Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Sjæl
Sjæl billede

The High Note
Spiral: From The...
I Krig Med Morfar


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Cikaderne findes

2. maj 2009 af Helle Perrier

5 stjerner Skriv en kommentar

Cikaderne findes billede

Ordene findes, og derfor findes Inger - smuk portrætfilm af en af Danmarks største lyrikere

”Abrikostræerne findes, abrikostræerne findes.” Således starter Inger Christensens digtsamling alfabet fra 1981. Messende men lyrisk er det lyden af digteren selv, der læser op, der indleder Jytte Rex’ dokumentarfilm fra 1998.

Fra den nøgne stemme møder vi Inger Christensen i kød og blod, mens hun sidder dér, alene, på en stol i den lejlighed i København, hvor hun boede i over tredive år. Hun kunne nemt gå for at være endnu en tilfældig pensionist, med den afdæmpede påklædning, permanentede hår og brochen på brystet. Men Inger Christensen er langt fra hvem som helst. Berejst og hjemmevandt i Rom, Paris, ja, Die Christensen, som hun blev kaldt i Tyskland, var og er et monument.

Hun døde i januar 2009, og efterlod sig et kølvand af uvurderlig litteratur. Herhjemme var hun kendt – i udlandet næsten idoliseret – og mange var forundrede over hvorfor hun ikke havde fået nobelprisen i litteratur mens hun levede. Med samlinger som Det, Alfabet og Sommerfugledalen var hun ubestridt en af Danmarks bedste digtere gennem tiden.

Cikaderne findes er et nærgående portræt af digteren Inger Christensen. Vi får ikke serveret saftige detaljer fra et utvivlsomt spændende liv, men vi får noget, der er meget vigtigere; vi får et indblik i selve digtningen. Hvordan Inger Christensen tænkte og skabte. Fra filosofi, musik og matematik – naturens orden og sammenhænge, der ved første øjeblik virker fortænkte, til de færdige digte. Stramme kompositioner, der alligevel er lette på vingerne som en sommerfugl og dybe som det dybeste, og til tonerne af Inger Christensen selv, der læser op, messende, får ordene vinger og nye betydninger og sammenhænge dukker op.

Filmen er i sig selv en anderledes portrætfilm. Jytte Rex lader Inger Christensen selv åbne op for hjerneskallen, og mens der lirkes – uden at forcere – får vi et uvurderligt indblik i digteren Inger.
Det er nærværende og med stor respekt for mennesket bag ordene.

”De døde kan være så døde – at ingen kan se de er til.” skriver Inger Christensen, men Inger var til, og ordene, ja ordene findes, og derfor passer ovenstående heldigvis aldrig på digteren selv.

Another World Entertainment.

Titel: Cikaderne findes
Original Titel: Cikaderne findes
Premieredato: 15. april 2009
Instruktør: Jytte Rex
Skuespillere: Inger Christensen
Spilletid: 52 min.
Selskab: SFC, 1998
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Da Hitler stjal ...
Chaos Walking
Promising Young ...
Den Anden Side
Minari
Once Were Brothe...
Sound of Metal
Two Weeks to Liv...
Sjæl
The Secrets We K...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...