Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Hbo Nordic Blive...
Bjørn Nørgaard –...
Nordisk Film Uds...
Slagtøjsspiller ...
Drama Af Nina Beier

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Buster Oregon Mo...
Buster Oregon Mortensen billede

Jungle Cruise
Free Guy


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Nawals Hemmelighed

18. august 2011 af Nikolaj Sonqvist

5 stjerner Skriv en kommentar

Nawals Hemmelighed billede

En hemmelighed ingen vil høre

Tvillingerne Jeanne og Simon får læst deres afdøde mor, Nawals, testemente op og udover at de skal dele arven ligeligt mellem dem, fremkommer der et besynderligt ønske. Tvillingerne skal aflevere to forseglede breve til henholdsvis deres far, de troede var dør og deres bror, de ikke vidste eksisterede. Simon nægter at rejse, så Jeanne rejser alene til Mellemøsten for at opfylde sit mors ønske. Jeanne får langsomt gravet op i sin mors fortid og begynder at forstå, hvorfor hendes mor lukkede sig inde den sidste tid af sit liv. Men jo længere ned i fortiden man kommer, jo mere grufuldt bliver Nawals hemmelighed, som til sidst kommer til at påvirke både Jeanne og Simons liv for altid.

I filmmagasinet Ekko kom der forleden et rygte frem om, at kategorien for bedste udenlandske film ved dette års Oscarshow sandsynligvis ikke havde mere end 200 stemmer samlet set, overfor mange af de andre kategoriers tusinder stemmer. Det var som bekendt vores egen Susanne Bier, som med Hævnen trak prisen hjem til Danmark i hvad der ligner Academy Awards mindst populære kategori, stemmemæssigt i hvert fald. En anden af de nomineret var Nawals Hemmelighed og set i lyset af overstående, er det måske heldigt, at ikke flere stemte.

Nawals Hemmelighed (eller Incendies som på fransk betyder noget hen af afbrændt, ødelagt af ild) er en canadisk film af instruktøren Denis Villeneuve, der bygger på et teaterstykke af Wajdi Mouawad, der har været sat op i en lang række lande. Det er Villeneuves fjerde spillefilm og alle har vundet et utal af priser og filmmagasinet Variety har sat ham en liste med de 10 mest interessante instruktører, man skal holde øje med lige nu.

I filmen følger vi Jeannes rejse i nutiden, for at finde sandheden om hendes mor, Nawal og parallelt følger vi Nawal i fortiden fra ung pige til kvindelig flygtning i sit eget land. Historien foregår et ubestemt sted i Mellemøsten for at undgå enhver form for politisk partiskhed. Ifølge Villeneuve er filmen både politisk og apolitisk, og om vrede og nedtrykkelsen af den vrede. Nawal måtte forlade sin egen familie, efter at hun har vanæret den og måtte overdrage sin nyfødte søn på et børnehjem. Da hun beslutter at opsøge sin søn igen fire år senere, udbryder der borgerkrig mellem muslimer og kristne i landet og Nawal tvinges ud i et valg, der bliver skæbnesvangert for både hende og hendes fremtidige børn.

Nawals Hemmelighed er en blodig sandhed om blodskam, vanære, politisk kamp, religiøs krig og en skæbne ingen kan leve med. Hemmeligheden stikker dybere end nogensinde, så når børnene tror, de har lært sandheden, bliver der gnedet en ekstra skefuld salt i såret. Forlægget virker til at være bund solidt, da historien er imponeret godt skruet sammen. Filmen er velfortalt i sit eget tempo og den komplekse politiske situation bliver fortalt med mindst mulige detaljer uden at underminere historien. Den stærke visuelle åbningssekvens akkompagneret af Radiohead, hvor en gruppe børn klargøres til krig, giver filmen en operatisk og tragisk følelse, men den krydser aldrig grænsen til blot at være håbløs trist og melodramatisk. Nawals Hemmelighed fortælles hudløst ærligt.

Nawals Hemmelighed er filmet i et smukt landskab med al dens destruktion og forfald som kulisse. Det Mellemøstlige lands religiøse og politiske krise, skildres med ligevægt på begge sider. Der er ingen gode og onde, for begge sider er lige gode og onde. For Jeanne og Simon er det en rejse mod den tragiske uundgåelige sandhed og en rejse mod kilden af moderens had. Da testamentet bliver læst op, udbryder Simon, at moderen altid har været fraværende og nægter at følge testamentet. Når Nawals hemmelighed er kommet frem, fremstår det pludselig, at fraværelsen var med god grund. Nawal har levet et barsk liv tynget af nederlag på nederlag. Det er næsten et mirakel, at hun kan fungere som et menneske.

Nawals Hemmelighed vandt ikke en Oscar og vil for altid stå lidt i skyggen af Hævnen. Filmen er mere sand, ærlig, barsk og dramatisk. Amatørskuespillere gør det godt og giver et ærligt billede af en families tragiske skæbne. Man kan spørge sig selv, hvorfor moderen ville have, at børnene skulle vide sandheden, når den er så grum. Men lad det være op til fortolkning, for Nawals Hemmelighed er brillant i næsten alle dens facetter. Smuk og velfortalt, dramatisk og vedkommende.

Titel: Nawals Hemmelighed
Original Titel: Incendies
Premieredato: 18. august 2011
Instruktør: Denis Villeneuve
Skuespillere: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard, Allen Altman
Spilletid: 130 min.
Selskab: micro_scope, Sony Pictures Classics, 2010
Genre: Drama
Link: http://www.incendies-lefilm.com/#/bandeannonce


banner
Overskrift Højre Block
Jungle Cruise
Gagarine
The French Dispatch
Halloween Kills
The Last Duel
Venom: Let There...
Fremmede i Karl ...
Marco Effekten
Shiva Baby
Und Morgen Die G...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...