Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Vacation Collection (4DVD)

8. februar 2007 af David Lund

5 stjerner Skriv en kommentar

Vacation Collection (4DVD) billede

Alle Fars Fede Ferie filmene er nu samlet i en boks - et dejligt nostalgisk gensyn.

Vacation filmene, eller Fars Fede Ferie filmene om du vil, er milepæle, ikke alene i National Lampoon eller Chevy Chase film, men også i komedier generelt. National Lampoon er en titel, der kan spores helt tilbage til starten af 1970’erne på Harvard universitetet, og idéen var såmænd simpel nok – at lave grin med hvad end faldt disse mennesker ind. Selvom titlen i de seneste år er blevet tilføjet til mange pinlige komedier spækket med klicheer, var der i 70erne og 80erne en vis prestige over titlen. De tre første Fars Fede Ferie film samt Animal House hører til de allerbedste National Lampoon film, og er så vidt stadig aktuelle og hysterisk morsomme komedier.

Fars Fede Ferie (Vacation) fra 1983 lægger ud med sin underspillede slapstick humor lige fra starten. Clark Griswold (Chevy Chase) er faderen, der netop har planlagt en køretur igennem USA fra Chicago til forlystelsesparken Wally World i Californien for hele familien - konen Ellen, sønnen Rusty og datteren Audrey. Allerede fra starten er der problemer, da de får udleveret et skrummel af en stationcar af bilforhandleren, i stedet for den på forhånd aftalte sportsvogn. Herfra går det kun ned af bakke, da alt går galt på turen, men den evigt manisk optimistiske Clark vil ikke give op, og da de endelig ankommer til Wally World og denne er lukket, tager Clark hårdere midler i brug. Han åbner parken udelukkende for sin familie. Fars Fede Ferie er en road movie i begrebets bogstaveligste forstand, dette blandet med et elskværdigt persongalleri og selvfølgelig de utallige morsomme episoder gør den første film i serien helt fantastisk. Vi stifter for første gang bekendtskab med Griswold familien, og vi elsker og hader dem på samme tid. Komedier fra 1980’erne har en frihed og uskyldighed over sig, der er helt unik. De tager chancer som anses for moralsk ukorrekte i dag, og dette er nok en meget vigtig grund til, at disse film stadig kultdyrkes verden over.

Fars Frygtelige Feriedage (European Vacation) fra 1985 har nogenlunde samme koncept som den første film i rækken. Denne gang har Griswold familien vundet en konkurrence, der sikrer dem en tur igennem Europas vigtigste storbyer. Humoren er i denne omgang blevet mere direkte og grænser sig ofte til crazy-komik, hvilket gør, at der er flere grin i denne film end den sidste. Filmen besidder ganske vist ikke den desperation hos Clark som den første film gjorde, i stedet ser vi en masse sider fra hele familien, som vi ikke før kendte til. Igen er Fars Frygtelige Feriedage fuldstændig original og underholdende, og filmen holder stadig vand i dag. Nogle jokes er blevet mere forudsigelige end før, for det er vel ikke så svært at gætte hvad der sker, når Stonehenge får besøg af Clark Griswold, men andre jokes er så gennemførte, at jeg personligt stadig griner af dem den dag i dag, 20 år efter jeg så filmen for første gang. Dette er min personlige favorit, men objektivt er den bestemt hverken bedre eller værre end Fars Fede Ferie og Fars Fede Juleferie, da denne trilogi (hvis man må kalde dem for det, nu når en 4’er også har fundet vej) er gode film på hver deres præmisser.

Fars Fede Juleferie (Christmas Vacation) fra 1989 er den ultimative julefilm, der sammen med klassikere som It’s A Wonderful Life, The Nightmare Before Christmas, White Christmas og Scrooged, allerede har bevist, at den har overlevet tidens test. Denne gang holder familien Griswold jul derhjemme, og hele den pukkelryggede familie er inviteret. Desværre ser alt sort ud, da Clark ikke får den julecheck han har drømt om, familien konstant er i totterne på hinanden og når Ellens fætter Eddie fra Fars Fede Ferie dukker op, ser alt kun endnu værre ud. Fars Fede Juleferie er sammen med de 2 tidligere film i serien helt essentiel, vanvittig morsom, charmerende og ganske enkelt, i mangel af et bedre ord, fantastisk. Måske kan man klandre denne film for ikke at udvikle forholdene imellem de 4 medlemmer af Griswold familien, men når persongalleriet forøges, får man endelig får at se, hvor de har deres galskab fra - nemlig deres familie. Filmen her vil nok leve i lang tid, ikke fordi den er bedre end sine forgængere, men blot fordi den har julen som tema, og gennemfører dette på en forfriskende måde.

