Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hammarskjöld
Hammarskjöld billede

For Evigt
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Filmstjerner (Bog)

9. december 2005 af Søren Falgaard

3 stjerner Skriv en kommentar

Filmstjerner (Bog) billede

Søren Høj giver sit besyv med i skabelsen af fortællingen om det store danske filmeventyr

Filmjournalisten Søren Høj, der naturligvis er kendt fra DRs hedengangne program ”Filmland” var inden da tilrettelægger på det klassiske filmprogram ”Bogart”. Høj har således haft fingrene nede i den honningkrukke dansk film er blevet de sidste ti år. Nu har Høj begået en bog, der søger at bidrage til forståelsen af filmsuccesen igennem den danske films stjerner. Høj har benyttet sig af interviewformen og har sat 11 af tidens førende skuespillere stævne. Interviewene fungerer enkeltvis som en form for portrætter af skuespillerne, men der løber naturligvis en rød tråd igennem den letlæselige bog. Alle portrætterne er bygget efter samme form, hvor vedkommendes Filmografi afløses af et par spørgsmål om ynglings dit og ynglings dat – svarene falder hurtigt og er ikke så sigende, men de er alligevel underholdende nok at få med. Næste del af hvert interview er Højs introduktion til skuespilleren, hvorefter det egentlige interview kommer.

Interviewene bærer naturligvis præg af, at Høj har et stort overskud, når det gælder viden på området. Hans lidt frisk fyr attitude skinner også igennem, og man mærker, han er dus med interviewofrene.

Bogen fremkalder både smil og giver et smugkig ind bag kulisserne både på menneskerne bag stjernenavnet og ind bag dansk films succes. Nogen intim sag bliver den dog aldrig, og det er heller ikke sigtet med bogen.

Høj lader sine skuespillerne tale ud berette om miljøet og processen bag deres film. Derved fremstår bogen som en god hygge- sludrestund med nogle markante navne i nyere dansk film. ”Filmstjerner”
Hedder bogen, og man kunne beskylde den for, at skuespillerne i virkeligheden ikke fremstår som så meget andet end almindelige mennesker med et lidt mere kreativt arbejde end kontormusen har.

Valget af skuespillere kan naturligvis diskuteres, men det er der som sådan ikke den store grund til at dvæle ved, for bogen er og bliver en hyggelig snak med nogle af de ansigter, vi forbinder med dansk films succes. Det er således rart at se, at Høj har fundet plads til yngre kvinder som Iben Hjejle og Sonja Richter samt mere rutinerede kræfter som Birthe Neumann og Jesper Christensen. Uundgåelige er naturligvis Mads Mikkelsen, der fortæller livligt om springet til stjernerne via Refns "Pusher" samt Ulrich Thomsens samarbejde med dogmebroderen Thomas Vinterberg.

”Filmstjerner” er ikke nogen vigtig bog om dansk films succes, men den er en hyggelig gåen omkring dansk films juletræ. Det er i sig selv hyggeligt nok, men efter et par sange bliver det ærligt talt en smule trivielt.

Bogen er venligst stillet til rådighed af
Gyldendal.

Titel: Filmstjerner
Original Titel: Filmstjerner
Premieredato: 15. november 2005
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...