Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Statement

30. december 2004 af Morten Pedersen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Statement billede

Fortidens synder jager en stærkt plaget Michael Caine – en jagt i et overskueligt tempo

Under 2. verdenskrig står den franske nazisympatisør, Pierre Brossard, overfor at skulle give en ordre, der for altid vil ændre hans liv.
Ordren er ”fyr” – afgivet til en henrettelsespeloton, der brutalt dræber 7 jøder. Brossard sørger efterfølgende for, at eventuelle overlevende likvideres med nakkeskud.

40 år efter den grumme nedslagtning slås Pierre Brossard stadig med oplevelsen. Og det gør han i mange henseender: Han slås konstant med sin samvittighed, som han søger dulmet i sin religion – og derfor forsøger at få herrens tilgivelse. Men mere konkrete og anderledes nærværende trusler er lige i hælene på Brossard. En gruppe af lejemordere er yderst opsat på at få Brossard ryddet af vejen, og samtidigt er en undersøgelsesgruppe også på sporet af ham – ledet af den ihærdige dommer Annemarie Livi og den stræbsomme og kløgtige Oberst Roux.
Brossard har trods sine moralske kvaler og sit dårlige helbred ikke i sinde at give op – og med hjælp fra en hemmelig undergruppering af den katolske kirke og sin 40 år lange erfaring i at gemme sig – gør han alt for at holde sine mange forfølgere stangen.

The Statement bygger på en roman – og delvist autentiske hændelser. Tempoet er moderat, men også meget realistisk – her er ingen drabelige kampscener, voldsomme stunts eller heroiske heltegerninger. Michael Caine er udmærket som den aldrende og skyldbetyngede Brossard, der i flotte omgivelser søger at undgå det uundgåelige. På trods af de handlinger, han er ansvarlig for, fremstår han ikke udelukkende usympatisk – mest fordi man til tider får ondt af den prustende mand, der på sin vis ikke helt er eneansvarlig for sin gerning, men alligevel må påtage sig ansvaret for - fornemmer man – nærmest alle krigsforbrydelser begået af nazisterne mod jøderne under 2. verdenskrig. Faktisk lægger man ham allermest for had, da han truer sin ekskone med at slå deres hund i hjel…

Omvendt er hans forfølgere ikke de rene helgener, der kun jager en krigsforbryder med det formål, at få ham slæbt i retten. Der er både personlige motiver, politiske overvejelser og historisk betingede grunde, der ligger bag jagten på syndebukken Brossard. Og det er alle rænkespillene, der gør historien og dermed filmen interessant, for som sagt er tempoet lettere adstadigt – især i filmens første halvdel.
Mest i øjenfaldende skuespilspræstationer er ikke overraskende Michael Caine – personligt ikke en af mine favoritter, men er velvalgt i denne rolle som en figur med mangesidede facetter. Og Dommer Livi gør det godt, som den grænsende til irriterende ihærdige dommer med egen motiver. Især samspillet med Oberst Roux fungerer godt. Også omgivelserne bør have et par ord med på vejen – de små brostensbelagte gader med små luskede caféer og den højrøde sol på de røde murstenshuse udgør en glimrende kulisse.

Så er man tilhænger af en spændingsfilm med smag af historie, så kan denne film snildt ses en søndag aften. Er man mere til Terminator-triologien, skal man ikke lade sig narre af det drabelige cover, der er ingen action at hente.

Ekstramateriale:
2 slettede scener
Interviews med Norman Jewison og Michael Caine
Making of The Statement
Trailers

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: The Statement
Original Titel: The Statement
Premieredato: 8. december 2004
Instruktør: Norman Jewison
Skuespillere: Michael Caine, Tilda Swinton, Alan Bates, Jeremy Northam, Ciarán Hinds
Spilletid: 120 min.
Selskab: Columbia TriStar Home Entertainment, Nordisk Film, 2003
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...