Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Jul i verdensrummet

7. februar 2007 af Kristian Jensen

4 stjerner Skriv en kommentar

Jul i verdensrummet billede

Julen varer lige til påske – også i verdensrummet...

DR2 har de seneste år markeret sig som en nytænkende og kreativ tv-kanal inden for ungdoms- og satireprogrammer. Et af de mere interessante eksempler på DR2s nytænkning var deres julekalender, der løb over skærmen sidste år. Nu er Jul i verdensrummet udkommet i en flot dobbelt-dvd udgave.
I Jul i verdensrummet møder man mandskabet på den danske rumstation Christian d. 4. Man følger besætningens dagligdag ombord på rumstationen, der høre under det danske rumprogram DASA [Danish Astro Science Administration].
Besætningen er under ledelse af øverstkommanderende og 1. astronaut Allan Falk Nielsen (Jonas Schmidt) – en mand med nogenlunde den samme lederkapacitet som en gulerod.
Den næste i kommandorækken er Klaus Ricardo (Rasmus Bjerg), der udover at være næstkommanderende ombord på stationen, samtidig fungerer som besætningens tillidsmand.
Monica Hertz (Yasmine Garbi) er rumstationens svenske biolog, der er med ombord for at forske i planters vækst i rummet.
Som et led i et kommunalt aktiveringsprogram er besætningen blevet forøget med endnu et medlem. Han hedder Gajol (Mick Øgendahl) og bruger tiden ombord på rumstationen til at spille kort, drikke cola, spise chips og spille playstation.
Det sidste medlem af besætningen er Mark Henriksen (Jacob Riising), der ved et tilfælde har vundet en tur ombrod på Christian d. 4. Til dagligt er han en helt almindelig elektriker fra Skovlunde, der er forlovet med den højgravide Lisbeth, som skal føde den 24. december.

Jul i verdensrummet har ikke noget grundlæggende plot. Serien er i stedet bygget op omkring små enkeltepisoder hvor alt lige fra kleptomani, løbske meteorer, en tidligere terrorist og tre russiske kosmonauter [spillet af drengene fra Angora] indgår. Og resultatet er ikke mindre en hylende morsomt.

Instruktøren Rasmus Horskjær er ikke ukendt i forhold til DR2s skæve satiriske univers. Han har tidligere har været producent på Banjos Likørstue, der i sin tid også kørte på DR2.
Med Jul i verdensrummet har Horskjær skabt en anderledes arbejdspladskomedie, hvor humoren bygger på karakterernes indbyrdes forhold.
Rumstationen bliver som arbejdsplads fremstillet som et søvndyssende sted hvor alt står stille.
De komiske situationer opstår, når de forskellige karakterer interagerer med hinanden.
Humoren i serien er samtidig båret af et godt skuespillerhold bestående af talentfulde skuespillere og komikere.
Jonas Schmidt og Rasmus Bjerg har tidligere arbejdet sammen på projekter som P.I.S. og WulfMorgenthaler. Mick Øgendahl hører til den hårde kerne inden for dansk standup. Jacob Riising er heller ikke et ukendt ansigt på tv-skærmen. Riising har tidligere lavet børneprogrammer for Danmarks Radio, men med Jul i verdensrummet får han sin skuespillerdebut.

Har man en svaghed for skæv humor og mærkværdige karakterer er Jul i verdensrummet bestemt et (gen)syn værd. Endvidere er effekterne, taget danske standarder i betragtning, yderst vellykked.
Rasmus Horskjær har skabt en lille tv-perle, der sagtens kan nydes selvom julen efterhånden er overstået.

Ekstramateriale
De to skiver indeholder tilsammen følgende ekstramateriale:

- Bag om jul i verdensrummet
Her følger man optagelserne af seriens sidste afsnit. Man møder de medvirkende skuespillere og instruktøren Rasmus Horskjær, der fortæller om arbejdet med serien. Alt i alt – en ganske standard bag-om-film uden de helt store armbevægelser.

- Fraklippede scener (med kommentarer fra Rasmus Horskjær)
Man bliver præsenteret for en lang række fraklippede scener, der af den ene eller anden grund ikke kom med i det endelige resultat. Det er begrænset hvor meget nyt scenerne tilfører serien. Men sætter man Rasmus Horskjærs kommentatorspor til bliver det lidt mere interessant at se på, ikke mindst fordi Horskjær grundigt forklarer, hvorfor han valgte at droppe de pågældende scener.

- 2 dummy-optagelser
De to dummy-optagelser viser den udvikling som Jacob Riisings karakter Mark Henriksen, gennemgik inden de endelige optagelser begyndte.
Karakteren Mark Henriksen var oprindeligt tænkt som en regulær astronaut i stedet for en civilist, og det er ret sjovt at se, hvor stor forskel der er på den grundlæggende ide og det endelige resultat.

- Allan Falks nytårstale
Her gør Allan Falk status over året der gik, og ikke mindst nationens flotte præstationer i den store verden. Deriblandt vores tidligere sejre i Melodi Grand Prix for både børn og voksne. Alan Falk påpeger også – ganske rigtigt – Danmarks førerposition inden for erhvervslivet som endnu en bragende succes – tænk bare på Jysk sengetøjslager og BIVA.

Ekstramaterialet er generelt godt skruet sammen. Dog savner jeg lidt et regulært kommentatorspor med instruktøren og skuespillerne, om ikke andet så bare til et enkelt afsnit eller to.

3 stjerner til ekstramaterialet.

Billedformat: 16:9 anamorfisk
Lyden er i Dolby 2.0
Afsnittene er tekstet på dansk

DVDen er venligst stillet til rådighed af:

Art People.

Titel: Jul i verdensrummet
Original Titel: Jul i verdensrummet
Premieredato: 5. februar 2007
Instruktør: Rasmus Horskjær
Skuespillere: Jonas Schmidt, Mick Øgendahl, Rasmus Bjerg, Yasmine Garbi, Jacob Riising
Spilletid: 360 min.
Selskab: Danmarks Radio 2006/ArtPeople 2007
Genre: Humor
Link: http://www.dr.dk/dr2/verdensrummet

banner
Overskrift Højre Block
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...
Sygeplejersken (...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...