Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar-Arrangemen...
Oscar 2020
Robert-Prisen 2020
Oscars® Nomineri...
Bodilprisen 2020...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Gentlemen
The Gentlemen billede

Joker
Ad Astra
Mugge & Vejfesten
Downton Abbey
Bombshell - Opgø...
En Helt Almindel...
The Call Of The ...
High Life
Playmobil Filmen


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Endestation mord

19. februar 2013 af Kristian Jensen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Endestation mord billede

Amerikansk politifilm af den gamle skole med et strejf af svensk kriminallitteratur…

Det er ikke kun Bruce Derns imponerende overskæg, der gør ”Endestation mord” til en fornem poli-tifilm i stil med ”Dirty Harry” (1971) og ”The French Connection” (1971). Filmen emmer nemlig af gnistrende 70’er politi-nostalgi fra dengang den amerikanske betjent var en antihelt, der sked på systemet og rensede ud i underverdenen på sin helt egen måde.

En aften stiger en mand ombord på en bus i San Francisco. Da bussen har forladt stoppestedet, trækker manden et maskingevær, og plaffer samtlige passagerer ned. Den erfarende betjent Jake Martin (Walter Matthau) bliver sat på sagen, der hurtigt bliver personlig for den garvede strisser, da det viser sig, at Martins partner, var en af passagererne på bussen. Sammen med sin nye makker Leo Larsen (Bruce Dern), skal Martin forsøge at opklarer mordgåden, der trækker tråde ud til de mørkeste afkroge af San Franciscos underverden.

”Endestation mord” er egentlig baseret på de svenske krimi-koryfæer Maj Sjöwall og Per Wahlöös bog ”Den skrattande polisen” fra 1968, og derfor burde Jake Martin i virkeligheden hedde Martin Beck og Larsen burde hedde Larsson. Men amerikaniseringen af det svenske roman forlæg har altså udvisket den svenske baggrund, eksempelvis er Sjöwall og Wahlöö krediteret som Sjowall og Wahloo, da amerikanerne som bekendt ikke har det så godt med vores skandinaviske ø’lyde. Handlingen er da også flyttet fra Stockholm til San Francisco, ligesom forfatternes stærkt samfundskritiske tilgang til deres historie er pillet fra hinanden. Hårdt sagt kan man sige, at ”Endestation Mord” ikke har meget med det oprindelige forlæg at gøre. Men dette betyder faktisk ikke noget, da filmen på sine egne præmisser fungerer ganske godt.

De amerikanske politifilm fra midttresserne og frem, var i stigende grad præget af en pessimisme, der gennemsyrede historierne og karaktererne. Stigende kriminalitet, hårdere stoffer, prostitution og gangstere havde fået overtaget, og politiet fremstod oftest magtesløse. Når det hele går af helvede til, måtte man ty til anderledes midler, og som oftest var der en betjent, der turde gå hele vejen i kampen mod kriminalitet.

”Endestation mord” bruger alle værktøjerne i kassen, og bruger dem godt! Instruktøren Stuart Ro-senberg har skabt en spændende politithriller, der trods 40 år på bagen, stadig kan genses med stor fornøjelse. Walter Matthau er god i rollen som Jake Martin, men det er Bruce Dern inklusiv overskæg, der gang på gang stjæler scenerne. Kemien mellem de to er glimrende, og deres indbyrdes skænderier er sublime.

Enkelte steder har historien dog en tendens til at køre lidt i tomgang, ligesom replikkerne heller ikke altid sidder lige i skabet. ”Endestation mord” når da heller ikke helt op på siden af forbillederne ”Dirty Harry” og ”The French Connection” hvad angår ikoniske øjeblikke. Men hæver sig dog alligevel op over mængden. Filmen er spændende og leverer første klasses old-school politi-action.

Udover et trailershow og et billedgalleri, er der ikke noget bonusmateriale til ”Endestation mord”

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Another World Entertainment.

Titel: Endestation mord
Original Titel: The Laughing Policeman
Premieredato: 14. februar 2013
Instruktør: Stuart Rosenberg
Skuespillere: Walter Matthau, Bruce Dern, Louis Gossett Jr., Albert Paulsen, Anthony Zerbe, Val Avery, Cathy Lee Crosby
Spilletid: 107 min.
Selskab: Twentieth Century Fox 1973 / Another World Entertainment 2013
Genre: Action , Krimi , Thriller


banner
Overskrift Højre Block
The Call of the ...
En Helt Almindel...
Three Identical ...
Running With The...
Frækkere End Pol...
Gemini Man
High Life
The Dead Don't Die
Sonic the Hedgehog
A hidden lifeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...