Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

Demon Slayer: To...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Avatar

10. maj 2010 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Avatar billede

Blå mænd? Nej, det er ikke den om lossepladsen...

Biograf-fænomenet Avatar er haste-udsendt på blu-ray og dvd. Ganske enkelt fordi dens sejrsgang verden over har været historisk. Alle levende individer har hørt om de blå væsner fra planeten Pandora. Rigtig mange vandrer rundt og råber Toruk Macto eller et af de mange andre ord på sproget Na'vi. Ja, Avatar gik faktisk mere eller mindre kult, inden den overhovedet havde haft premiere.

Filmen er skabt af James Cameron (manden bag storfilm som Titanic, Dybet, ogTerminator 2), og er efter adskillige år endelig realiseret, fra at være en strøtanke i Camerons bevidsthed til at have vokset sig til et visuelt mesterværk. Avatar har skovlet penge ind, og så stor en kassesucces er for længst blevet sat i forbindelse med en fortsættelse.

Skulle du ikke vide en dyt om Avatar, så handler filmen om soldaten Jake Sully der ender som avatar (emotionel og fysisk kontrol af et andet væsen) på planeten Pandora. Menneskerne (kaldet himmelfolket, da de svæver rundt i luftfartøjer over planeten) jagter dyrebare ressourcer på planeten, og Jake får til opgave i sin egenskab af avatar, at infiltrere Pandora for at lokke de indfødte væk fra deres værested. Kun med det formål at menneskerne så kan mæske sig i planetens rigdomme. Jake optages i de indfødtes stamme og lærer disses skik og brug. Og da han med tiden vinder sympati for ”fjenden”, er han splittet da magtkampen spidser til.

Avatar er først og fremmest en mægtig oplevelse for øjnene. De visuelle effekter og cinematografi er bogstavelig talt af en anden verden, og det var da også præcis i de kategorier at Avatar scorede sine 3 Oscars i indeværende år. Konkurrent til The Hurt Locker blev Avatar dog aldrig, men man kan heller ikke for alvor påstå at de to film for alvor kan holdes op mod hinanden. Avatar er et action-eventyr, som er fortalt gennem en stærk billedside. Pandoras plante- og dyreliv i alle regnbuens farver samt et fantastisk kuperet landskab med skov, klipper og vandfald er sammenholdt alt hvad hjertet kan begære, for at tilskueren ikke kan andet end at blive forelsket i dette univers.

Indholdsmæssigt binder Avatar også an på flere genrer. Action-delen fylder dog klart mest. Overlevelseskampe mod de mange kødædende dyr som findes på planeten, halsbrækkende redningsaktioner og ikke mindst de indfødtes dueller med himmelfolket er guf for alle turbo-fans. Avatar har et højt adrenalin-niveau og kan helt klart betegnes som spændingsmættet. Lidt romantik får vi da også, da Jake i skikkelse af sin blå avatar forelsker sig i en af de højtstående piger. Deres forhold kommer dog på en hård prøve, da det afsløres at Jake hele tiden har kendt til planetens planlagte udhungring. Men overordnet set er der som fællesnævner tale om et futuristisk adventure, som ikke er set mage.

På rollelisten findes nutidens actionhelt nummer 1 – Sam Worthington (Terminator: Salvation og aktuel i Clash Of The Titans), sammen med navne som Zoe Saldana, Stephen Lang, Giovanni Ribisi og en tak for sidst-rolle til Sigourney Weaver som var under selvsamme Camerons vinger i Aliens. Der leveres en absolut godkendt præstation fra castet, uanset om man så er på de godes side eller er regulær modbydelig skurk.

Jamen er der så slet ikke noget negativt at sige om filmen? Jo, filmen har en del passager som er søbet ind i klicheer. Man kan f.eks. let gætte sig frem til, hvem der i sidste ende ikke overlever det store slag. Man tankeledes desuden hen mod film som Braveheart dialog-mæssigt, og en del montager er også lettere standardiserede og skabelon-prægede. Filmens omdrejningspunkt med minoritet mod overmagt er også set tusind gange før. Men lykkeligvis ikke i en så gennemført sammenhæng som denne.

Disse kritikpunkter er trættende i modvægt til den ellers fantastiske oplevelse Avatar helt afgjort er. Synd at Cameron på den konto kommer til at spænde ben for sig selv, og man kan ikke lade være med at tænke om det i sidste ende kostede de vigtige føromtalte statuetter. Uagtet dette, så er Avatar en must-see for alle og enhver. 5 stjerner tildeles i al ydmyghed herfra.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.

Titel: Avatar
Original Titel: Avatar
Premieredato: 27. april 2010
Instruktør: James Cameron
Skuespillere: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi, Wes Studi, Stephen Lang, Zoe Saldana
Spilletid: 162 min.
Selskab: Twentieth Century Fox, 2009
Genre: Action

banner
Overskrift Højre Block
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...
Society Of The S...
Next goal winsKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...