Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Boys of Abu Ghraib

16. marts 2015 af Kristian Jensen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Boys of Abu Ghraib billede

Boys of Abu Ghraib

Vi har alle set billederne. Fotografierne, der viser de brutale overgreb begået af amerikanske soldater mod irakiske krigsfanger i fængslet Abu Ghraib. Billeder af menneskelig fornedrelse, ydmygelse og mishandling blev spredt verden over, da sandheden om det frygtede fængsel ramte æteren tilbage i 2003.

Siden hen har ganske få spillefilmsinstruktører haft modet til at berøre emnet, da historien ikke viser menneskehedens bedste sider, og da slet ikke de amerikanske styrkers. Instruktøren og skuespilleren Luke Moran er en af dem, der har vovet sig ud i at fortælle en historie med udgangspunkt i de tragiske hændelser. Resultatet, ”Boys of Abu Ghraib”, har netop fået dansk premiere på DVD.

I ”Boys of Abu Ghraib” møder vi soldaten Jack Farmer (spillet af Luke Moran selv), hvis patriotisme bliver sat på prøve, da han bliver udstationeret i Abu Ghraib. For krigen viser sig at være alt andet en gloværdig, og Farmer begynder langsomt at tvivle på, om den hårdhændede behandling af krigsfangerne nu også er det rigtige. Da han, stik imod alle regler, bliver venner med en indsat, begynder tvivlen for alvor at nage. Farmer står pludselig ved en skillevej, hvor han skal vælge imellem at parere ordre eller følge sit hjerte.

”Boys of Abu Ghraib” er Luke Morans debut som filminstruktør, og man må sige, at det er et tungt emne at starte sin karriere med. Balancegangen mellem det filmiske drama og den altødelæggende kliche er hårfin, når det kommer til film baseret på virkelige hændelser. Desværre lykkes det ikke helt for Moran at hive den hjem, og ”Boys of Abu Ghraib” ender som et værk mellem to stole.

På den en side vil Moran undersøge de brutale overgreb, der fandt af sted i Abu Ghraib og de menneskelige medfølgende konsekvenser. På den anden side vil instruktøren og hovedrolleskuespilleren også gerne fortælle historien om den spændingsøgende soldat, der er splittet mellem patriotisme og hvad, der er etisk og moralsk rigtigt. I ”Boys of Abu Ghraib” lykkes det desværre ikke helt at forene disse to interessante plottråde. I stedet flagrer plottet lidt i luften, og man sidder det meste af tiden med en uvished om, hvad filmen egentlig vil?

Det hjælper heller ikke, at filmen at overfyldt med floskler og klicheer af værste skuffe, lige fra nærbilledet af Stars and Stripes, der sagte blafrer i vinden, til soldaterkammerater omkring lejrbålet. Værst af alt, så har filmen en ganske irriterende voice over, der på ingen måde bidrager til filmens handling, men blot referer hovedkarakterens sindsstemning. Det er et unødvendigt fortællegreb, der taler ned til publikums intelligens.

Det skal retfærdigvis nævnes, at ikke alt er skidt ved ”Boys of Abu Ghraib”. Skuespillet er ganske overbevisende. Luke Moran er glimrende i rollen som Jack Farmer, og leverer en tankevækkende præstation, der spænder mellem dyb følelsesmæssig ømhed og rå macho soldaterjargon. Sean Astin er yderst ubehagelig i birollen, som den iskolde fangevogter Tanner, og man ville ønske, at karakteren blev brugt mere i filmen.

”Boys of Abu Ghraib” er ikke nogen dårlig film. Men desværre kommer vi aldrig helt ind bag de lukkede døre i Abu Ghraib, men nøjes med at kratte i overfladen. Ideen er virkelig god, men forløsningen kommer aldrig, og filmen ender med at skride ud i rabatten.

Der er intet ekstramateriale til ”Boys of Abu Ghraib”, udover et billedgalleri, en trailer samt et trailershow med andre titler fra Another World Entertainment.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Another World Entertainment.

Titel: Boys of Abu Ghraib
Original Titel: Boys of Abu Ghraib
Premieredato: 19. februar 2015
Instruktør: Luke Moran
Skuespillere: Luke Moran, Sean Astin, Sara Paxton, Omid Abtahi, John Heard, Michael Welch, John Robinson, Elijah Kelley, Scott Patterson
Spilletid: 98 min.
Selskab: Rebel One Pictures 2014/Another World Entertainment 2015
Genre: Action , Krig


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...