familiefølelse. Uvejret viser sig imidlertid at være forårsaget af ankomsten af førere til de nedgravede dræbermaskiner og så tager filmen fat. En stor overlevelseskamp udspiller sig, mod en overmagt som det amerikanske forsvar intet kan stille op over for. Løb for livet, gem dig hvor det er muligt - og vær HELT STILLE...

Filmen lægger helt godt fra land. Vi får en fin beskrivelse af de folk vi skal følge i filmen og gennem det anstrengte familieforhold, har man lyst til at fortælle dem at der er meget mere alvorlige ting på spil i en nær fremtid. Da så uhyggen for alvor breder sig, er man faktisk en anelse ængstelig på menneskehedens vegne. Ganske som det bl.a. er set i Spielbergs Dødens Gab, fungerer den paniske fornemmelse bedst, når man ikke direkte ser kilden til den anspændte situation før midt i filmen.

Op fra jorden dukker en række frygtindgydende skabninger som rummer al den teknologi og våbenkraft der skal til for at ruinere vores klode. Inden længe har de smadret alt som smadres kan og dræbt adskillige borgere i den myldrende metropol. Ray og ungerne tager flugten i en stjålet bil og herfra er der stort set kun tale om n ting. Overlevelse... Selvom der er gang i sagerne og det hele er aldeles interessant rent visuelt, så er det ikke nok til at man lader sig rive med. Handlingsforløbet mellem mennskene holder en uberettiget pause og løjerne overlades til at minde om katastrofe-film som Daylight, Volcano, Dante's Peak, Twister, The Day After Tomorrow - og i den dur. Fra at virke uimodståelig (læs: de første 15-20 minutter), så lander War of the World ned et sted mellem M. Night Shyamalans Signs og den velkendte Independence Day. Det gode er at man for så vidt bliver underholdt - men frustrationerne over at Spielberg er trådt i fælden med at gentage andres værker og at filmen skubber sig væk fra det lovede action-drama, ja det fylder altså en del i ens stemningsoplevelse.

Filmen har helt klart sine store øjeblikke, men de befinder sig forholdsvist spredt i for vidt et omfang. Man savner en helstøbt lineær oplevelse, for der er en del bump på vejen, som ikke kan undgå at ærgre seeren. For det første er det næppe nogen hemmelighed at verden ikke går under, vi mennesker er jo en stærk race. Men hvorfor man intet får at vide om hvordan dræbermaskinerne besejredes, er da en trist begivenhed. Det anfægter jo hele grundlaget for at lave filmen, for i princippet kunne det vel ligeså godt have været drikkevandet det havde været galt med og ikke aliens som man normalt bruger på baggrund af mystik og det lettere okkulte. Et skridt tilbage for Alien-genren! Dog slår det slet ikke slutscenerne, som fik salen til at reagere promte. Hollywood viser lige sit klamme ansigt, og ødelægger patriotismen mod at vise en dosis rosenrød happiness...

Positiviteterne i War Of The Worlds er dog helt klart synlige, trods alt. Specielt er jeg begejstret for scenerne som foregår på færgen, hvor flugtmulighederne er nærmest urimelige. Klimax-scenen hvor Ray og Rachel er fanget i dræbermaskinerne (og blot venter på en grum skæbne, da det viser sig at rumvæsnerne tømmer menneskene for blod), er også helt godt gået. Dog er netop den scene, alt for kort og det er i sidste ende alt for nemt at slippe væk. En god scene som så til gengæld er for lang, er Ray og Rachels møde med opportunisten Ogilvy (Tim Robbins - Mission To Mars, En Verden Udenfor, Det Store Spring). Han har selv gravet sig ned under jorden og planlægger en hævn. Et par fornøjelige replikker fra ham, gør at der kommer lidt humor ind i den groteskte situation. Men panisk angst, gør at han i sidste ende ikke klarer skærene. Forinden da, kan man ikke andet end at betages af Hide And Seek-scenen, hvor de tre forsøger at gemme sig for rumvæsnerne, som man også her for første gang ser i deres rette støbning. Det er spændende og klaustrofobisk.

Filmen kommer så afgjort til at sælge stort, når den slippes løs herhjemme. Men kan den undgå at skuffe bare lidt? Independence Day var bedre, Signs var dårligere - War Of The Worlds er lige en sjat bedre end en middelkarakter på bagrund af det nævnte. Og så må man endnu engang tage hatten af for Dakota Fanning (hende ville jeg knag'me gerne giftes med, hvis hun var 15 år ældre). Hun er sin generations ubestridt største stjerne. Tom Cruise klarer sig også fint. Han er efter nogen tid trådt ud af det kedelige lys som pigernes helt. Morgan Freemans voice-over er lige i øjet. Tim Robbins er det perfekte valg til sin rolle, mens Miranda Otto omvendt må siges at være decideret kedelig som den bekymrede mor. Alt i alt er filmen slået for stort op i forhold til hvad den kan tilbyde, og man fristes til at sige at det er Spielbergs dårligeste UFO-film, når man tager E.T. og Nærkontakt Af Tredje Grad med i det spil. Filmenes rumvæsner var dengang venligt indstillede, men at kalde kommercialismens indtog for: This Time It's War, er korrekt, men ikke et komplet blåstempel her fra.

Da der her er tale om 2-disc versionen, er der naturligvis en god stak ekstra materiale oven i hatten. Hele 3 større menuer med en masse underpunkter, så pas på ikke at fare vild. Her er til et par timers underholdning yderligere, hvis du kunne tænke dig at se Spielberg bakse med opgaven, kontra den oprindelige version. Hør også Tom Cruise fortælle om selve familie-saga'en i selve historien. Tag med en tur bag kulisserne og se hvordan rumvæsner og maskiner blev designet eller bliv klogere på selve visualiseringens opbygning. Jo, det er omfattende og helt rimeligt at så omtalt en film medgiver en skive mere, så man kan komme helt tæt på.

Jeg helliger mig til 4 stjerner på baggrund af en række gode skuespilspræstationer, en livlig start, guf for øjet - men heller ikke mere, da en kikset slutning, genreskift undervejs og at filmens basis tilfældiggøres, ja det giver nogle ridser i lakken på grund af sin essentialitet for filmens bæredygtighed.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment I/S.

Titel: War Of The Worlds (Special Edition)
Original Titel: War Of The Worlds (Special Edition)
Premieredato: 16. november 2005
Instruktør: Steven Spielberg
Skuespillere: Tom Cruise, Tim Robbins, Dakota Fanning, Miranda Otto, Morgan Freeman
Spilletid: 109 min.
Selskab: Paramount, 2005
Genre: Action





banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...