Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Black Panther

25. juli 2018 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Black Panther billede

En ganske hæderlig superhelte-film i en genre, som efterhånden begynder at gå i ring i ligegyldigheder. Black Panther-miljøet byder på lidt frisk luft, højt til himlen og en række nyskabelser som redder den fra en strømlinet rute.

Jeg giver en is til den som kan nævne mig samtlige af Marvels superhelte. Personligt har jeg opgivet at holde styr på dem alle, for hver gang man tror at nu er markedet mættet, så dukker der bare en ny figur op. Seneste skud på stammen (og tag bare stamme mere eller mindre bogstaveligt) kommer nemlig fra Wakanda, et land bestående af flere folkeslag. Black Panther er titlen og er Marvels film nummer 18 så langt så godt. Forklædt som et fattigt ”tredje verden-land” er Wakanda det stik modsatte. Ved at være i besiddelse af metallet vibranium klarer den afrikanske nation sig ganske udmærket, og kan bryste sig af at være særdeles højteknologisk og helt uden mindrebemidlede indbyggere. Landets konge bærer desuden Black Panther-dragten, som giver den pågældende bærer superkræfter, og bedst som vi kommer ombord i handlingen, står vi foran kroningen af prins T’Challa (Chadwick Boseman – Get On Up, Marshall, Gods Of Egypt). Han møder dog modstand, da ikke alle stammer ønsker at han skal lede landet og i takt med at vi får en dramatisk duel mellem T’Challa og en udfordrer, så lærer vi gradvist noget om selve Wakanda, dets indbyggere og ikke mindst historik og fortid, som ikke er uproblematisk og som siden kommer til at danne uroligheder for vores hovedperson. Dertil kommer at der bliver stjålet en værdifuld økse fra et britisk museum – en økse som i virkeligheden er skabt af vibranium, og som nu er i superskurken Ulysses Klaues (spillet af selveste Gollum alias Andy Serkis) hænder. Nu er det op til T’Challa og hans modige wakandanere at få bragt orden og balance i tingene, førend vibraniumet bruges forkert og kan få uoverskuelige konsekvenser.

Det imponerende persongalleri blandt helte og skurke, som naturligvis hører til i en film i denne genre, tæller flere kendte navne end de i forvejen nævnte. Ryan Coogler har endda været så heldig at få sit cast til at bestå af folk med afrikansk baggrund. Selvom Chadwick Boseman er amerikaner, så havde hans forfædre rødder i Sierra Leone og Nigeria. Lupita Nyong’o (Oscar-vinder for 12 Years A Slave) har kenyansk ophav. Danai Gurira har sin oprindelse i Zimbabwe, mens engelske Daniel Kaluuya (Oscar-nomineret for Get Out) har en mor fra Uganda. Dertil kommer etablerede navne som Angela Bassett (What’s Love Got To Do With It), Forest Whitaker (Last King Of Scotland, Star Wars) og Michael B. Jordan fra Creed. Og så er vi faktisk slet ikke færdige med at præsentere personligheder fra Ringenes Herre-universet, da også Martin Freeman (Bilbo Baggins i Hobbitten-filmene) også kommer til at spille en væsentlig part i sagerne.

Black Panthers store force er at den udspiller sig i nogle helt andre rammer end vi er vant til. Det er ofte mørklagte storbyer med kæmpemæssige domiciler som man forbinder med superheltefilmene, men selvom Wakanda er ganske fiktivt, så tror man såmænd (gerne) på at landet findes et eller andet sted i Afrika. Her er farverig natur og høj sol fra oven, så Black Panther er fyldt med lys, men er så tilsvarende dyster i sin handling. Alene dette gør at filmen udskiller sig fra en efterhånden stereotyp skabelon, hvilket er befriende. Det pudsige er at actiondelen slet ikke fylder så meget som dramadelen. Det klæder fremdriften, og man kommer i langt større grad ind under huden på de forskellige figurer, end at de blot bliver aktører i bulder, brag og slagsmål. Et frisk pust og jeg kvitterer med 4 stjerner, for projekt sort panter er bestemt bestået. Hvis du ikke allerede har set Avengers: Infinity War, så kan du her se mere til T’Challa, ganske som der jo også findes en mindre part af referencer i Captain America: Civil War og Avengers: Age Of Ultron. Bekræftet er det også at Black Panther vender tilbage i den fjerde Avengers-film, lige som det er overvejende sandsynligt at der udvikles en decideret franchise omkring Black Panther. Husk i øvrigt også at du som altid kan spotte tegneserieskaber Stan Lee i en lille cameorolle. Jeg afslører ikke hvor… Glem ej heller at se med efter rulleteksterne. Her smides et par cliffhangers.

Bonusmaterialet er ganske omfattende og byder på en menu, hvor du skal holde tungen lige i munden. Vær opmærksom på at du under featurettes faktisk kan vælge mellem fire af slagsen. Du kan også se et eksklusivt klip fra en anden Marvel-produktion nemlig Ant-Man And The Wasp. Du kan lære mere om Marvel Studios og hvordan deres film forbinder hinandens handlingstråde. Du kan også komme med til rundbordssamtale mellem en gruppe af tegnerne fra Black Panther-hæfterne, som diskuterer hvordan man bedst vækker helten til live på det store lærred. Endelig kan du også se fraklip, slettede scener eller tilvælge kommentarspor.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Disney.

Titel: Black Panther
Original Titel: Black Panther
Premieredato: 28. juni 2018
Instruktør: Ryan Coogler
Skuespillere: Chadwick Boseman, Michael B Jordan, Martin Freeman, Andy Serkis, Angela Bassett, Forest Whitaker, Danai Gurira, Daniel Kaluuya, Lupita Nyong'o, John Kani, Letitia Wright, Winston Duke
Spilletid: 134 min.
Selskab: Marvel Studios, 2018
Genre: Action


banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...