Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Galla Premiere P...
Den Ukendte Dans...
Jaime Rosales Ta...
The World Of Han...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

After
After billede

Ad Astra
Pokémin Detectiv...
Us


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Feministen

3. oktober 2018 af Maria Bjerregaard

4 stjerner Skriv en kommentar

Feministen billede

”Feministen” er et ganske simpelt og fint portræt af den svenske politiker, Gudrun Schyman, som for alvor har været banebrydende for feminisme.

Feminismen har i de seneste par år for alvor fundet sine rødder – både med opbakning og negativitet. Men feministen skyldes især én kvinde – nemlig Gudrun Schyman som har sat feminismen på verdenskortet, og inspireret mange feminister siden da. Instruktør Hampus Linder har nu fulgt Schyman i perioden 2014-2018, hvor man også får et indblik i Schymans personlige og offentlige op-og nedture.

Feministisk ikon
Gudrun Schyman har en lang fortid i svensk politik. I 1993 blev hun partileder for Vänsterpartier, som hun sikrede det bedste valgresultat nogensinde. Desværre kom skandaler i vejen for hendes politiske karriere, og hun trak sig. 10 år senere vendte hun tilbage, og var fast besluttet for at komme tilbage i politik. Denne gang dannede hun Feministisk Initiativ, som først startede som en bevægelse.

De indre dæmoner
Selvom den feministiske bevægelse var tiltalt i Sverige og også i resten af verdenen, følger dokumentaren Schymans kamp. Der har både været kæmpe problemer med alkoholindtagelse og en svær barndom, som har været motivation for at kæmpe for menneskerettigheder. Der kan stilles spørgsmål ved hendes mentale tilstedeværelse, hvilket der også ofte blev, da man som politiker har et ansvar.

Et fint portræt
Dokumentaren følger ikke modstanden af den feministiske bevægelse, hvilket nu også ville have været et interessant fortællerelement. Dette kan skyldes et fokus udelukkende på hovedpersonen selv, men derfor kommer dokumentaren også til at mangle noget modstand.

Hvis man dog ikke kender baghistorien af denne feministiske frontfigur, er det et meget fint og enkelt portræt. Den kigger på Schyman som menneske samt de personlige og offentlige udfordringer, hun har oplevet igennem sin politiske karriere. Portrættet giver forhåbentligt også et bedre indblik i kerne af feminismen, så der ikke behøves at stille spørgsmålstegn eller kæmpe evigt imod den.

Titel: Feministen
Original Titel: GUDRUN - konsten att vare människa
Premieredato: 3. oktober 2018
Instruktør: Hampus Linder
Skuespillere: Gudrun Schyman, Anna Schyman
Spilletid: 91 min.
Selskab: Nordic Factory Film, DOXBIO, 2018
Genre: Dokumentar
Link: http://doxbio.dk/movie-archive/feministen/


banner
Overskrift Højre Block
Late Night
Ready or Not
Good Boys
I Trygge Hænder
Letter from Masa...
The Last Gentleman
Hacker
Diego Maradona
It del 2
Smerte og æreKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...