Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Til Verdens Ende
Til Verdens Ende billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Meet Australia - Chopper

13. februar 2004 af Per C. Halling

4 stjerner Skriv en kommentar

Meet Australia - Chopper billede

Forestil dig at Jønkes interviews og skriverier i fængslet blev filmatiseret med Anders Matthesen i hovedrollen, ja så har du en dansk udgave af Chopper.

Dette var helt klart en af de bedste film på "Meet Australia", men også en meget brutal og hæmningsløs i sin måde at fortælle historien om en af Australiens værste forbrydere gennem tiderne - Mark Brandon "Chopper" Read.

Filmen fortæller den sande historie baseret på Mark Brandon "Chopper" Read bøger, i en cocktail af vold, stoffer, sprut og meget sort humor, som på den ene side er frastødende, men på den anden side også spændende, fordi den tør vise hele sandheden, uden at digte eller pynte/fjerne barske kendsgerninger, som man nogen gange ser i fx amerikanske film, af frygt for at censuren klipper i filmen eller helt forbyder filmen, som det var tilfældet med fx "Natural Born Killers", da den skulle have premiere i England.

Vi følger bl.a. ham i fængslet, hvor han dræber medfanger uden at tøve, både for at få respekt, men også få ro i hans rastløse sind, som konstant er i oprør. Her får vi også den blodige forklaring på, hvorfor hans øgenavn er "Chopper". Da han endelig kommer ud og hjem til kæresten og skal til at starte på en frisk, kan han slet ikke lægge denne voldelige side fra sig. Dette går, både ud over hende, men også andre, der krydser hans vej mere eller mindre heldigt. Han skaffer sig derfor meget hurtig også fjender udenfor fængslets "beskyttende" mure. Helt galt går det, da han en dag erfare, at en af hans gamle venner fra fængslet, er blevet hyret til at dræbe ham. Medierne får fat i historien og det bliver ikke mindre kedeligt af at han på et tidspunkt beslutter sig for at gå i terapi for at styr på sin paranoia.

Rollen som Mark Brandon "Chopper" Read spilles af Eric "The Hulk" Bana, som velfortjent har modtaget meget ros og den Australske Oscar for rollen, mens de andre skuespillere er ikke så kendte på disse kanter, men yder alle solide præstationer, som er med til at gøre filmen meget seværdig. Eric Bana var ikke instruktøren Andrew Dominiks første valg, men efter mange samtaler og ikke mindst overbevisning fra Chopper selv, fik han rollen alligevel.

Andrew Dominiks fik samme år prisen for bedste instruktion. Det er også fortjent, for han har fortalt historien på en anderledes måde, med spændende farvebrug, brug af bl.a. fastmotion, der får en til at tænke på "A Clockwork Orange" og mange andre små detaljer, der viser at han virkelig elsker mediet og formår at går nye veje. Det skal blive spændende, at se hans kommende film. Jeg havde det med ham på samme på samme måde som, da jeg havde set min første David Lynch film, Wau, men døm selv.

En anden ting, som gør denne film spændende, er at Chopper har bidraget utroligt meget til produktionen, men det er måske også på samme tid filmens svaghed, at der mangler noget modvægt i skildringen af ham og synsvinklen derfor bliver lidt for ensidigt.

Filmen kommer pt. ikke op i de danske biografer, så jeg vil derfor beskrive den DVD udgave, som har været udsendt i et par år og som kan købes på nettet enten fra England eller Australien.

Ekstra materiale

Her er et eksempel på lidt, men godt ekstra materiale

Slettede/alternative scener 12 minutters fraklip fordelt på 5 klip, som du kan se med eller uden Andrew Dominiks kommentarer på de første 3, og med bl.a. en lille godbid med Eric Bana og Chopper selv.

A Weekend With Chopper er en række meget primitivt optaget klip, men et meget spændende møde mellem Andrew Dominik, Eric Bana og Chopper, som giver et lille indblik i den research, der har ligget til grund for filmen.

Audio Comentary 1 - Andrew Dominik

Her fortæller han, dog ikke under hele filmen, om forskellige sceners tilblivelse, teknik, visioner og gør meget ud af at fortælle, at filmen bestemt ikke er ment, som en glorificering af Chopper og hans morderiske gerninger. Selvom han ikke taler under hele filmen, så er han afgjort værd at høre på.

Audio Comentary 2 - Mark Brandon "Chopper" Read

Her kommentere Chopper selv filmen, både om hvad der er opdigtet og hvad der er virkelighed, spændende, men virker lidt for meget som om han blev dikteret det han skulle sige, så det er ikke et af de kommentarspor man vender tilbage til for at høre igen. Men det var da en sjov ide og det har nok været med til at sælge et par ekstra dvd'er.

Theatrical trailer

Den er som den slags nu engang er, og ikke noget særligt at skrive hjem om.

Alt i alt en okay samling uden dog at være vildt imponerende.

4 ud af 6 stjerner

Video

Filmen er meget flot overført, hvor alle Andrew Dominiks specielle brug af farver, filtre og andre tekniske påfund rigtig kommer til sin ret. Billedet er i 1.78:1 og er uden større fejl og støj og vil være en god disk at vise frem.

5 ud af 6 stjerner

Audio

Lyden er også rigtig god. Talen er tydelig og ren, effekter og musik er rigtig godt mixet i Dolby Digital 5.1, så når man slår over på en af de 2 Audio Commentaries, som kun er i 2.0 lyder det helt tamt i forhold.

4 ud af 6 stjerner

Konklusion

Dette er som sag en både spændende og anderledes film, som jeg helt klart kan anbefale, ikke mindst på den ovenfor beskrevne glimrende i DVD-udgave, men du skal, som jeg også har prøvet at skrive, ikke være for sart, for humoren er sort og volden brutal.

Filmen kommer pt. ikke op i de danske biografer, men hvis du er heldig kan du finde den på lejevideo hos din lokale videoudlejning. Jeg fandt den i sin tid på VHS hos Blockbuster, som er store nok til at de tit også tør tilbyde små og smalle film på det danske marked, selvom de måske kun tager enkelt kopi hjem.

NB ! Filmens hjemmeside er pt. nede men det er det rigtige link vi har angivet !

Titel: Chopper
Original Titel: Chopper
Premieredato: 15. november 2003
Instruktør: Andrew Dominiks
Skuespillere: Eric Bana (Mark
Spilletid: 94 min.
Selskab: Mushroom Pictures m. fl.,Sandrew Metronome (Dansk video), 2000
Genre: Drama
Link: http://www.chopperthemovie.com/
Eric Bana som Mark "Chopper" Read, man kan ikke lade være med at tænke på Jønke, da han var også i mediernes søgelys.
Eric Bana som Mark "Chopper" Read, man kan ikke lade være med at tænke på Jønke, da han var også i mediernes søgelys.
Virkelighedens Mark "Chopper" Read han virker da fornuftig eller gør han - Folkehelt eller fjende ???
Virkelighedens Mark "Chopper" Read han virker da fornuftig eller gør han - Folkehelt eller fjende ???
Producer Michele Bennett og instruktør Andrew Dominik under indspilningen af "Chopper".
Producer Michele Bennett og instruktør Andrew Dominik under indspilningen af "Chopper".


banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...