Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Grosse Freiheit

19. maj 2022 af Maria Bjerregaard

5 stjerner Skriv en kommentar

Grosse Freiheit billede

Det nye fængselsdrama er fyldt med ømhed, kærlighed og uretfærdighed.

Paragraf 175. Det var den straf, man som homoseksuelle fik i efterkrigstidens Tyskland. Det er helt utroligt og næsten uvirkeligt at tænke på, men ikke desto mindre har instruktøren Sebastian Meise forvandlet en uretfærdig straf indtil en smuk og betagende film.

I efterkrigstidens Tyskland ryger Hans Hoffman (Franz Rogowski) ind og ud af fængsel. Udelukkende fordi han er homoseksuel. Der ser drømmen til et frit liv håbløs ud. I fængslet skaber en relation med hans cellekammerat, Viktor ( Georg Friedrich), der selv sidder ind for mord. Viktor er både kolde, trist og ikke mindst homofobisk. Igennem årene udvikler hadet sig gradvist til respekt og kærlighed.

Franz Rogowski må siges, at være en af de bedste nulevende skuespillere. Han dedikerer sig hudløst ærligt til rollen som Hans - både fysisk og emotionelt. Han skulle tabe sig hele 12 kg til rollen, men hans skuespilstalent er det, der slår gnister. Han er en vaskeægte stjerne. Han får også et godt modspil fra den hårdkogte Georg Friedrich, som skriger giftig maskulinitet, men gemmer på en sårbar sjæl.

Der er ikke just meget handling i denne film, men det er billederne, som taler for sig selv. Det er et portræt af en uretfærdig behandling af individer. Bare fordi de seksuelt tænder på hinanden og ikke det modsatte køn. Selvom filmen portrætterer 60’erne og 70’erne, så kan man ikke undgå, at filmen tematik fortsat er aktuelt i vores verden i dag.

Selvom filmen tematik fortsat er aktuelt, så er venskabet og nærheden imellem Hans og Viktor filmens sande kerne. Det er svært at føle sig fri, når man er omgivet af vægge og paragraffer – og derfor må man ty til hinanden. Ligesom den klassiske fængselsfilm ”En Verden Udenfor” forbliver fængslet indeni en. Også selvom man bliver sat fri.

”Grosse Freiheit” er smuk, øm, ærlig og særdeles velspillet. Franz Rogowski er en af tidens bedste skuespillere og får givet hans karakter fine nuancer. Instruktøren Sebastian Meise viser ægte følelser og problematikker bag fængslets lukkede døre – og hvordan fængslet og skammen altid vil forføre en.

Titel: Grosse Freiheit
Original Titel: Grosse Freiheit
Premieredato: 19. maj 2022
Instruktør: Sebastian Meise
Skuespillere: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Thomas Prenn, Oskar Anton von Lucke
Spilletid: 117 min.
Selskab: Österreichischen Filminstitut, Øst for Paradis, 2021
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...
Anatolian Leopard
UdvandrerneKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...