Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Året Jeg Begyndt...
Året Jeg Begyndte At Onanere Og Stoppede Med At Præstere  billede

Black Panther: W...
Alle For Fire
Hvidstengruppen ...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Een Stor Familie

23. november 2005 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Een Stor Familie billede

DRs arkiv fra de glade 80'ere synes utømmeligt. Hermed udgives endnu en tv-serie fra dengang der var hygge og lørdagsslik på menuen...

Personerne kunne jeg huske, miljøet ligeså, samt et par enkelte sporadiske replikker som: "Inglizz is mai bæst" og "I nattens mulm og mørke". Handlingen derimod var som en stor tåget masse, men det kunne der så hermed rådes bod på. Hr. Henriksen, Frk. Gramme, 3B, "Morten", Sanne, Siliam og Tillidskvinden lever i bedste velgående, omend billedet er lettere flosset undervejs. Men det skulle nu også være underligt, hvis små 500 minutters tv-rulle fra årgang '82-'83 bare var i tip-top stand så mange år efter. Det gør imidlertid ikke så meget, for det smågrumsede billede med enkelte ryst, puster blot til nostalgiens farvepensel omkring et klenodie fra det herlige årti. Lyden derimod har fået en ordentlig omgang i restaureringsmaskinen, så vi nu ligefrem er ude i noget digitalt.

Det store spørgsmål er naturligvis om serien så også holder anno 2005. Er vi blevet forvente med nutidens tv-produktioner i en tid, hvor det regner ned med Emmy-priser og hvor dansk humor ligeledes har kronede dage og en særdeles stor fans-skare? Er dette blot et fortidslevn som egnede sig dengang af simpel mangel på bedre? Svaret er nej!

Serien er ganske vist en anelse yesterday, men den samfundskritiske og -satiriske vinkel de tolv afsnit har hver især må siges at være et godt billede på samtidens vilkår. Der har været stor brug for at få endevendt emner som medmenneskelige relationer, ligestilling, arbejdsmiljø og meget andet og hvad bedre omdrejningspunkt end Holly-Gruppens 4. division kan mon skildre det?

Een Stor Familie handler om en kontorvirksomhed, hvor der udvikles alle mulige produkter ligefra hundeshampoo til hyggespray. Ens for alle produkter er at de sjældent virker og så kimer telefonerne med vrede kunder. Mit i det hele sidder en række loyale medarbejdere og forsøger at holde dampen oppe. Vi møder først og fremmest den meget gammeldags Frk. Gramme (Kirsten Rolffes) som har et stort behov for orden og systematik - bortset fra hendes elskede cerutter som i følge hende selv, ikke forpester luften. Mindst lige så gammel i gårde er bogholderen Hr. Henriksen (Paul Hagen). Han er Grammes modstykke, selvom de dybest set ikke kan undvære hinanden. I hele redeligheden finder vi også Jette (Helle Hertz) som ofte må handle ind og passe sine børn midt i arbejdstiden, så hun stresser ofte rundt. Koncernen har også en forholdsvis ny assistent, den meget nymodens Sanne Olsen (Lene Poulsen) som på mange måder repræsenterer det unge skud, der mangler både overblik og situationsfornemmelse og deraf også havner i en del pinagtigheder (hvilket måske også har gjort at hun er den af figurerne som de fleste folk husker). Direktøren (Bjørn Puggard-Müller) har meget sjældent tid, hvilket også gør at han ikke har ret meget fingerspitz-gefühl med kollegerne og arbejdspladsen i det hele taget. Uden hans betroede assistent Laursen (Ilse Rande) ville der sandsynligvis ikke været meget af være direktør for. Bjarne Birger Bruun AKA 3B (Søren Pilmark) er underdirektør og en rigtig charlatan og mandschauvinist som nyder sin ophøjede position, gerne i selskab med letlevende kvindfolk. Apropos kvindfolk, skal man ikke glemme rengøringskonen "Morten" (Marguerite Viby) som ikke er bleg for at skænke en såkaldt "hugorm" op i et lille glas og derfra klare verdenssituationen. Sidst men ikke mindst er det nok også værd at nævne stik-i-rend-drengen Jan (Søren Sætter-Lassen) som ofte bliver sat til de særeste ting for at Holly-gruppen kan hænge sammen.

