Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Resten Af Livet
Resten Af Livet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Naboerne

6. juni 2006 af Michael Panduro

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Naboerne billede

En af de sjoveste, danske film fra 1960erne endelig på DVD

Ved hjælp af ganske simple analogier, skabte Bent Christensen og Leif Panduro i 1966 et uhyre rammende portræt af samtidens verdenssituation. Hvor Dr. Strangelove gjorde den kolde krig komisk, så trak Panduro og Christensen den helt ned i kolonihaverne.
Den kultiverede tandlæge Gormsen (Ebbe Rode) har så længe han kan huske haft et horn i siden på naboen Sandelund (John Price). De to er forskellige på alle leder og kanter og det er umiddelbart den eneste grund til at de ikke kan lide hinanden. I løbet af 90 hæsblæsende minutter følger vi i ”Naboerne” deres strid mens den udvikler sig i til den ene voldsomhed efter den anden, ikke mindst takket være den lokale isenkræmmer Krause (Pouel Kern), hvis butik efterhånden byder på mere og mere krigerisk materiel.

Humoren er fysisk, voldsom og hensynsløs på en måde man ikke rigtig ser i dansk film længere. Rode og Price rammer de karikerede, krigsliderlige vildbasser perfekt mens de manipulerer og bliver manipuleret i et væk. Det er først og fremmest hylende morsomt men dertil uhyre rammende. Verdenssituationen og den anspændte koldkrigsstemning ligger og lurer fra starten og de ulogisk eskalerende angreb de to naboer imellem er også en smule tankevækkende når man ikke slår sig til maven, som samtiden reklamerede.

Set i forhold til nutidens noget tamme og sensationsprægede, danske dialogkomedier, så er ”Naboerne” en vældig fysisk og mere åbenlyst morsom affære. Mange vil måske ligefrem blive overrasket over at Danmark rent faktisk har lavet denne slags film. Med ”Naboerne” blev der nemlig hverken lagt fingre imellem eller stået tilbage for internationalt niveau. Alting fungerer og hænger sammen, selv den umiddelbart malplacerede og stilistisk anderledes historie om de unge elskende, der går på tværs af grundarealer og landegrænser.

”Naboerne” er en film der skæver både til sine britiske, såvel som franske samtidige, hvilket også er grunden til at historikere ikke rigtig kan finde ud af om den skal placeres i den Rifbjerg-dominerede, danske ”nybølge” eller om den i højere grad hægter sig på folkekomedie-traditionen. Faktum er at den blander de to tilgangsformer og på den måde ender som en film der står ganske markant i den danske filmhistorie. Se den, hvis du har blot en smule interesse for dansk filmhistorie eller blot hvis du gerne vil se en virkelig velkomponeret og vældig morsom komedie.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Naboerne
Original Titel: Naboerne
Premieredato: 9. maj 2006
Instruktør: Bent Christensen
Skuespillere: Ebbe Rode, John Price, Hanne Borchsenius, Grethe Sønck, Peter Steen, Elsebeth Reingaard, Jesper Langberg, Pouel Kern
Spilletid: 93 min.
Selskab: Nordisk Film, 1966
Genre: Humor


banner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...