Fars Fede Las Vegas Ferie (Vegas Vacation) fra 1997 er sidste skud på stammen. Clark Griswold har netop fået penge nok til at invitere hele familien til USA's nye familiemekka – Las Vegas. Filmen her bærer tydeligt præg af både faldet af Chevy Chase og National Lampoon titlen. Chevy Chase var uden tvivl et komisk geni og et ikon i 1980erne, men i 1990erne oplevede han, samt andre lignende ikoner som Eddie Murphy og Steve Martin, en ændring i Hollywood. Deres umoralske og spontane humor var ikke ønsket mere, og de film disse stjerner var med i, og så vidt stadig er med i, blev og bliver værre og værre. Fars Fede Las Vegas Ferie er dog en misforstået lille perle, fra en tid der ikke længere eksisterer. Den har ganske vist hverken den rygrad eller de enorme latterudbrud, de tidligere film havde, men den er stadig sand mod sine karakterer, og er i bund og grund langt sjovere end man egentligt forventer. Jeg husker tydeligt. hvor skuffet jeg blev over filmen i sin tid, men ved dette gensyn oplevede jeg, at jeg uden tvivl havde dømt filmen for hårdt. Clark Griswolds forfald til ludomani samt sønnen Rustys tur til magten er en opløftende og medrivende historie. Filmen kan på ingen måde måle sig med sine forgængere, men den er bestemt seværdig. hvis du i forvejen er vild med de tidligere film.

Skuespillet er forrygende i disse film. Ikke på den måde at de medvirkende alle bør vinde et hav af priser, men den forståelse og indlevelse de har i karaktererne samt deres humor, er virkelig god. Chevy Chase spiller sublimt, om dette er hans livs rolle er for mig svært at sige, da jeg bestemt også elskede manden i film som Caddyshack, Fletch, Spies Like Us og Three Amigos. Chase er jo nærmest vanvittig, han spiller i hvert fald den psykisk ustabile og skizofrene rolle genialt, og ligegyldigt hvor mange gange han end spiller den rolle, kan man ganske enkelt ikke få nok af ham. Beverly D’Angelo som hans kone Ellen er langt mere underspillet i sin humor. Kendere af filmene ville kunne argumentere for, at hun er langt mere vanvittig end Clark, blot på et plan hvor det meste skal læses imellem linjerne. D’Angelo spiller sin rolle godt, selvom hun på ingen måde er det fysisk komiske geni som Chase er, men hun understøtter ham glimrende. Børnene Rusty og Audrey er blevet spillet af forskellige skuespillere fra film til film, som også udmunder i en joke i Fars Fede Las Vegas Ferie, hvor Clark kigger på dem, og siger, at han slet ikke kan kende dem mere. Juliette Lewis har rollen som Audrey i Fars Fede Juleferie, og udgør dermed den eneste kendte til at lægge ansigt til disse karakterer. Rollerne bliver spillet meget forskelligt fra film til film, min favorit er dog Jason Lively fra Fars Frygtelige Feriedage, der er så 80’er grim i sit udseende og sin væremåde, at han er en hel omvandrende joke i sig selv.

Vacation filmene har ligeså 4 forskellige instruktører bag dem. I kronologisk rækkefølge nævnes Harold Ramis (Ghostbusters filmene, Groundhog Day, Stripes), Amy Heckerling (Fast Times At Ridgemont High, Look Who’s Talking, Clueless), Jeremiah S. Chechik (Benny & Joon, Diabolique, The Avengers) og Stephen Kessler (The Independent). Instruktørmæssigt bliver de dårligere fra film til film, men umiddelbart har det ingen indflydelse på kvaliteten, da filmene fungerer pga. manuskripterne samt Chevy Chase.

Der er ikke meget mere at sige om denne fantastiske boks, der opsummerer alt, hvad der var godt ved 80’er komedier. Da boksen er til lavpris de fleste steder, vil jeg klart anbefale alle, der finder disse film blot lidt morsomme dette køb. De individuelle karakterer til filmene ser således ud:

”Fars Fede Ferie” – 5/6
”Fars Frygtelige Feriedage” – 5/6
”Fars Fede Juleferie” – 5/6
”Fars Fede Las Vegas Ferie” – 3/6

Selvom Fars Fede Las Vegas Ferie trækker noget ned i gennemsnittet, har jeg valgt at se bort fra dette faktum, da filmen egentlig er fin som en understøttelse til de andre. Samlet set kan jeg ikke nænne at give denne udgivelse mindre end 5/6.

Ekstramaterialet til filmene er sparsomt, men kommentarsporerne af Chevy Chase til Fars Frygtelige Feriedage og Fars Fede Juleferie er ganske underholdende. Heri udtrykker Chase bl.a. lysten til at indspille endnu en film i serien, og selvom Fars Fede Las Vegas Ferie måske ikke er den bedste film i verden, vil jeg da krydse fingre for, at dette sker. Ekstramaterialet må nøjes med 3/6 stjerner, og karakteren er kun så høj, fordi kommentarsporerne er virkelig underholdende.

Warner Bros..

Titel: Vacation Collection
Original Titel: Vacation Collection
Premieredato: 6. februar 2007
Instruktør: Harold Ramis, Amy Heckerling, Jeremiah S, Chechik, Stephen Kessler
Skuespillere: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Randy Quaid, Jason Lively
Spilletid: 368 min.
Selskab: Warner Bros., 2007
Genre: Humor


banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...