Disse meget forskellige figurer gør at modsætninger mødes konstant og at netop hinandens særheder og ritualer fungerer under fælles fodslaw, så de med rette kan betragtes som Een Stor Familie...

Der er stor forskel på indholdet, og derved også substansen, i de i alt 12 afsnit. Men i en verden oprettet som Danmarks første sitcom med hele 3 forskellige manuskriptforfattere (Paul Hammerich, Lise Nørgaard og Jane Aamund), skulle det også være mærkeligt andet. Personligt holder jeg mest af afsnittet om nattegæsten, hvor der foregår mystiske ting i Holly-gruppens lokaler ved nattetid. En utryg personalegruppe, beder ejendomsinspektøren Erik Jensen (endnu en glansrolle til Ole Thestrup som højtråbende magtdominator) klare ærterne. Det involverer ikke alene en fuld uniformering i hjemmeværnstøj, en præst fra Nibe (Louis Miehe-Renard) og en opsang fra Tillidskvinden (Grethe Sønck) inden nattegæsten kan afsløres...

Underholdende er også afsnittet "Det ordner sig", hvor 3B vil gøre alt for at få den meget charmerende Lis (Jeanne Boel) ansat, problemet er bare hvem der så skal have sparket?

Man kan heller ikke lade være med at holde af afsnittet hvor direktøren får et hold i ryggen, da han bøjer sig ned til barskabet. En hylen og en klagen, kan kun kurreres af en lettere flippet fysioterapeut (spillet af Lisbet Dahl).

Men sådan kunne jeg i princippet blive ved, for alle afsnit har et eller andet mytisk over sig. Tilmed de mange bi-figurer som pudser glans over serien. Mød blandt andre også Anders Bircow, Peter Schrøder, Lily Broberg, Vera Gebuhr, Peter Steen, Gotha Andersen, John Martinus, Susse Wold, Helge Kjærulff-Schmidt, Olaf Ussing, Lars Knutzon, Gerz Feigenberg og et par håndfulde andre kändisser fra dengang og nu.

Når gensynsglæden så lige er lettet, så må man på den anden side også lige vedkende sig at afsnittene hver for sig måske nok er lige lovlig lange. Der er en del scener som er komplet ligegyldige i forhold til selve temaet, og så virker konstrueret fyldige til at kunne opnå de henved 37-45 minutter et afsnit varer. Når sitcom og humor virker bedst, er det ofte det skjulte og ikke åbenlyst underholdning som gør sig bedst - men dengang var det måske nok vigtigere at alle kunne følge med og fik alt med, og det virker i visse tilfælde lidt hæmmende for en seer i vores tidsregning. Punch-lines bliver skrålet ud og understøttet af en lille vignet, så man ikke er i tvivl, eller også overspilles der på hele følelsesregistret og mimikken og det kan virke ret anstrengende i længden.

Dog må man om udgivelsen give den, at den sikkert vækker glade minder til live fra monopolets fine dage. En del af ens opvækst er nu atter tilgængelig på dvd, og lad os bare få mere, kære DR...

Og ganske passende afrundes udgivelsen med et kvarters fraklip til den fortsatte underholdning.

DVDen er venligst stillet til rådighed af
Pan Vision.

Titel: Een Stor Familie
Original Titel: Een Stor Familie
Premieredato: 8. november 2005
Instruktør: Bent Mejding
Skuespillere: Kirsten Rollfes, Paul Hagen, Søren Pilmark, Helle Hertz, Ilse Rande, Ole Thestrup, Lene Poulsen, Søren Sætter-Lassen, Lisbet Dahl, Vera Gebuhr, Anders Bircow
Spilletid: 495 min.
Selskab: DR, Pan Vision, 1982-1983
Genre: Familie


banner
Overskrift Højre Block
Trold (Netflix)
Rimini
Andor (Disney+)
Bardo: False Chr...
Loving Highsmith
The Menu
She Said
Krysantemum
Den Milde Smerte
Ferskenlunden i ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...