Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Serenity

25. november 2005 af Hans Christian Vang

5 stjerner Skriv en kommentar

Serenity billede

Firefly's afslutning?

Af en sci-fi film at være, så praler Serenity ikke med de store mængder hovski-snovski teknologi. I dette rumeventyr er de mest imponerende stykker teknologi et nedkørt rumskib og et par hologrammer. Selv våbnene er "gammeldags" - skibet's kaptajn bærer en seks-løber i bedste cowboy stil!

Serenity er cutting-edge fordi den er smart, og godt skrevet, ikke pga. dens special effects (som der dog er masser af, og som er ekstremt flotte). Godt forfatterskab prædaterer vore matrix-tider, naturligvis, men alligevel er de fleste sci-fi, horror, og fantasy film nærmest drevet frem af deres special effekts - god dialog synes nærmest at være en teknisk innovation nogle steder.

Joss Whedon's tilhængere, der kender hans TV arbejde, vil ikke være overraskede over filmens hippe ping-pong dialog.

Serenity er en videreudvikling af Whedon's TV-Sci-fi-Western serie - Firefly. Serien nåede ikke igennem den første halvdel af sin første sæson, men Whedon pakkede historien sammen og pitchede den påny til Universal - og det er derfor vi har Serenity som spillefilm i dag.

Historien omhandler Mal - en tidligere oprørs-soldat hvis tropper og morale blev knust af 'alliancen', en gruppe 'civilicerede' planeter der vandt en hæslig borgerkrig over oprørs-verdenerne på de yderste kanter af universet.

Nu er Mal mere eller mindre daglejer. Han ta'r de jobs de møder på deres vej igennem universet. Hans medsammensvorne på hans 'båd' er en flok elskelige 'freaks', og sammen leder er de på udkig i universet - vel på udkig efter en slags 'rigtigt liv'.

Filmen er Whedon's første spillefilm, og han klarer det udmærket. Selvom Whedon er vant til at skrive til TV - hvor man skal passe på hvornår man skal ha' reklameblokke ind, etc - og har derfor måske lidt for meget plads at boltre sig på. Ikke desto mindre resulterer de lidt størrere expositions fragmenter i filmen i, at man forstår karaktererne mere klart end i tv-serien. Man behøver iøvrigt slet ikke have set serien for at kunne følge med i filmen - den kører sit helt eget narrative spor.

Når der skrives dialog er Whedon en mester - han klarer komik, metaforer, ironi, og også de mere stille følelsmæssigt tunge øjeblikke - med manér.

Og det er præcis de menneskelige elementer - den ufornægtelige kemi mandskabet imellem, de spændte "standoff's" imellem de gode og de onde, Mal's boksen med hans samvittighed - der i særdeleshed gør at Serenity virker formidabelt. Den her film er lavet for voksne og smarte teen's, og historien lader sig ikke diktere af 'merchandise-regler'.. Altså behovet for at en film evt. skal drive salget af legetøj, videospil, og andet ubrugeligt lort. Her er det filmen - og historien - der tæller.

Til slut flyver Serenity endnu engang ud imod 'solnedgangen', og udmærket situeret for en efterfølger... Man kan så blot håbe at Whedon kan holde 'båden' ovenvande, for filmen er sat'me en solid gang underholdning.

Du SKAL simpelthen se den her film! Den er fantastisk!

Titel: Serenity
Original Titel: Serenity
Premieredato: 25. november 2005
Instruktør: Joss Whedon
Skuespillere: Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin
Spilletid: 119 min.
Selskab: Universal, UIP, 2005
Genre: Sci-Fibanner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...