Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Smashed

11. juni 2013 af Astrid Skov-Jakobsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Smashed billede

Smashed skildrer med sine rammende replikker, ægte skuespilpræstationer og afmålte indgangsvinkel en nærværende historie om afhængighed, og det at blive voksen.

Kate og Charlie er et ungt ægtepar, som elsker at drikke. De drikker hver dag og de drikker meget. Aftener tilbringes i byens barer, mens morgendagens tømmermænd klares med en bajer og et skjult sjus whisky på arbejdets parkeringsplads.
Kate nærmer sig dog hastigt et vendepunkt. Hun brækker sig foran de børn hun som skolelærer underviser, tisser ukontrolleret i en butik midt om natten og får lidt tilfældigt eksperimenteret med kokain. Det er måske på tide at Kate genovervejer sit forhold til druk. Forude venter en stille, men kraftfuld anerkendelse af at alkohol muligvis spiller en alt for prominent rolle i hendes hverdag og forhold.

Gribende nærvær
Der har været mange alkoholikere afbildet på film. Men Smashed tager emnet op på en imponerende nærværende og jordbunden facon. Kate og Charlie er skræmmende familiære. Ved filmens start kan det være svært at se problemet. De er unge og går meget i byen, og det er der vel ikke noget mærkeligt eller problematisk i. Ligefrem at kalde dem alkoholikere er måske lige voldsomt nok. De fleste af os lever sikkert liv, hvor alkohol nydes ugentligt. Stort set alle over en vis alder har gentagne gange prøvet at drikke for meget og fortrudt gårsdagens eskapader.
Det Smashed portrætterer så fremragende er livet i en omgangskreds, hvor der helt naturligt drikkes konstant. For alle omkring Kate, er det at drikke meget den almindelige tilværelse. Så hvor er det grænsen går mellem det at drikke for meget en gang imellem og det at være afhængig?
På lige fod med Kate foretager Smashed en subtil undersøgelse af balancegangen mellem alkoholindtagelse for nydelsens skyld og for nødvendighedens skyld. Som Kate så gribende forklarer sin støttegruppe: ”Hvad der engang bare var pinligt, er nu blevet skræmmende”. Lige så stille er weekendens drukture eskaleret til hverdagen, og det der før bare var uansvarlig opførsel er blevet farlig opførsel.

Involverende og rørende samspil
Mary Elizabeth Winstead spiller rollen som Kate, og det sker med stor indlevelse. Det er ellers ikke nemt at spille overbevisende fuld. Winstead er charmerende og til stede i alle sine scener. Hun hjælpes godt på vej med fremragende selskab i birollerne med navne som Aaron Paul, Nick Offerman og Octavia Spencer. Særligt Offerman og Spencers samspil med Winstead er garant for adskillige højdepunkter i løbet af fortællingen.
Trods det alvorlige emne er der en lethed og optimisme forbundet med Kates rejse. Dette suppleres med en herlig tør humor, som især leveres smukt af Offerman.

Smashed drejer sig om Kates kamp ud af alkoholismen, men den holder sig klogt langt væk fra at være en moralsk lektie. Der moraliseres hverken over karakterernes valg eller liv. I stedet er vi med Kate hele vejen, hun er ikke ’bare’ alkoholiker og hun er heller ikke noget offer. Kate er en stærk personlighed med et afhængighedsproblem, som hun har valgt at konfrontere. Der er ikke nogen skurke at skylde al skyld på, der er blot virkeligheden, som den nu engang tager sig ud. Det er et forfriskende tag på et emne, som nemt bliver fortalt med løftede pegefingre og bedrevidende blikke.

Ekstra materiale
Der findes et interessant og bredt udvalg af ekstra materiale på dvd-udgivelsen. I indslaget Making Smashed får du et fint indblik i det sammenhold, og den varme der har præget filmens produktion. Fortællingen har været omgivet af oprigtig kærlighed, og indslaget vidner om stor kammerateri blandt alle involveret. Dette afspejles i den varme som også gennemstrømmer Smashed og dens karakterer.
Derudover er der optagelser fra Toronto Film Festival, både fra den røde løber og interview inde fra salen umiddelbart efter filmens screening. Her gives der blandt andet en forklaring på autenciteten i filmens behandling af alkoholisme, og graden af improvisation der ligger bag det endelige resultat.
En samling af slettede og udvidede scener er også at finde, mens instruktør og manuskriptforfatter James Ponsoldt sammen med Mary Elizabeth Winstead bidrager med informativt ping pong på et kommentatorspor til Smashed.

Ekstra materialet giver rig mulighed for at komme rundt i alle hjørner af filmen, hvis du skulle have lyst til at fordybe dig yderligere i denne smukt skildret og rammende lille historie.
Jeg tildeler ekstramaterialet 5/6 stjerner.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Sony

Titel: Smashed
Original Titel: Smashed
Premieredato: 5. juni 2013
Instruktør: James Ponsoldt
Skuespillere: Mary Elizabeth Winstead, Aaron Paul, Nick Offerman, Octavia Spencer, Megan Mullally, Mary Kay Place
Spilletid: 78 min.
Selskab: Supercrispy Entertainment, Sony Pictures Home Entertainment, 2012
Genre: Drama , Romantik
Link: http://sonyclassics.com/smashed/site/index.html

banner
Overskrift Højre Block
Dungeons & Drago...
The Northman (Sk...
The Expendables 4
Dumb Money
Retribution
Mordet i Venedig
After Everything
Ehrengard - Forf...
Harold Frys Usan...
Den Blå KaftanKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...