Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Control Room

17. juni 2004 af Flemming Winther

4 stjerner Skriv en kommentar

Control Room billede

En dokumentar om al-Jazeera, den irakiske tv-kanal, der dækkede Irakkrigen. Control Room beretter om de store propagandamaskiner som USA og Irak tager i brug.

Krigen i Irak var uundgåelig, da George W. Bush annoncerede at USA går ind efter Saddam for at befri det irakiske folk. Vi følger folkene i og bag den irakiske tv- og nyhedsstation al-Jazeera, den mest populære station i mellemøsten, der beretter om hele forløbet under krigen. Der er især lagt vægt på at vise den overvældende mængde propaganda der bliver kastet ned over begge lande. Al-Jazeera bryster sig af at være en professionel station, men kan ikke lade være med at bringe en nationalistisk version af krigens rædsler. Billederne fra stationen kommer hele verden rundt, endda til USA, hvor folk kan se visse ting fra irakisk synspunkt. Dertil skal siges at USA langt fra er alt for fine i kanten hvad angår at fordreje sandheden og det stiller Control Room meget skarpt på. Den tager efter tur begge nationers propaganda op til revision og viser hvad effekt det har. Der er lagt mest vægt på Irak og hvad der foregår dernede.

Intruktør Jehane Noujaim har fået fat i nogle meget tankevækkende ting med sin dokumentar. Det er meget spændende og interessant at følge disse mennesker i stationen, mennesker som du og jeg, mens den amerikanske krigsmaskine ruller hen over deres land. Intruktøren er også meget god til at kæde de forskellige ting sammen til en flydende og fængslende dokumentar. Den foregår hovedsageligt på engelsk, og det er pudsigt at se irakerne der med blændende engelsk og på intelligent vis føler de amerikanske talsmænd på tænderne og stiller skarpe spørgsmål som er meget relevante for både dem og alle os andre. Det er ikke ligefrem det billede man har Irak, når alt hvad man hidtil har set er råbende masser der går amok i gaderne. Med det i sinde kan man jo prøve at overveje hvad for propaganda man får serveret af egne medier.

Control Room er en dokumentar som man egentlig burde se. Den fortæller meget om hvad der foregik på den anden side af konflikten. Den viser amerikanerne som de virkelig fremstod og gebærdede sig under krigen. Det er det Jehane Noujaim vil, og det lægger den virkelig op til i starten. Man sætter sig godt tilrette i sit sæde og glæder sig til at komme ind under huden på det virkelige USA og det virkelige Irak. Men helt ind under kommer man desværre ikke. Det kan der selvfølgelig være en grund til. Visse ting er jo hemmelighedsstemplede og umulige at få fingrene i, men det er ligesom at dokumentaren dør lidt ud til sidst og viser i stedet ting der også er interessante, men ikke helt nok som man overvejer en ekstra gang.

Control Room giver seeren en sund tvivl på visse af Amerikas reelle hensigter med krigen og samtidig hvorvidt al-Jazeera nu virkelig er så professionelle som de hævder. Kan man godt lide den slags dokumentar er Control Room et must-see, men den store tankevækker er den desværre ikke. Derfor, 4 stjerner.

Titel: Control Room
Original Titel: Control Room
Premieredato: 18. juni 2004
Instruktør: Jehane Noujaim
Skuespillere: Sameer Khader, Josh Rushing, Hassan Ibrahim, Tom Mintier, Deema Khatib, David Shuster...alle som sig selv
Spilletid: 83 min.
Selskab: Noujaim Films, Magnolia Pictures, 2004
Genre: Dokumentar
Link: http://www.controlroommovie.com/site/01.htmlbanner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...