Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ray - Special Edition

17. juni 2005 af Per C. Halling

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ray - Special Edition billede

Nu har du mulighed for at opleve og selv bedømme om musik- og biografifilmen Ray er så god som alt foromtalen har sagt og om Jamie Foxxs spil virkelig også var bl.a. en Oscar værdig.

Vi har sikkert alle læst mange steder om hvor god Jamie Foxx er i rollen som Ray Charles, men også hvor god en biografifilm det er og at det også skulle være en film, som kan nydes af mange andre grunde. Det var derfor med stor interesse og spænding jeg satte denne 2 disk Special Edition i maskinen, som er den ene af 3 forskellige udgaver af denne film man udsender på det danske marked. Åresagen hertil er nok, dels at Ray Charles havde en 50 år lang karriere, men nok også at han døde lige omkring filmens premiere i biograferne sidste år.

Filmen er først og fremmest en skildring af 30 år hans imponerende karriere. Vi følger ham fra han ankommer i Seattle, hvor han starter sin karriere i en andenrangs klub hvor ejeren og hendes venner udnytter ham såvel økonomisk som seksuelt, men hvor han også knytter sine første og livslange venskaber til fx Quincy Jones. I flere flashbacks oplever vi hans tidlige barndom og nære forhold til sin moder, som han mistede meget tidligt, og den traumatiske oplevelse, at se sin broder drukne, som kommer til at plage ham i mange år og da han gradvist mister synet i en alder af kun 7 år.

Han bryder med klubben og tager med rundt på tour med et omrejsende band, dette er dog dem som får ham på stoffer, men heldigvis skaffer hans musikalske talent ham alligevel jobs mange forskellige steder, men også ved loyale venners hjælp lykkedes det ham også at få anstændige kontrakter og til sidst en uhørt kunstneriske frihed, da han efterhånden opbygger en meget givtig og fornuftig forretningssans, på tros af sit handicap. Efter at han havde slået sit navn fast som musiker i egen ret, besluttede han at sætte sin kunstneriske prestige ind i kampen mod racediskriminationen, hvilket bestemt ikke var lige populært i alle kredse.

Sideløbende med den store musikalske succes på succes havde han et meget turbulent kærlighedsliv. På den ene side stod hustruen Della Bea og børnene, som var hans faste holdepunkt og på den anden side et til tider følelseskoldt liv på sine turneer, hvor han havde talrige sidespring med flere af hans skiftende sangerinder. Vi oplever forholdet til fx Margie Hendricks, der leverede duet til hans berømte ”Hit the Road, Jack”. Et forhold som her er skildret så hjertens skærende at man kan mærke smerten både hos ham og hende da de bryder kort inden indspilningen af dette hit.

Filmen kulminere med at hans narkoforbrug tager overhånd og han bliver tvangsindlagt, efterfulgt af han kåres som æresborger i Georgia efter at han er blevet stoffri, om hvem han skrev den smukke ballade ”Georgia On My Mind”.

Et rigtig menneske af kød og blod

Filmen giver sig rigtig god tid til at skildre denne karriere og sin hovedpersons liv på en meget realistisk og nærværende måde, for han bliver ikke på noget tidspunkt fremstillet som et superidol, der bare har check på det hele, men snarere et rigtigt menneske af kød og blod, som du og jeg, blot med lidt mere flair for det med musikken.

Filmen er virkelig en film, som går i dybden med at beskrive både stemninger, følelser som glæde, vrede, fortvivlelse, hjertevarme, kærlighed og ikke kun på den dyriske måde, som man næste altid ser på film, men på en mere poetisk og smuk men også barsk og ulykkelig måde, så du som tilskuer virkelig komme på en følelsesmæssig rejse i den tid den spiller. Det er også en film, som virkelig også kæler for detaljerne både i de musikalske numre, men også fx tøj og de omgivelserne den foregår. Man føler virkelig man har været på en tidsrejse tilbage til 50’ernes og 60’ernes Amerika og det er utroligt, at de har kunne stable en så stor og flot produktion på benene når den er lavet udenfor de almindelige studier og der med en independant production for den ser bestemt ikke billig ud.

En Kort – En Lang

På denne dvd har du mulighed for at se filmen i 2 forskellige udgaver. Den ene er er biografudgaven og den anden en Extended Edition, som laver en markering med to små noder og så henter dvden en fraklippet scene. Disse er i meget svingende, såvel teknisk som indholdsmæssig, kvalitet og gør filmen godt en halv time længere.

