Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Far Til Fire & V...
Far Til Fire & Vikingerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Looking for Fidel

4. november 2005 af Jesper Skovlund

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Looking for Fidel billede

Castro: "Why is it that over 800 prisoners held by the United States at Guantanamo Bay have not been allowed to see their families for over two years?"

I 2003 kom Oliver Stones første dokumentarfilm om Cubas diktator i mere end 40 år Fidel Castro, ”Comandante”, optaget i 2002. I 2003 vendte Stone tilbage til Cuba og lavede fortsættelsen, ”Looking for Fidel”. Mens den første film tegnede et generelt portræt af Castro, tager den anden film udgangspunkt i de flugtforsøg Cuba oplevede i 2003.

Ved siden af sine succesfulde hollywoodproduktioner, der ikke sjældent tager livtag med mere eller mindre mytologiserede skikkelser og begivenheder fra den nyere amerikanske historie (JFK, Doors, Nixon, Platoon) har Stone en mindre men særdeles seværdig dokumentarproduktion – udover de to Castrofilm har han skildret Israel/Palæstina-konflikten i ”Persona Non Grata” (-03). Men hvor spillefilmsproduktionerne trækker på alt, hvad Hollywood teknisk kan præstere udøvet i storstilede setups, bruger Stone mere beskedent små DV-kameraer i ”kedelige” interviewsituationer i sine dokumentarfilm. Dog er det værd at lægge mærke til, at Stones typiske urolige kamera- og klippestil er gennemgående for både spille- og dokumentarfilm; tilskueren lades så at sige ikke et øjeblik i ro, og selv de kedeligste situationer prætenderer at være spændt til bristepunktet. Man lades således ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at der står nogen bag situationen, nemlig Stone. Det er uomtvisteligt en virtuos fortællestil, men også trættende for den tilskuer der vil have lov at koncentrere sig om hovedpersonens, her Castros udsagn. Stone gør intet ud af at oplyse tilskueren om de faktiske cubanske forhold; facts om styreform og samfundsopbygning er i fatal grad fraværende. Symptomatisk er det således, at der ingen oplysende voiceover er. På trods af Stones skarpe spørgsmål, føler man sig derfor ofte overladt til Castros enøjede beskrivelser af forholdene på Cuba. Man kan ikke lade være at tænke på, hvad der var kommet ud af filmen, hvis en eller flere journalister havde stået bag. Er det måske sådan som de to dokumentarfilms titler siger det, først og fremmest personen Fidel Castro og mødet med Stone der interesserer Stone?

I ”Looking for Fidel” tager Stone som sagt udgangspunkt i den række af flugtforsøg ved fly- og færgekapring Cuba oplevede i 2003. Det betyder, at spørgsmål omkring menneskerettigheder kommer op gang på gang. Castro må svare på spørgsmål om samvittighedsfanger, den manglende pressefrihed, rettergang og dødsstraf. Stone krydrer interviewene med Castro med korte interviews med folk, der oplever udfriheden på egen krop. Et scoop er konfrontationen mellem Castro og syv mænd der er taget i flykapring. Castro bruger anledningen til at understrege mændenes udsagn om, at det var pga. økonomien de forsøgte at flygte. Og helt ubetalelig tragikomisk bliver seancen, da Stone spørger mændene om, hvad de synes vil være den passende fængselsstraf og de svarer, at livstid er for meget men 30 år acceptabelt. Her forvandles den i egne øjne kloge åndelige vejleder for folket i et splitsekund til den diktator der har haft succes med at præge sine landsmænd så eftertrykkeligt, at de selv udmåler de umenneskelige straffe for at ville friheden. Den samme forvandling sker, da Castro uden at blinke hævder, at de 73 journalister han nyligt har sat fra bestillingen er betalte amerikanske agenter.

Men ligesom i ”Comandante” fremtræder Castro ofte også som en særdeles velformuleret kritiker af USA. Stone og tilskueren får noget at tænke over, når bolden gang på gang kastes tilbage på Stones amerikanske halvdel; ´forbrugerrisme, fattigdom og USA's stadige interventioner rundt omkring i verden er vel ikke noget godt eksempel for Cuba`. Da Stone spørger Castro, hvorfor tiltalte ikke må se deres familie svarer Fidel: "Why is it that over 800 prisoners held by the United States at Guantanamo Bay have not been allowed to see their families for over two years?"

Slutscenen står stærkt, da diktatoren Castro står og ser udover Havana og siger, at USA kun accepterer overgivelse.

DVD-en har intet ekstramateriale udover filmens trailer.
Filmen er venligst stillet til rådighed af
Sandrew Metronome.

Titel: Looking for Fidel
Original Titel: Looking for Fidel
Premieredato: 2. november 2005
Instruktør: Oliver Stone
Skuespillere: Fidel Castro, Oliver Stone, Jimmy Carter, James Cason, Ernesto ´Che´ Guevara, iriam Laeba, Claudia Marquez Linares, Osvaldo Payá, Blanca Reyes, Vladimiro Roca
Spilletid: 57 min.
Selskab: HBO Documentary, Ixtlan Corporation, Morena Filmes, Rule 8, 2003
Genre: Dokumentar

banner
Overskrift Højre Block
Crash Landing On...
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
Lykkebugten
The DefeatedKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...