Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

The Shining/Doctor Sleep 2-Movie Box Set

5. juni 2020 af Daniel Hartvig Nielsen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Shining/Doctor Sleep 2-Movie Box Set billede

Guf for gyser- og Stephen King-fans!

Denne dobbelt udgivelse med ’The Shining’ og ’Doctor Sleep’ er guf for gyser og Stephen King-fans!

Udgivelsen indeholder en flot blu ray-udgave af Stanely Kubricks traumatiserende version af ’The Shining’ på dansk kendt som ’Ondskabens Hotel’, baseret på Stephen Kings bogforlæg.

Filmen er selvfølgelig berygtet for ikke at være faldet i god jord hos forfatteren, der mente at filmatiseringen missede nogle af bogens pointer, når det kom til hovedkarakteren Jack Torrence, spillet af Jack Nicholson. Og selv filmen måske ikke er en god Stephen King-filmatisering, så er filmen en fantastisk Stanley Kubrick-film.

For de ikke indvilgede, så handler ’The Shining’ om forfatteren Jack Torrence, der tager et job som hotelpasser en vinter på det isolerede Overlook Hotel. Vinteren skal han tilbringe med hans familie, konen Wendy (Shelly Duvall i en selvudslettende præstation) og sønnen Danny, der viser sig at have en særlig egenskab. Han kan ”shinne”, hvilket betyder han bl.a. kan læse andre folks tanker og i situationer kommunikere under ord.

Men Danny kan også fornemme en dæmonisk tilstedeværelse på hotellet, som langsomt begynder at påvirke hans far, Jack, der kæmper med en skriveblokade og et tidligere alkoholmisbrug.

Jeg tager ikke munden for fuld, når jeg kalder ’The Shining’ et mesterværk. Den eminente Stanley Kubrick har lavet en stemningsfuld og opslugende film, der er så detaljerig, mystisk og uhyggelig at gensyn kun gør den bedre.

Udgivelsens anden film, ’Doctor Sleep’, er opfølgeren til ’The Shining’ – lavet 39 år(!) efter den originale film. Baseret på Stephen Kings egen bog-efterfølger, udgivet i 2013, stod instruktør Mike Flanagan med en umiddelbar umulige opgave – fordi, hvordan skal du kunne opfølge en decideret klassiker, som man konstant vil måle hans film op imod.

Hvad der gør opgaven endnu mere umulige er, at filmudgaven af ’The Shining’ er meget anderledes end Kings bog, mens bogudgaven af ’Doctor Sleep’ var en opfølger til Kings bog, der endte med noget helt andet end filmen.

Forvirret? Det spiller heldigvis ikke en rolle i filmen, der mest af alt fungerer som en film-opfølger til ’The Shining’, som Flanagan har skrevet så det passer med Stanley Kubricks version. Og det fungerer overraskende godt.

Mike Flanagan, der allerede har bevist sit Stephen King-værd med den stærke filmatisering af ’Gerald’s Game’, er den helt rette mand til opgaven.

’Doctor Sleep’ følger Danny Torrence mange år efter hændelserne på Overlook Hotel, der, som hans fader, kæmper med et massivt alkoholmisbrug. Da han får kontakt til en ung pige Abra med samme shining-egenskaber som ham, gør han en uhyggelig opdagelse. En mystisk organisation kaldet ”The True Knot” lever af den energi, som folk med Danny og Abras evner.

Danny må nu stoppe den – og redde Abra, men det betyder også, at han må genbesøge fortidens skygger!

Man kan muligvis kritisere ’Doctor Sleep’ for en række valg, som fx springer ret elegant over dele af Danny Torrences kamp for at blive ædruelig, og at skurkene er en noget mærkelig, til tider småkedelig og lidt usammenhængende størrelse – dog taget direkte fra Kings egen bog.

Men i det store hele er ’Doctor Sleep’ er en virkelig stærk og velfungerende film og efterfølger – måske især fordi Mike Flanagan tør træffe nogle valg, som måske ikke vil falde i god jord hos alle fans.

Den kringlede historie omkring filmatiseringen og bogforlægget taget i betragtning, har Flanagan formået at skrive et sammenhængende manuskript, som både hylder King-ophavet, men også kompletterer Stanley Kubricks film fra 1980. En utrolig svær opgave er udført ganske elegant.

Ewan McGregor kan måske ikke hamle op med Jack Nicholsons præstation, men det er måske også for meget at forlange. Men den er også en anden rolle, og McGregor yder en fin præstation, ligesom man kan mærke at Rebecca Ferguson har det sjovt i rollen som hovedskurken Rose The Hat.

’Doctor Sleep’ er uhyggelige øjeblikke, som da en lille dreng bliver overfaldet af en gruppe voksne mennesker, og sjove øjeblikke, som da Abra får Dannys tømmermænd at føle.

Mens ’The Shining’ ikke blev modtaget særlig godt i sin samtid, er den med tiden vokset til en stor publikumsfavorit – og som skrevet tidligere, en decideret gyser-klassiker!

’Doctor Sleep’ blev ikke noget publikumshit, mens kritikerne var splittede om den, men mit bud er, at den også med tiden vil vinde en større plads i folks hjerter og bevidsthed.

Og som en dobbelt visning i en denne flotte Blu Ray-udgivelse har man en ganske underholdende (og uhyggelig) aften foran sig i sofaen.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Warner Bros.

Titel: The Shining / Doctor Sleep
Original Titel: The Shining / Doctor Sleep
Premieredato: 19. marts 2020
Instruktør: Stanley Kubrick, Mike Flanagan
Skuespillere: Jack Nicholson, Shelly Duvall, Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis
Spilletid: 283 min.
Selskab: Warner Bros., 1980 & 2019
Genre: Drama , Gyser


banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...