Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Streaming anmeldelse

En Forunderlig Verden (Disney+)

23. december 2022 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar

En Forunderlig Verden (Disney+) billede

Disney har gået stille med dørene med denne her. Det havde de nu ikke behøvet, selvom den nok ikke bliver så længe i din hukommelse, hvis man om føje tid skal deltage i at memorere produktioner fra animationsmastodonten.

Måske Disneys mindst promoverede titel nogensinde. Sidste års juletræffer Encanto var jeg i hvert fald ikke i tvivl om ville lande på Disney Plus på selve juleaften. I dag er En Forunderlig Verden så dukket op nærmest i ly af mørket. Kortvarigt i biografen forinden uden at gøre det store væsen af sig hverken i omtale eller antallet af solgte billetter. Nu kan den så for abonnenter slå lidt af børnenes ventetid ihjel, men spørgsmålet er jo så bare om den vil falde i de yngstes smag? Alternativer på alverdens store eller små skærme er der jo nok af.

Mød Avalonias største eventyrere: Jaeger og Searcher Clade. Ingen har før fundet et pas, så det er muligt at efterforske, hvad der gemmer sig på den anden side af en massiv bjergkæde. Det sætter duo’en sig for, anført af Jaeger Clade som patriarken og Searcher som sønnike, der følger i fars fodspor. I hvert fald lige indtil en interessekonflikt skiller dem ad og Jaeger vandrer afsted alene. Det er ligesom vores forhistorie, for herefter kommer et oprul til 25 år senere.

Her er Searcher udstyret med kone, sønnen Ethan og en trebenet hund. Searcher er blevet landmand, men bliver ofte mindet om sin fortid som eventyrer. Ikke mindst, da der i den centrale by er rejst en statue af Searcher og Jaeger. Spørgsmålet er egentlig bare… hvem ligner Searchers søn så mest af natur? Farmand landmand eller farfar eventyrer? I byens øjne er Jaeger en sand helt og forbillede, men for Searcher var Jaeger mest af alt en far, der var opslugt af bjergvandring og at få sin søn til at blive en tro kopi af sig selv.

Da en gammel kending fra udforsker-teamet i sin tid dukker op og beder om hjælp til at undersøge, hvorfor en af Avalonias livsvigtige afgrøder visner, så må Searcher pakke sit støvede udstyr og drage på expedition igen. Ufrivilligt havner expeditionen i et undergrundsland (som i disse tider ligner noget, som har hentet alvorlig inspiration i Pandora (Avatar)). I al hemmelighed har Ethan sneget sig med, og det giver naturligvis ballade. Inden længe er far og søn adskilt, ganske som det også skete for Searcher og Jaeger. Ja, i virkeligheden er der nu tre generationer Clade adskilt. Ukendt verden byder på farer overalt, og hvordan skal man egentlig klare sig helt alene og samtidig sørge for, at den vigtige afgrøde kan erklæres rask?

Strange World indeed. En Forunderlig Verden leger med et univers ulig vores eget velkendte. Mennesket er blot en lille brik, og når det blander sig i habitatet, så forstyrres balance og harmoni. Om filmen her er tiltænkt at være et lige så stort klimaindspark, som dens indpakning kunne antyde, ja, det tør jeg ikke gøre mig til dommer over. Det er en utrolig flot film, og der er en oplagt spænding i generationernes kamp for at finde tilbage til hinanden. Og så har du sikkert regnet ud, at Jaeger naturligvis er derude et sted.

En Forunderlig Verden giver lidt til alle aldre af publikum, men som samlet værk har jeg alligevel svært ved at se, hvordan den skulle blive en af de helt store Disney-klassikere. Den er fin, så længe den varer, men om et års tid, hvor der sikkert skal anmeldes en ny produktion, så har jeg nok svært ved at have såvel titel som handling frisk i erindring. For nuværende er det dog nok til 4 stjerner for sin eventyrdel og sin visuelle store ambition.

Titel: En Forunderlig Verden (Disney+)
Original Titel: Strange World
Premieredato: 23. december 2022
Instruktør: Don Hall, Qui Nguyen
Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Lucy Liu, Gabrielle Union, Jaboukie Young-White
Spilletid: 107 min.
Selskab: Disney, 2022
Genre: Familie , Fantasi , Sci-Fi , Tegne- og animationsfilm
Streaming service: www.disneyplus.com


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...