Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Cold Case Hammarskjöld

7. februar 2019 af Maria Bjerregaard

6 stjerner Skriv en kommentar

Cold Case Hammarskjöld billede

“Cold Case Hammarskjöld” er en innovativ, ærlig og verdensklasse dokumentar, som muligvis kan være med til at ændre historien.

Mads Brügger sætter sine journalistiske briller på og drager imod Zambia for skildrer virkeligheden og fiktion. I hans åbningsreplik ytres der “This could either be the world’s biggest murder mystery or the world’s most idiotic conspiracy theory”. Dette bliver også rammerne for hans nyeste dokumentarfilm, som man må kalde sensationel.

FN’s Dag Hammerskjöld
Tilbage i 1961 omkommer FN’s daværende generalsekretær, Dag Hammarskjöld, i et flystyrt. Ulykken synes at have været meget usædvanlig, og da Hammarskjöld var stærk fortaler for Congos uafhængighed, og dermed var imod de hvide kolonialistiske kræfter, som bestemte dagsordningen i Afrika, blev der dannet konspirationsteorier om hvorvidt, det var en ulykke eller ej. Nu er den danske journalist, Mads Brügger, taget afsted med den svenske efterforsker, Göran Björkdahl, for at undersøge til mange rygter og muligvis selv finde frem til sandheden.

En fascinerende dokumentar
Selve dokumentaren er opbygget på dens efterforskningspræmisser. Der er både hyret afrikanske skuespillere til at skrive treatmentet på en gammel skrivemaskine, samtidigt med at der bliver vist optagelser af Brügger og Björkdahls egen efterforskning, hvor der bliver snakket med lokalbefolkningen og forgæves prøver at komme i kontakt med medlemmer fra den mistænkte organisation, SAIMR. Dokumentaren fungerer rigtig godt som selvreflekterende, hvor selv Brügger stille spørgsmål til sin egen integritet. Brugen af animation er også bemærkelsesværdig. Disse scener bliver taget ud fra mulige scenarier, og det er en klog måde at bruge animationstillen på – for man kan hverken be-eller afkræfte noget.

Mulighed for historieændring
Det er først lang inde i dokumentaren, at historien tager en helt ny drejning. Lige pludselig bliver det ikke blot en mordgåde, men også en afgørende faktor for historien. Dette er det absolut kritiske afgørende øjeblik for dokumentaren, hvorpå at Brügger finder ud af, at det omhandler meget mere en blot et mord, men den undertrykkelse Afrika har lidt under i flere 100 år med imperialisme og ikke mindst racisme.

”Cold Case Hammarskjöld” er en af tidens modigste og vildeste dokumentaroplevelser. Dokumentaren iscenesætter sig selv i dets var på virkeligheden og fiktion og gør godt brug af fortællestrukturen. Den animerede del er meget godt tænkt, og så er der intet bedre, end at være vidne til en mulig ændring af historien.

Titel: Cold Case Hammarskjöld
Original Titel: Cold Case Hammarskjöld
Premieredato: 7. februar 2019
Instruktør: Mads Brügger
Skuespillere: Mads Brügger, Göran Björkdahl, Neddy Banda
Spilletid: 128 min.
Selskab: Wingman Media, Camera Film, 2019
Genre: Dokumentar
banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...