Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Faldne Blade

25. december 2023 af Maria Bjerregaard

4 stjerner Skriv en kommentar

Faldne Blade billede

To ensomme sjæle mødes i en finsk sarkastisk, dyster, men håbefuld film.

Finske film er nok ikke det, vi hører mest om herhjemme i Danmark. Dette gør dog ikke den finske veteran instruktør, Aki Kaurismäkis nyeste film uinterssant. Tværtimod sætter den fokus på den utilgivelige klassesamfund, som desværre fortsat eksisterer. Og så imens den ukrainske krig fortsat brager løs.

Ansa ( Alma Pöysti) arbejder i et supermarked, hvor hun ofte tager en udløbet sandwich eller færdigret med sig hjem. Derimod arbejder Holappa ( Jussi Vatanen) på en byggeplads og har et problem med alkohol. De to ensomme sjæle mødes tilfældigt på en karaokebar, og efter misforstået kommunikation og mistede telefonnumre lykkes det alligevel at opnå en kærlig forbindelse.

De to hovedroller Alma Pöysti og Jussi Vatanen spiller deres roller med diskret og elegant. Der er ikke meget smil, grin eller voldsomme følelsesudtryk, men det er også pointen med denne historie. Selvom krigen raser i radioen og tv, så står det i kontrast med disse menneskers ensomhed og evige kamp imod et arbejdssystem. Det er meget forfriskende at se rolige og lidt dystre skuespilspræstationer i forhold til de følelsesladet udtryk, vi konstant får præsenteret i Hollywood film.

Filmen skal helt bestemt ses som en sød og fin kærlighedsfilm, men er også en kritik til kapitalismen, hvor arbejderklassen næsten ikke har en chance. Heller ikke i en verden, hvor man kan blive fyret for at tage en udløbet sandwich med hjem eller skal betale hele 10 euro for at anvende en computer i en halv time. Det er ligesom kapitalismen og bureaukratiet fortsat er blevet i Helsinki, og holder en ellers moderne by i fortiden.

Om det er ægte kærlighed, som blomstrer imellem de to hovedkarakterer eller blot er en længsel efter at slippe for ensomheden, er ikke til at sige, og må siges at være op til egen fortolkning. ”Faldne Blade” bevarer dog fortsat autenticitet, det gør den meget seværdig. Det er en meget simpel, men effektiv historie.

”Faldne Blade” er en solid, effektiv og charmerende lille finsk film. Alma Pöysti og Jussi Vatanen er begge forrygende i hovedrollerne og giver begge en rolig og diskret præstation. Aki Kaurismäki har skabt et autentisk portræt af den finske arbejderklasse med dets udfordringer, men ser også på fremtiden med håb.

Titel: Faldne Blade
Original Titel: Kuolleet lehdet
Premieredato: 25. december 2023
Instruktør: Aki Kaurismäki
Skuespillere: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu
Spilletid: 81 min.
Selskab: Sputnik Oy, Camera Film, 2023
Genre: Drama , Humor , Romantik
banner
Overskrift Højre Block
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...