Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Far Til Fire & V...
Far Til Fire & Vikingerne billede

Dronninggambit


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Valdemar Psilander. ( 1884-1917. ) Danske Stumfilmklassikere.

18. september 2004 af Henrik Andersen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Valdemar Psilander. ( 1884-1917. ) Danske Stumfilmklassikere. billede

Det danske Filminstitut har ugivet 3 danske stumfilmklassikere med Valdemar Psilander: Ved Fængslets Port, Dødsspring til hest fra Cirkuskuplen og Evangeliemandens liv.

Ved Fængslets Port.

Hos Enkefrue Hellertz ( Augusta Blad ) vælter det ind med rykkerbreve. Hendes søn Aage( Valdemar Psilander ) har sat sig i stor gæld. Hun tilgiver ham dog, da han lover bod og bedring. Han er snart på farten igen og låner penge af en ågerkarl, som har en smuk datter, Anna ( Clara Wieth Pontoppidan ). De bliver forelsket, men for at kunne leve op til hendes udskejelser, forfalsker han sin mors underskrift. Senere bliver han så desperat, at han overvejer at bryde ind i sit barndomshjem for at stjæle. Han besinder sig dog og Anna opsøger sin fader for at få Aages gældsbevis og det lykkedes hende at få fat i det. Faderen får et slagtilfælde og alt ender godt.

Valdemar Psilander forlangte 50 kr. om dagen for sin medvirken i VED FÆNGSLETS PORT. Et uhørt højt beløb, for en dengang ukendt skuespiller. Men Nordisk Film, gik alligevel med til det og det blev starten på et stort samarbejde.

Dødsspring til hest fra cirkuskuppel.

Valdemar Psilander spiller grev Willy von Rosenørn. En dag opdager han at han skal af med hele sin formue. Han søger sagfører, men der er intet at gøre, han må sætte sit fædrene hjem på auktion og forlade det søde liv.
Han kommer til artisthotellet og møder der direktør Winge og Mille Dore. De arbejder begge i cirkus og invitere greven med til en forestilling. Dore forelsker sig i greven, samtidig med at hun danner par med Direktør Winge. Hun forføre Greven, uden at fortælle ham om hendes forhold til cirkusdirektøren.
Henne i cirkus viser grev Willy sig som en fremragende rytter og bliver hyret til at udføre et meget farligt hestenummer til en velgørenhedsforestilling.
Imidlertid er den unge danserinde forelsket i greven, der slet ikke ser hendes tilnærmelser, da han er forblændet af Dore’s charme.
På dagen for det farlige nummer bliver de afsløret af direktør Winge. Næsten samtidig brænder hotellet de bor på og greven må flygte sammen med den unge danserinde.
Efter branden finder greven Dore, værende sammen med Direktør Winge. Han bryder sammen og går på druk. Det resultere i at han er fuld, da han skal udføre det farlige hestenummer. Uheldet er uundgåeligt og greven kommer slemt til skade. På hospitalet bliver han plejet af danserinden og her går det op for ham at hun elsker ham over alt på jorden.

DØDSSPRING TIL HEST FRA CIRKUSKUPPEL er et flot opsat drama. Specielt scenen hvor hotellet brænder. Det er stort opsat og spændende fortalt. Hele scenen er teknisk godt lavet, med nervepirrende ture i elevatoren og en storstilet flugt over byens el-ledninger.

Evangeliemandens liv.

John Redmond ( Valdemar Psilander ) er evangeliemand. Han er afholdt af alle. Både fattige og rige. Til et af hans bønnemøder hånes han af den unge Billy. Han har fået nys om at John har siddet hans halve liv i fængsel. Dette indrømmer han, man han fortæller også at han blev uskyldig dømt.
John tilgiver Billy, der vender tilbage til sit forbryder miljø på havneknejpen Den Grønne kakadue. Her kommer John også på besøg, for at prædike guds ord.
Billys kæreste Nelly hånes for sin tro og går træt af livet hjem til sit fattige hjem.
Billy vil ud af hans kriminelle løbebane og John hjælper ham, både fysisk og mentalt. Han fortæller ham historien om hvordan han selv blev troende.
For mange år siden levede han et skødesløst liv med og var sammen med respektløse kvinder. Specielt en ved navn ” Ildfluen ”.
Hans forældre fik nys om det og han blev smidt ud fra hjemmet. I et klammeri med en anden af 2 Ildfluens ” kunder dræbes hun og John beskyldes for mordet. Uskyldig sættes han i fængsel hvor han går i kirke og finder trøst i gud. Hans far dør af skam over hans søn, men gud giver hans mor kræfter til at leve til hendes søn løslades.
Johns sag genoptages og han løslades og genforenes med hans mor på hendes dødsleje. Siden da har han været i guds hænder.
Imens hjemme hos Nelly. Hun er træt af hendes liv og beslutter sig for at hænge sig selv. Men heldigvis kommer Billy og John forbi og afværger katastrofen i sidste øjeblik.

