Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...
Missionen, Der Æ...
Se Den Tony Awar...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

7 Years Of Lukas...
7 Years Of Lukas Graham billede

Falling
Come Play
Erna I Krig
Little Women
Kaptajn Sabeltan...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

De Fem Benspænd

21. november 2003 af Sofie Kyhl

5 stjerner Skriv en kommentar

De Fem Benspænd billede

Her er en film. Se filmen. Se på den. Hvad kan filmen? Hvad siger filmen? Her er en film. Se filmen.

Det Perfekte Menneske:

Lars von Trier har set Jørgen Leths kortfilm Det Perfekte Menneske (1967) mindst 20 gange, påstår han selv. Jørgen Leth er det man kan kalde hans idol og mesteren, men det huer ikke von Trier, at han er perfekt. Han sætter Jørgen Leth stævne med en lidet hemmelig plan om at vælte mesteren; vise at også han er menneskelig og ikke perfekt. Jørgen Leth skal genskabe sin egen film igen – fem gange. Men ikke fem gange på samme måde og ikke fem gange på hans egen måde. Jørgen Leth skal genskabe Det Perfekte Menneske fem gange på Lars von Triers måde. Von Trier er den hårde overdommer i forhandlingerne om benspændene, og reglerne bliver lidt tilfældigt til. Nogle af dem er da også ret tåbelige. Jørgen Leth siger, hvad han ikke vil – og Lars von Trier bestemmer, at det skal han så. Han viser ingen nåde.

”Han smadrer det hele. En spastisk film” (Jørgen Leth):

To sære personligheder mødes om en, ifølge Jørgen Leth, perversion. Lars von Trier vil spænde ben for mesteren, men han lader sig ikke så let slå ud. Han affejer elegant benspændene, snubler en smule på vejen, men ryster aldrig på hånden og vælter ikke. Selv når en af reglerne er, at intet klip må være mere end 12 frames!
Ikke kun resultaterne af benspændene er interessante, også intermezzoerne mellem Jørgen Leth og Lars von Trier er humoristiske og analytiske.

”Min plan er at gå fra det perfekte til mennesket”, siger Lars von Trier til Jørgen Leth. Men det lykkes ham ikke, og det nager ham. Han ser projektet som terapi, Leth ønsker kun at lave gode og bedre film for hver gang, uanset hvilke stupide eller tilfældige regler Lars von Trier byder ham. Benspændene gør ham kun bedre. Lars von Trier vil have Jørgen Leth til at lave noget lort, for alle mestre må være i stand til at lave noget dårligt – men kan han det?

”Jeg tror desværre ikke at det bliver noget lort” (Jørgen Leth):

Det kan godt være, at De Fem Benspænd er en dokumentarfilm, og det vil holde mange væk fra biografen, men det skal det ikke!
Du behøver ikke kende Jørgen Leths Det Perfekte Menneske, for filmen byder på masser af klip fra den. Og den er lige så spændende som enhver anden interessant spillefilm, det her er bare en film om at lave film.

To af dansk films store personligheder støder sammen, med hver deres syn på kunst. Og vi bliver vidner til humoristiske samtaler mellem de to og filmkunst på basis af hårde spilleregler. Legen går ikke kun ud på at spænde ben for Leth – den går også ud på at prøve hans grænser af. For hvor langt vil han gå for kunsten?

Titel: De Fem Benspænd
Original Titel: De Fem Benspænd
Premieredato: 21. november 2003
Instruktør: Jørgen Leth, Lars von Trier
Skuespillere: Claus Nissen, Jørgen Leth, Lars von Trier
Spilletid: 90 min.
Selskab: Zentropa Real, Nordisk Film, 2003
Genre: Dokumentar
banner
Overskrift Højre Block
The Craft: Legacy
The Witches
Come Play
Erna i Krig
#UNFIT - The Psy...
Kød & Blod
Til Månen og Til...
I Walk
Madklubben
Den sorte jordKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...