Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Deadpool & Wolve...
Deadpool & Wolverine billede

Jagtsæson 2 - I ...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

American Sniper

4. juni 2015 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

American Sniper billede

Når din profession definerer dig...

Chris Kyle var en legendarisk amerikansk snigskytte, som var med på hele fire ture til Irak. American Sniper er hans historie orkestreret af gode gamle Clint Eastwood. Filmen var nomineret til 6 Oscars tilbage i februar, men vandt ”blot” en enkelt for bedste lydredigering. Er det så en dårlig film? Nej, det kan man på ingen måde påstå. Feltet var bare ekstremt stærkt i år, og så var der bare en branche som ikke ville hylde patriotismen, men hældte mere til et konkret aktualitetsbillede af Hollywood-branchen i form af Birdman.

Hvis du nu sidder og tænker at American Sniper sikkert er en rendyrket krigsfilm, så tager du fejl. Den har en markant krigsvinkling og en række voldsomme og nervepirrende scener, som nok kalder markant på nationalismen. Men når det er sagt, så er beretningen om Chris Kyle dybest set en personskildring, som tilfældigvis er møntet på en person med en lidt alternativ jobbeskrivelse. Æreskodekset med at have hinandens ryg og aldrig lade nogle i stikken vejer højt, og det gør selve Kyles hverv til en kynisk opgave.

American Sniper har fået mange tæsk for at være en meget ensidigt og klichéfyldt forestilling. Det er jeg så lodret uenig i, for har man et forlæg, så må man jo følge det og undlade at pynte på fakta. Der må da findes flere lag i Chris Kyle end blot manden der er gift med sit job? Næ, for det er jo netop det som er det interessante i denne sammenhæng. De intensive sammenhænge som hans snigskytteprofession byder ham, så kan man netop sagtens forstå hvor svært det er for ham at vende tilbage til det vi andre kender, som en almindelig civil tilværelse. Når filmen også tager sig tid til at skildre hans træning for at blive blandt de bedste, og ikke mindst de skæbnesvangre valg han står over for, så forstår man så udmærket vanskellighederne i at vende tilbage og adaptere familielivet, som man kender det.

Det gør næsten tilsvarende ondt at se ham sidde og foretage et intetsigende telefonopkald til konen, mest fordi hans moral byder ham det. Men hans tanker er tydeligvis et helt andet sted, og det kommer til at virke enormt kejtet. I hovedrollen ses Bradley Cooper (Silver Linings Playbook, The Hangover, American Hustle) som den plagede soldat, mens hans kærlige hustru spilles af Sienna Miller (Foxcatcher, Factory Girl). Filmen er fængslende, spændende og barsk på samme tid. De lidt over 2 timer flyver af sted, fordi ”Clinten” har sat rammerne for en særdeles vedkommende historie, som udover blot at være et autentisk værk, også bare skriger på at blive fortalt.

Jeg skal ikke kloge mig på om American Sniper virker farvet og stereotyp. Jeg skal vurdere om den fænger og fastholder sit publikum, og svaret er et rungende ja. American Sniper er en helt aldeles glimrende film, som man får lyst til at se mere end én gang, for at trevle alle de lag op som ligger gemt i Kyles sind og situation. Man kan som seer sagtens sætte sig ind i Kyles dilemmaer og psyke, og det gør filmen nærværende og vedkommende, selvom det i sidste ende ikke gør hans metier til et pausekomma.

American Sniper er et gribende værk og det skal det belønnes som. Jeg tildeler 5 store stjerner.

Bonusmaterialet består af 2 gange en halv times bag om optagelserne.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Warner Home Video.

Titel: American Sniper
Original Titel: American Sniper
Premieredato: 2. juni 2015
Instruktør: Clint Eastwood
Skuespillere: Bradley Cooper, Sienna Miller, Troy Vincent, Brian Hallisay, Kathe Mazur, Leonard Roberts, Ayman Samman, Sam Jaeger, Erik Aude, Zack Duhame, Eric Close
Spilletid: 132 min.
Selskab: Warner Bros. Pictures, Village Roadshow, 2014
Genre: Action , Drama , Krig
banner
Overskrift Højre Block
Deadpool & Wolve...
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens endeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...