Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Anden - Tal For Sig Selv

4. september 2004 af René Hyldig

5 stjerner Skriv en kommentar

Anden - Tal For Sig Selv billede

Intelligent humor på højeste plan fra Anders Matthesen

Efter min mening er Anders Matthesen Danmarks mest talentfulde komiker. Og måske er komiker en for begrænsende beskrivelse af
Anders Matthesens talent. Jeg hørte på et tidspunkt et interview med instruktøren af Jul På Vesterbro, Morten Lorentzen, han fortalte, at han forlods kendte Matthesen fra Terkel i radioen, men at han nu ikke lige havde gjort sig klart at det var een og samme person der stod bag alle karaktererne...

Og det er netop det, der i særdeleshed er Matthesens force: At han er i stand til at ramme så mange menneske-typer lige på kornet.

Stand-up-komikere forfalder let til at appellere til den indre svinehund - "dét og dét og dét er bare for langt ude..."

I Tal For Dig Selv tager Anders Matthesen konsekvensen. Han vælger at vende op og ned på dette koncept:

Første del af showet - første DVD - er anlagt som et blik på alt det positive i tilværelsen. Matthesen selv optræder velklædt og smilende med en glad baggrund, fuld af optimisme og livsglæde. Men det til trods, er der masser af vid og bid, jeg har fx. svært ved at tro at nogen kan indtage en smoothie uden at skænke Matthesen en tanke efter hans udgyldelser her...!

Showets anden del - DVD 2 - er så bøtten vendt på hovedet igen: Matthesen foran dyster baggrund med huen godt ned om ørerne, ærmeløs t-shirt, og ond i blikket, altså det hele med modsat fortegn. Anden er sydende sarkastisk samfundsrevser, og med klart focus på "nederen". Det klarer han naturligvis til perfektion, i en grad som ikke overgåes på dansk grund.

Det tankevækkende er, at det er legende let at nikke genkendende til begge menneskesyn.

En af Andens kvaliteter er evnen til at så et lille korn i folks bevidsthed, for så langt senere - som et lyn fra en klar himmel - lige at referere til det pågældende i en helt anden sammenhæng. En meget velfungerende teknik, der også vidner om, at der ligger et stort arbejde bag den tilsyneladende legende lette og på intet tidspunkt tøvende måde Matthesen serverer et to timers show på. Det opleves nærmest som improvisation, og selv det ta'r han gas på: "I skal ikke komme til mit show igen i morgen, det er nøjagtigt det samme som i dag".

Matthesen slutter showet med en spørgerunde fra publikum - indlagt som ekstra-materiale på DVD 2 - hvor hans hurtige replikker og store evne til improvisation rigtig kommer til udfoldelse, manden er ekstremt godt skåret for tungebåndet, og så kan han bryste sig af betydelige evner som sprog-fornyer. Ydermere får han lejlighed til at forklare hvorfor alle de kære figurer fra Terkel og Jul på Vesterbro IKKE er med i showet - "man sku' jo nødigt ende som Kai Løvring og hans Eskild", som Matthesen tørt bemærker, og eftersom det virker som om Matthesen har uanede ressourcer til fornyelse at trække på, er den risiko nok heller ikke overhængende.

Jeg aner en lidt anden tone i dette sæt end i Matthesens tidligere ting, måske et gran af filosofi. Det er lidt mere end bare stand-up comedy, hvad jeg godt kan lide, men det vil muligvis skuffe gamle hardcore fans. Selv håber jeg at det er tegn på at Anden igen er på vej et nyt sted hen, lige som han har været det lige fra starten som regulær stand-up'per, over Terkel, Jul På Vesterbro, og til hovedrollen i teaterstykket Simon.

DVDen er venligst stillet til rådighed af Art People.

Titel: Anden - Tal For Sig Selv
Original Titel: Anden - Tal For Sig Selv
Premieredato: 30. august 2004
Instruktør: Anders Matthesen
Skuespillere: Anders Matthesen
Spilletid: 120 min.
Selskab: Art People, Art People, 2004
Genre: Humor


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...