Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Jul I Valhal

26. november 2006 af Jesper Hintze Vildbrad

4 stjerner Skriv en kommentar

Jul I Valhal billede

Julekalenderen på TV2 fra sidste år, nu på dvd. Følg to børns rejse gennem den nordiske mytologi, og deres umiddelbare forgæves kamp mod ragnarok, dømmedagen!

Sofie, på ca. 12 år (Laura Østergaard Buhl) og hendes mor Tove (Ann Eleonora Jørgensen), skal bo hos mormoren Ragnhild (Vigga Bro) med gadekrydset/vejsvinget Snifer. Tove får snart ny bopæl og Sofie må meget mod sin vilje flytte med, de har boet cirka 12 steder på ganske få år. Nu er lejligheden blevet overtaget af de nye købere før tid, så de må tage ud til mormor hele julen fra 1. december til 27. december, der bor temmelig langt fra alfarvej, ude på de brede marker og skovområder. Sofie elsker at komme hos mormor, men orker ikke at skulle flytte hele tiden og give afkald på de nye venner hun møder.
De ankommer og får sig lidt af en overraskelse, da mormor i sit gamle og særdeles hyggelige gule bindingsværkshus, har lejet første salen ud til den for Tove jævnaldrene Asbjørn (Troels Lyby) med hans to børn, den for Sofie jævnaldrene Jonas (Lukas Schwartz Thorsteinsson ) og lille Emma (Clara Maria Bahamondes) på cirka 7 år.
Meget hurtigt gøres det klart at Tove er rationaliseringsekspert, og ved hvor blandt andet brændekurven skal stå, og de flytter til Singapore til de firma hun er ved at rationalisere væk, og siden hen New York.
Asbjørn er skovløber og den noget retro type, der elsker naturen, hjemmehygge, ro, og ikke ejer et fjernsyn og en computer.
Sofie finder hurtigt sammen med den lille Emma, Jonas tager hun afstand fra, har ikke lyst til at få flere venner, da hun kan lidt at tage afsked fra dem.
Asbjørn kommer hjem med en syg hare fra skoven.
Men samme aften de er ankommet, den 1. december, ser Sofie et lys ude i den fjerneste del af den åbne have, ved en stendysse, det blinker på mystisk vis for så at svinde hen.
Næste dag opsøger hun stedet, og ser at der er et hul nede uden stendyssen, et dybt et, endda. Han kravler ned og opdager at der sidder en særdeles forhutlede og behåret person midt i hullets bund. Han er lænket med tynde lænker men kan ikke gøre sig fri. Han fortæller at han er Loke (Martin Brygmann), en af guderne fra den nordiske mytologi. Hun ser meget skeptisk ud overfor denne tilredte mandsling. Han lover hende et ønske hvis hun vil fjerne en af kæderne. Sofie går med på den, og får en pind med magiske runer på. Tilbage. Hun lægger den ned i kassen med haren, og på mirakuløs vis efter aftensmaden har den kommet sig og er parat til naturen igen.
Der er tydeligvis langsomt ved at komme små amoriner i luften hos Tove og Asbjørn.
Og Jonas begynder langsomt at få tøet Sofie op, så begge begiver de sig ud i hullet til Loke. De får flere ønsker opfyldt, og Loke slipper fri imod deres aftale. De finder ud af at der er endnu et hul/tunnel i hullet, der fører direkte til Valhal! Og Sofies mormor Ragnhild forklarer myten om Loke, at når han slippes fri opstår Ragnarok, gudernes kamp mode jætterne, og verdens undergang. Sofie og Jonas rejse ind i den nordiske mytologi og alle dens personer, er nu en nødvendighed, de indser hvilket gruelig fejltagelse de har begået ved at have sluppet Loke fri!

En rigtig julefortælling, med snert i replikkerne specielt imellem Ann Eleonora Jørgensen (Tove) og Troels Lyby (Asbjørn), hvilket fungere rigtig godt. Laura Østergaard Buhl spiller en rimelig god Sofie, mens Lukas Schwartz Thorsteinsson som Jonas virker lidt anstrengt i sin rolle. Clara Maria Bahamondes stjæler billedet som Emma.
Valhal er tydeligt kulisse agtigt, og giver det en knap så skræmmende tvist, da jætterne godt kunne have fremstået uhyggelige og voldsomme.
Martin Brygmann er en vidunderlig Loke, og han må have skabt nogle af sine egne replikker.
Der brydes ud i sang ved hvert afsnit, specielt Emma og mormors sang, sådan rigtig sukker werdes echte-agtig hygge, sætter julebarometeret i vejret, og Lokes rapsody er morsom.
En god underholdende julekalender, som lægger sig tæt opad de femstjerner, der har det hele, ikke mindst humoren, og med et afsnit om dagen burde den være en sikker investering for julehumøret.

Ekstra dvd´en indeholder en del optagelser der går bag om filmen. Blandt andet Bubber der vækker Sofie inden hun skal til optagelse. Hvilket er ganske sjovt og fungere fint i forhold til min medarbejder på dette projekt, 8 årige Tobias Jørgensen.
Martin Schmidt, instruktøren, der er kendt for blandt andet guserfilm som ”Sidste Time”, ”Mørkeleg” og ”Bag Det Stille Ydre”, fortæller om projektet og ambitionerne bag.
Bubber interviewer diverse medspillere Clara Maria Bahamondes, Martin Brygmann, Lukas Schwartz Thorsteinsson, Lotte Andersen m.fl.

Så er der sjove fraklip, til grinebidderne, en anelse for lang.

Og desuden alle musikvideoerne til julekalenderen, som Lars Brygmann flot har brygget sammen, og må være obligatorisk ekstra materiale.
Tilsidst men ikke mindst en teaser fra ”Guldhornene” også med instruktøren Martin Schmidt ved roret.

Dvd´erne er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.

Titel: Jul I Valhal
Original Titel: Jul I Valhal
Premieredato: 14. november 2006
Instruktør: Martin Schmidt
Skuespillere: Laura Østergaard Buhl, Lukas Schwartz Thorsteinsson, Vigga Bro, Martin Brygmann, Ann Eleonora Jørgensen, Troels Lyby, Clara Maria Bahamondes, Peter Frödin, Søren Spanning, Lene Maria Christensen, Lott
Spilletid: 577 min.
Selskab: Cosmo Film/TV2/2005
Genre: Familie
Link: http://www.cosmo.dk/projects/show/?p=150


banner
Overskrift Højre Block
Munch
Jomfruer fra rummet
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...