Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Kysset
Kysset billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Pans Labyrint

26. august 2007 af Jesper Poulsen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Pans Labyrint billede

En fabelagtig fabel i en barsk indpakning...

Guillermo Del Toro har en livlig fantasi – og her kommer den til fuldt udtryk så alle sanser er vagt. Pans Labyrint er så afgjort en ualmindelig uafrystelig fortælling, som fortjent løb med 3 Oscars sidst, og som jeg må unde alle at få set omgående. Scenariet er den spanske borgerkrig, hvor grufuld virkelighed og fortryllende drømmeverden går hånd i hånd i noget af et epos!

Den unge pige Ofelia og hendes mor, er på vej til et højtliggende landsted i de spanske skove, hvor fascisterne kæmper mod oprørerne. Kaptajn Vidal venter i høj grad Ofelias mor, med hvem han venter barn. Ofelias far er død, så hun skal nu fremover vende sig til at kalde Vidal for sin nye far. Han viser sig at være alt andet end det man kunne have håbet på. En svinsk og kompromisløs leder, som ikke skyr midler for at vinde sin hævd. Mere eller mindre fanget i skovene, lader Ofelia sin fantasi komme til sin ret. Ikke langt fra landstedet, ligger en gammel stenbeseglet labyrint, hvor Ofelia siden møder en faun. Faunen lovpriser Ofelia som hendes højhed og mener at hun er stedets prinsesse og hersker, og kan bytte sin menneskeverden ud for altid, hvis hun består tre prøver. Det fører hende i armene på en gigantisk tudse, fra hvem hun skal have fingre i en nøgle. Siden kommer Ofelia på en hård prøve, hvor hun skal hente en dolk hos en bleg trold som kun kan se via sine hænder. Prøverne forløber ikke uden problemer, og det kræver sine ofre og lovbrud, før Ofelia får det rette omløb i hovedet. Den tredje prøve? Ja, den vil jeg ikke komme nærmere ind på, da det vil koste en såkaldt spoiler-alert!

Alt imens Ofelia drømmer sig væk, så viser krigen sit grumme ansigt i skovene. Bestialske gidseltagninger, likvideringer og blodige kampe huserer mellem fascisterne og oprørerne. Og midt i det hele bliver Ofelias mor svagere og svagere gennem sin graviditet. Kaptajn Vidal finder siden ud af at han har en eller flere spioner blandt sit tyende, hvilket i sidste ende ikke gør Ofelias position nemmere. En lille pige strandet midt i krigens grusomhed, og med meget få rettesnore ud af moradset.

En helt utrolig sammenfletning af de barske realiteter kontra den verden Ofelia tyr til. Ja, jeg tager i den grad hatten af for Del Toros kompleksitet. Det siges dog også at han er en grundig fyr, som stiller enormt store krav til sit crew – og resultatet her ligner bestemt også noget der er gennemarbejdet ned til mindste detalje. Der er vel kun at sige: Nyd de 7 kvarter i den mexicanske hjernes kringelkroge, for det er ganske enkelt himmelsk, det den byder på...

Del Toro har desuden fundet en række fremrangende spanske karakterskuespillere, som gør at besætningen sætter sig under huden uanset om det er den baske kaptajn Vidal, den plagede mor, tjenestepigen, den fiffige doktor, oprørslederen, Vidals højre hånd eller for den sags skyld, figuren Ofelia som naturligvis stjæler de store overskrifter. Tilmed en stående applaus til Doug Jones, som spiller både faunen og den hvide trold, hvilket har kostet en del make up og tunge og ubekvemme stykker kunstig hud. Nu skal man næppe have ondt af Jones, for denne opgave har han haft så mange gange før. Han har også været gemt bag diverse masker i film som Hellboy (i øvrigt også Del Toros værk) og Lady In The Water.

På denne dobbelt-udgave af Pans Labyrint finder vi en masse ekstra materiale, som skal have stor ros for ikke alene at være særdeles grundig og omfattende, men også indeholde noget så sjældent som danske undertekster. Her kan man opleve alt fra special effects, kompositioner af musikken, se balancen mellem virkelighed og fantasi i Del Toros øjne og meget meget mere. En naturlig ting at placere så meget interessant stof på en disc for sig selv.

Hallelujah for Pans Labyrint, som ikke overraskende er kravlet ind som nummer 46 på IMDB's liste over verdens bedste film. Den har for længst sejret verden over, og var nærmest selvskrevet som den film der skulle vises ved den store Oscar-Night som blev afviklet i Biocity Århus for snart et halvt års tid siden.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:Scanbox.

Titel: Pans Labyrint
Original Titel: El Laberinto Del Fauno
Premieredato: 21. august 2007
Instruktør: Guillermo Del Toro
Skuespillere: Sergi Lopez, Maribel Verdu, Ivana Baquero, Ariadna Gil, Doug Jones
Spilletid: 118 min.
Selskab: Telecinco, Wild Bunch, 2006
Genre: Fantasi

banner
Overskrift Højre Block
A Beautiful Life...
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...