Filmens længde er noget man kan diskutere. Mange ikke Ray Charles fans vil nok mene at filmen er en kende for langsom og kedelig, selv i biografudgaven og at den flere steder kører i tomgang og at der er for mange detaljer. Men det er en film, som virkelig har noget på hjerte udover kun at fortælle om hans liv, så lej/køb den selv og bedøm selv.

Et stort problem med Extended Edition er at det ikke går glidende nå den henter de ekstra scener. Der er nemlig IKKE tale om et nyt cut, men at dvd’en henter de slettede scener et andet sted på disken og sætter dem ind. Et andet problem er at billedet fryser og da disse ikke er i samme tekniske kvalitet fx anamorphic widescreen går det helt agurk, hvis man ser denne udgave på et af de nye 16:9 widescreen tv apparater/skærme.

Problemet er også at nogen gange ser man sekvenser to gange, for dele af den saksede scene er med i filmens biografudgave, og det ses når man vender tilbage til biografudgaven igen. Ved at vælge denne udgave mister man også muligheden for at lytte til Audio Kommentarerne fra instruktøren Taylor Hackford. Du kan dog se alle disse scener med eller uden kommentarer på disk 2.

Dette er meget dårligt lavet specielt fordi billedet og lyden ellers er ganske flot på denne udgivelse og at Universal altid har været på forkant med deres udgivelser og dvd-mediet som sådan.

Jamie Foxx er Ray Charles

Skuespillet i filmen er helt i top. Specielt Jamie Foxx spiller helt fantastisk at du helt glemmer at der er tale om skuespil og han spiller den rolle, for han har simpelthen forvandlet sig til Ray. Hvis du var imponeret over hans spil i ”Collateral” overfor Tom Cruise tidligere på året, vil du elske ham i ”Ray” for hvem ville have troet at en skuespiller, der startede som sjov mand i sin egen sitcom ”The Jamie Foxx Show” ville udvikle sig til en virkelig seriøs skuespiller med mange nuancer og ansigter. Jeg tror at han med tiden kan udvikle sig til en ny Denzel Washington, hvis han bliver ved med at vælge film som udfordre ham professionelt. Så Oscar statuetten, BAFTA’en og alle de andre priser han modtaget for denne præstation.

Det eneste problem ved at have så stærk en personlighed i en film er, at alle de andre blegner lidt i hans selskab og det er på tros af de faktisk spiller rigtig godt under Taylor Hackfords grundige og detaljerede instruktion. Men igen her er der ikke meget at stille op når man har sådan en personlighed overfor sig.

Det var lidt om selve filmen, men lad os da så tage et kig på hvad dvd’en ellers har at byde på.

Ekstra materiale

I dette 2 disc sæt lægges der ud med at du på disk 1 kan vælge at se filmen med eller uden kommentarspor med instruktør Taylor Hackford som er rigtig godt for man får både en masse underholdende anekdoter om Ray Charles, men også fra tilblivelsen af filmen, samt en masse god information om hvordan den teknisk set blev til. Det er et af de virkelig gode kommentarspor for han er veltalende og bestemt ikke kedelig at høre på og nok denne dvds bedste ekstra materiale.

Dernæst er der på disk 1 den ovenfor beskrevne mulighed for at se filmen i 2 forskellige udgaver. Men da det ikke teknisk set fungere ordentligt efter min mening og ej heller billede og lyd messigt vil jeg ikke anbefale at man se Extended Edition med mindre du er die hard Ray Charles fan og vil have yderligere detaljer og slet ikke, hvis du har et af de nye 16:9 apparater hvor det som sagt går helt galt..

Disk 2 lægger ud med de 14 scener som fik saksen som du kan se med eller uden Taylor Hackfords kommentarer. Det er som sagt alle scener der øger detaljer og går mere i dybden med flere emner og udvider musiknumrene, og selvom han sige på kommentarsporet, at de blev klippet på grund af filmen var for lang, bliver det mere klart at det er selskabets holdning end Taylors for man kan virkelig mærke at det en film, som han har haft på hjerte længe, men ikke kunne rejse penge til og finde et studie der ville producere.

Herefter kan du opleve 2 musiknumre i deres oprindelige for og her beviser Taylo Hackford at han virkelig kan sit kram også i denne slags scener og kun trist at de blev sakset af selskabet, så vi kun ser dem i forkortet udgave i filmen.

