Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Nord og Syd - Bog I

29. december 2004 af Per C. Halling

4 stjerner Skriv en kommentar

Nord og Syd - Bog I billede

Netop nu kan du genopleve nogle af 80’ernes og 90’ernes største Tv-serier på dvd. Her skal vi kigge på Bog I i Nord og Syd trilogien baseret på John Jakes bøger.

To unge og meget forskellige unge mænd – Orry Main fra South Carolina I syd og George Hazard Pennsylvania I Nord – modes da de begge skal gå på officerskolen West Point længe inden der begyndte uroligheder mellem Nord og Syd.

Efter mange prøvelser bliver de bedste venner, men det lykkedes da dem da også at få en fjende som hele serien igennem bliver deres værste fjende, nemlig officeren Elkanah Bent.

Første gang deres venskab bliver sat på en prøve er da Orry og George, efter de er blevet færdiguddannede som officerer, bliver sendt til fronten i krigen med Mexico. Her bliver sendt på en umulig mission af Elkanah, som de kun med nød og næppe overlever. I et umuligt slag om en bro bliver Orry hårdt såret og overlever kun på grund af Georges helteindsats for sin ven.

Da de vender tilbage fra krigens grusomheder bliver de bedre og bedre venner og ender med at starte en bomuldsfabrik sammen. Deres familier knytter også bånd af forskellig art både i venskaber og kærlighed.

Det er dog ikke alle omkring dem, der helt er enig i, at det er så godt at blande Nord og Syd, så rundt omkring i Amerika opstår der uroligheder, der i foråret 1861 får den amerikanske borgerkrig til at bryde ud og pludselig står Orry og George overfor hinanden i en krig, som kommer til at kræve en masse ofre på mange planer.

Som I kan læse jer til for jer, som ikke allerede kender serien, er der lagt op til det helt store drama a la Borte med Blæsten, og det kan man roligt sige og love, at det er der for alle pengene. Flotte slagscener, masser af romantik og konflikter og fyldt med datidens største stjerner som Patrick Swayze, James Read, Lesley-Anne Down, Kirstie Alley, David Carradine, Jonathan Frakes, Robert Mitchum, Gene Kelly, Erica Gimpel, Wendy Fulton, Johnny Cash, Elizabeth Taylor, Morgan Fairchild for bare at nævne nogle af de mange stjerner, som dukker op i større og mindre roller og gør denne serie til en af de største Tv-serier, som foregår før, under og efter den amerikanske borgerkrig.

Denne første bog i serien om familierne Orry og Main og ikke mindst deres omgivelser, er en lang rejse ind i den amerikanske sjæl, et vigtig dokument fra vigtig periode i den amerikanske historie og formår at levere et stykke underholdning, som på tros af, at den er meget tidstypisk for 80’er amerikanske tv-serier, der er både medrivende og teknisk flot lavet, som sagtens kan måle sig med de engelske serier af samme skuffe.

Ikke bare foran kameraet er der kompetente folk også bag kameraet finder vi dygtige folk. Fx instruktøren Richard T. Heffron har både vist sit værd i sit arbejde adskillige andre af amerikansk tv’s succeser som fx serien om Dr. Quinn og mini serien Napoleon and Josephine: A Love Story, men også manuskript forfatterne Paul F. Edwards og Patricia Green er solide navne i faget med serier som 21 Jump Street, Gunsmoke, V, Cagney & Lacey, LA Law og Chicago Hope, på CV’en, så det er ikke underligt, at den blev en succes over det meste af verden.

Nu har vi set lidt på filmen, dem som har lavet og er med i den, så lad os nu kaste et blik på selve dvd’en …

Ekstra Materiale

Ingen af dvd’erne har mærkelig nok intet at byde på i den afdeling. Det kunne ellers have være rart med enten et historisk dokumentarprogram eller kommentarspor om tiden den foregår i eller lidt om serien krydret med lidt interviews med de mange stjerner andet, som man ellers er blevet vant til på dvd udgivelser i dag.

0 stjerner ud 6

Video

Billedet præsenteres i Fullscreen 1.33:1. Billedet er godt og yder bestemt serien retfærdighed til tros for at det er en gammel serie. Selv de mørkeste scener står med nogenlunde farver og ok kontrast, men lever dog slet ikke op til den kvalitet som serier a la Kammerater i Krig og andre serier der kommer i dag. Der er således flere spor af komprimeringsfejl eller andre digitale artefakter, men den er tros alt flotte end de VHS-udgaver, der har været i flere omgange både herhjemme og i udlandet.

