Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Get On Up

15. maj 2015 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Get On Up billede

Wooooow - I Feel Good!

Tante Honey (Octavia Spencer – Insurgent, Fruitvale Station, Niceville) siger til en meget ung James Brown: ”Dine forældre var nogle ynkelige personer, men du skal nok komme til at klare dig. En dag vil hele verden kende dit navn”. Det kan man så sandelig sige kom til at holde stik. The Godfather of Soul var blot et af adskillige tilnavne som dette musikalske fænomen gik under.

Dette er historien om en af musikhistoriens allerstørste legender. Langt om længe filmatiseret, for den har været i støbeskeen i den del år. Bedst som det ser ud til at filmen kan blive en realitet for producent Brian Grazer, så afgår James Brown ved døden. Det sker 1. juledag 2006 og herefter opstår en lang række forhandlinger omkring rettigheder og deslige. Der går cirka 8 år, før danskerne kan smutte en tur i biografen og se Get On Up som bliver titlen på den autentiske filmatisering om den lille dreng som intet havde og som endte med at udfordre regler og normer i en branche han siden blev konge over. Grazer fik siden sat et fabelagtigt hold med bl.a. Mick Jagger fra The Rolling Stones som medproducent og med Tate Taylor (Niceville) i instruktørstolen.

Til at fylde de store sko som funkens førstemand faldt valget på den relativt ukendte Chadwick Boseman. ”Han havde nogle af de samme træk som Brown og kunne helt sikkert spille skuespil”, lyder det fra Tate Taylor i udgivelsens bonus materiale. ”Men vi anede ikke om han hverken kunne synge eller danse”. Det kunne han ikke, men Boseman fik 10 dage til at suge til sig fra diverse coaches og koreografer og vupti, så var James Brown genfødt. Og fra mit lille hjørne af verden, så er det simpelthen et fund af uset karakter. Chadwick Boseman giver en uafrystelig performance og tilfører nuancer og vinkler på denne entertainer, som jeg ikke lige kendte til. Browns ukuelige optimisme og selvtillid er uopslidelig og den ender da også med at kamme over i rendyrket egoisme. Boseman har allerede fra Get On Up taget det næste store skridt. Snart kan du se ham, Geoffrey Rush og Nikolaj Coster-Waldau i fantasy-filmen Gods Of Egypt og lige nu filmer han med Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner og Robert Downey Jr. i næste film om Captain America. Fremtiden er vist sikret for det nye stjerneskud.

Filmen springer mellem mange forskellige højdepunkter og nedture i Browns liv. Den fattige barndom i en hytte i skoven. Fængselsophold. Hans møde med musikken. Hans store hits og udsolgte koncerter. Hans diktatoriske ledelse af sit orkester. Hans skiftende kvindelige bekendtskaber. Sådan kunne man blive ved. Vrede og glæde. Lykkelige stunder og store skuffelser. Krydret med diverse historiske anekdoter som spinder James’ karriere og liv sammen i tidsperspektiv, herunder mordet på Martin Luther King og hans koncert for de udstationerede soldater Vietnam. Man får med Get On Up en helt ubeskrivelig dejlig fortælling om et markant menneske, som aldrig så sig tilbage.

Filmen vinder desuden også på at man fra tid til anden lader James Brown henvende sig direkte til kameraet og fortælle en lille anekdote eller udtrykke en følelse som kun synes at turde deles med seeren. Det er genialt set af Tate Taylor og gør Brown mere dus med sit publikum bag skærmen. Dertil er der også at nyde de mange hits som f.eks. I Got You (I Feel Good) og Sex Machine samt en række herlige skuespilspræstationer fra Dan Aykroyd (Ghostbusters), Viola Davis (Niceville) og Browns sidekick Bobby Bird (Nelsan Ellis som spillede Martin Luther King i The Butler).

Giver det mening at se Get On Up, hvis nu musikken ikke lige har ens interesse? Ja for pokker, for denne portrætfilm giver så meget mere end blot et musikalsk tilbageblik på tiden dengang. Den hører faktisk til blandt de bedste biografiske film denne signatur har set længe og er på alle måder veludført. Og mon ikke du alligevel helt kan undgå at foden rytmisk stamper i gulvet undervejs? Det er svært at lade være, for The Funk Don’t Quit!

Bonus materialet er spækket med musik, interviews og nyttig viden. Her er simpelthen alt relevant samlet i en dobbelt-menu som man vitterligt får lyst til at dykke ombord i, efter man har set filmen. Alle varme anbefalinger herfra.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Universal Pictures.

Titel: Get On Up
Original Titel: Get On Up
Premieredato: 8. maj 2015
Instruktør: Tate Taylor
Skuespillere: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Viola Davis, Octavia Spencer, Dan Aykroyd, Fred Melamed, Josh Hopkins, Craig Robinson, Jill Scott
Spilletid: 139 min.
Selskab: Universal Pictures, Imagine Entertainment, 2014
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...