EVANGELIEMANDENS LIV er filmet med specielle slutninger til Rusland og Sverige. Disse er også at finde, efter filmen og ganske spændende at se.
I det hele taget er filmen utroligt flot teknisk. Den har flotte billeder, der både fades og mixes over i hinanden. Der er malede baggrunde og en scene med flot brug af Split-screen. Der er ingen tvivl om at det er kreative mennesker der står bag denne produktion.
Valdemar Psilander viser sig her som en stor og dygtig karakterskuespiller.

Valdemar Psilander.

Valdemar Psilander var en legende i dansk stumfilm. Han døde i 1917, kun 32 år gammel. Hans unge alder til trods nåede han at indspille 83 film i løbet af 6 år.
I hans film VED FÆNGSELTS PORT, DØDSSPRING TIL HEST FRA CIRKUSKUPPEL og EVANGELIEMANDEN tryllebandt han hans publikum og damerne dånede over hans charme og flotte udseende. Man kan vel sige at Psilander var ” Filmsheik ” før begrebet blev opfundet. For i årene 1910 til 1916 var han den største filmstjerne, ja måske i hele verden. Dansk film var stor imens Hollywood, kun var i opstarten af deres filmproduktion.

Dansk stumfilm er en del af vores filmiske kulturarv, der til og med også har en plads i international perspektiv. Som man glæder sig over nutidens film, skal der i fremtiden være mulighed for at opleve film fra dansk films første guldalder.
Det er med disse ord i tankerne at Det danske filminstitut har valgt at udgive en række DVD’er med gamle danske filmklassikere.
Nu er der mulighed for at opleve hvor stor indsigt og opfindsomhed danskerne havde allerede tilbage i starten af 1900 tallet. Deres tekniske kvalitet og filmiske opfindsomhed skinner i de fleste produktioner klart igennem og burde mane grimme tanker om filmens begyndelse i jorden til evig tid.
I løbet af de næste 3 år vil Det danske Filminstitut udgive 12 DVD’er, der tilsammen skal vise hvad der blev optaget og hvad datidens filmmagere var optaget af.
Stumfilmen bibragte det hjemlige publikum store oplevelser, og bragte dansk film vidt omkring, båret af datidens nye medieteknik. Nu, i dag, med den nye teknologi vil Det Danske Film Institut gøre dette muligt igen.

De 3 film på denne DVD: VED FÆNGSLETS PORT ( 1911 ), DØDSSPRING TIL HEST FRA CIRKUSKUPLEN ( 1912 ) og EVANGELIEMANDENS LIV ( 1915 ) giver os en oplevelse af Valdemar Psilanders store skuespillerbedrifter. Men de giver ligeledes et indblik i de produktioner som Nordisk Film stod for i disse, mest succesrige år i dansk filmhistorie.

Denne fine DVD udgivelse er for alle der, elsker de gamle stumfilmklassikere. Så hvis man er interesseret i dansk films første guldalder og i Valdemar Psilander i særdeleshed, så er dette et must i din filmsamling. Alle 3 film er flot gengivet. Både musik og billeder har fået et flot løft på DVD. Endnu et godt eksempel på hvad det digitale medie kan bruges til.

Der er ikke noget ekstramateriale på denne udgivelse.
Filmen er venligst stillet til rådighed af
Det Danske Filminstitut.

Titel: Valdemar Psilander. ( 1884-1917. ) Danske Stumfilmklassikere.
Original Titel: Valdemar Psilander. ( 1884-1917. ) Danske Stumfilmklassikere.
Premieredato: 18. september 2004
Instruktør: August Blom, Eduard Schnedler Sørensen, Holger Madsen.
Skuespillere: Valdemar Psilander, Augusta Blad, Holger Hofman, Ellen Ræder, Jenny Roelsgaard, Birger von Cotta Sørensen, Alma Hinding, Else Frølich.
Spilletid: 143 min.
Selskab: Det Danske Film Institut. 2004.
Genre: Drama
Link: http://www.filmarkiv.dfi.dk
Valdemar Psilander i VED FÆNGSLETS PORT fra 1911.
Valdemar Psilander i VED FÆNGSLETS PORT fra 1911.


banner
Overskrift Højre Block
Raya Og Den Sids...
Crash Landing On...
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
LykkebugtenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...