3 stjerner ud 6

Lyden

Lyden får du serveret i Dolby Digital 1.0 det vil sige Mono. Den er meget tam, selv i de dramatiske og meget stemningsfyldte scener har alderen sat sine spor. Heldigvis lydsporet ikke er fyldt med typiske rocksange, som vi ellers er blevet vant til i amerikanske tv-serier i dag og som man begyndte på i 80’erne. Det er synd at der ikke har været tid eller råd til at lave et nyt og bedre lydmix til denne genudsendelse på dvd for det havde de flotte slagscener og andre storslåede scener fortjent, som er langt flottere end de fleste tv-serier.

2 stjerner ud 6

Menu og Tekster

Menuerne på disken er simple og kedelige og ikke vær at skrive meget om.

Der er mulighed for at fravælge eller få tekster på Engelsk, Norsk, Engelsk for hørehæmmede, Spansk, Hebraisk, Svensk, Dansk og Hollandsk.

1 stjerne ud 6

Konklusion

Nord og Syd er en typisk TV-serie fra 80’er oppe i selskab med serier somRich Man – Poor Man, Tornbirds og andre historiske langserier som fx Winds of War og det er både godt og ondt.

Godt fordi de ikke var billige og virkelig bød gode skuespillere og handlinger, hvor problemerne forsatte fra afsnit til afsnit og ikke bare skulle finde en løsning inden for dagens afsnit, men også fordi hvert afsnit typisk varede ligeså længe som en almindelig tv-film, hvilket gjorde at man ikke lige rendte ned efter en videofilm den dag, som ellers var meget på mode i 80’erne, for man var blevet godt underholdt og derfor ikke behøvede mere film. Nu kan man jo bare snuppe et afsnit eller et kapitel, mere hvis man har lyst til det og fortsætte når man har lyst.

På den negative side kan man sige i forhold til serierne i dag er skildre de alle tingene meget romantisk og med helt klare billeder af hvem som vi skal elske og hvem vi skal hade. Alle personerne er meget stereotype og ikke komplekse mennesker med skiftende sind og luner. Handlingerne i denne og de andre serier er meget simple, moralske og der skal ikke tænkes meget før man ved, hvor det hele bærer hen for historien eller dens personer.

I forhold til Nord og Syd – Bog 2 – Love and War, som du også kan læse om her på ON-Z, er der ikke er den store forskel på de 2 udgivelser i kvalitet. Det er kulørt underholdning, som efter min mening mangler meget af, for ikke at sige helt, den realisme, som man er blevet vant til med serier som Band of Brother som virkelig kryber ind under huden på dig også læge efter tv-et er slukket eller disken er taget ud af afspilleren. Personerne er for mig alt for stereotype til at de holder mig fanget time efter time, men hvis man er til ugebladshistorier omsat til smukke billeder, så kan jeg kun anbefale serien for den er fyldt med flotte billeder og scenerier og ikke mindst et opbud af Amerikas bedste tv-stjerner.

Alle billeder er screenshots fra serien og er forsøgt gengivet bedst muligt.

Nord og Syd er venligst stillet til rådighed af Sandrew Metronome.

Titel: Nord og Syd – Bog 1
Original Titel: North and South – Book I
Premieredato: 30. november 2004
Instruktør: Richard T, Heffron
Skuespillere: Patrick Swayze, James Read, Lesley-Anne Down, Wendy Kilbourne, Kirstie Alley, Jean Simmons, Terri Garber, Philip Casnoff, David Carradine, Jonathan Frakes, Robert Mitchum, Gene Kelly med mange flere.
Spilletid: 537 min.
Selskab: Warner Bros. Television, Sandrew Metronome, 1985 (2004 DVD udgave)
Genre: Drama
Link: http://www.johnjakes.com/
Orry Main (spillet af Patrick Swayze) og George Hazard (spillet af James Read) ankommer til West Point. Dette ophold får stor betydning for deres venskab og liv fremover.
Orry Main (spillet af Patrick Swayze) og George Hazard (spillet af James Read) ankommer til West Point. Dette ophold får stor betydning for deres venskab og liv fremover.
Orry Main (spillet af Patrick Swayze) i træning med sværd, der udvikler sig til en mindre duel med Elkanah Bent (spillet af Philip Casnoff), der senere bliver hans ærkefjende gennem hele serien.
Orry Main (spillet af Patrick Swayze) i træning med sværd, der udvikler sig til en mindre duel med Elkanah Bent (spillet af Philip Casnoff), der senere bliver hans ærkefjende gennem hele serien.
Madeline (spillet af Lesley-Anne Down), der må gå så meget grueligt igennem før hun kan få sin store kærlighed – Orry Main.
Madeline (spillet af Lesley-Anne Down), der må gå så meget grueligt igennem før hun kan få sin store kærlighed – Orry Main.


banner
Overskrift Højre Block
Into The Deep (N...
Blonde (Netflix)
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...