I featuetten At gå ind i rollen følger vi Jamie Foxx gøre sig klar til rollen og ser ham bl.a. sammen med virkelighedens Ray Charles. Det er faktisk fantastisk at se den måde Jamie Foxx forvandle sig og ikke mindst se Ray selv reagere på at se denne klon af ham selv og hvor mange små detaljer/karaktertræk Jamie Foxx faktisk har taget til sig.

Da Ray Charles døde jo i forbindelse med filmens premiere får vi også en lille featuette hvor venner og andre mindes ham, samt et lille kort portrætprogram, som jo slet ikke er fyldestgørende for så stor en kunstner som ham.

Disken rundes af med to trailers for Soundtracket til filmen samt dvd udgivelsen Genius A Night For Ray Charles som var en mindekoncert der blev afholdt kort efter hans død.

Menu, Kapitler og Tekster

Menuerne er animerede og ledsaget af musik fra filmen.

Filmen er inddelt i 28 kapitler. Det er ok steder man har valg at stoppe, men i Extended Edition virker de ikke særlig godt placeret.

Tekster er der på alskens sprog, men dog ikke kommentarsporet på disk 1.

Video og Audio

Billedet præsenteres i Anamorphic Widescreen 1.85:1. Billedet er meget flot og yder bestemt retfærdighed til de stemninger som Taylor Hackford ønsker at skabe. Selv de mørkeste scener står med flotte farver og god kontrast. Der er således ingen større spor af komprimeringsfejl eller andre digitale artefakter.

Lyden er i flot Dolby Digital 5.1 (Var ikke råd/plads til et DTS spor ???) som er meget flot og effektivt mixet, både i de musikalske, hvor man bliver revet helt med og svinger med på klassikerne.

Men også i de stille passager er lyden mixet på en spændende måde at man kan føle hvordan Ray Charles har haft det da han udviklede sin høresans i forbindelse med at han blev blind. Det er derfor et lydspor med mange spændende detaljer nå man nærlytter det anden og tredje gang man ser filmen.

Konklusion

Filmen er på mange måder en rigtig god film. Det er en af de flotteste biografifilm jeg har set og overgår lang fx Clint Eatswoods ”Bird” om Charlie Parker. Det er derfor synd at den tekniske side er så elendig fra Universials side når man vælger at se Extended Version

Længden er et spørgsmål om smag og behag og om man er til mange detaljer eller få, men det er noget af det som gør filmen rigtig god, at den tør give sig tid til at fortælle sin historie på godt og ondt uden altid og være politisk korrekt eller være færdig indenfor 90 minutter.

Der er masser at snakke om efter filmen, uanset om man ser den i skolen eller hjemme i familien, for der er masser af forskellige emner filmen tager op, udover lige at fortælle om 30 år af Rays liv og det gør sammen med Jamie Foxxes brillante spil, at denne film kommer til at leve mange år endnu, ligesom Rays musik.

Hvis du vil læse mere om Ray er der talrige sider på nettet om ham, men hans officielle hjemmeside finder du på www.raycharles.com

Filmen er venligst stillet til rådighed af Universal Pictures.

Titel: Ray
Original Titel: Ray
Premieredato: 15. juni 2005
Instruktør: Taylor Hackford
Skuespillere: Jamiee Foxx, Kerrye Washington, Reginae King, Cliftone Powell, Harrye J.e Lennix, Bokeeme Woodbine, Aunjanuee Ellis, Sharone Warren, C.J.e Sanders, Curtise Armstrong, Richarde Schiff, mange flere.
Spilletid: 146 min.
Selskab: Anvil Films - Baldwin Entertainment Group - Bristol Bay Productions, Universal Pictures (UIP), 2004 (på dvd 2005)
Genre: Drama
Link: http://www.raycharles.com
Et billede som viser lid af det nære forhold Ray havde til sin moder også efter broders død.
Et billede som viser lid af det nære forhold Ray havde til sin moder også efter broders død.
Selvom der var succes udad til og professionelt var det ikke altid godt privat og på hjemmefronten.
Selvom der var succes udad til og professionelt var det ikke altid godt privat og på hjemmefronten.
Kort efter han blev stoffri, blev han udnævnt til æresborger i Georgia, som tak for sangen ”Georgia On My Mind” som i dag er statens officielle sang.
Kort efter han blev stoffri, blev han udnævnt til æresborger i Georgia, som tak for sangen ”Georgia On My Mind” som i dag er statens officielle sang.


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...