Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sideways

30. juli 2005 af Lise Aakjær

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Sideways billede

Filmen, der øgede salget af Pinot Noir med 20% i USA, er nu udkommet på DVD! En enestående lille film der bevæger sig sidelæns i den ensrettede malstrøm af amerikanske mainstream-film.

Lad det være sagt med det samme: "Sideways" burde være tildelt årets Oscar for bedste amerikanske film. Den kan nemlig noget helt særligt...

I filmen møder vi Miles (Paul Giamatti), der er fraskilt og wannabe forfatter, men intet forlag vil udgive hans værker. Hans bedste ven trussetyven Jack (Thomas Haden Church) er skuespiller uden udsigt til stjernestatus.

Da Jack skal giftes inviterer vinelskeren Miles ham på en ugelang polterabend-rejse gennem Californiens smukke vinlandskab for at smage på vinen og livet.

Et afbræk fra den triste hverdag udvikler sig til en sjov, sørgelig, festlig, farlig, spændende og skelsættende dannelsesrejse for de to midaldrende mænd.
Der ER åbenbart "in vino veritas" (sandhed i vinen) og desuden har de to meget at lære af hinanden.

De to venner er så forskellige som nat og dag: Den sprælske Jack hælder ukritisk enhver vin i sig for at blive fuld, mens den sky Miles forsigtigt og tænksomt sipper til nøje udvalgte dyre dråber. Han har endda en flaske hundedyr Pinot Noir lagt til side til "en særlig lejlighed", som han bare venter på, skal dukke op.

Vinen bliver på den måde et fint billede på, hvordan de to mænd hver især indtager livet.

Undervejs støder de ind i den vinkyndige servitrice Maya (Virginia Madsen), som Miles længe har haft et godt øje til. Mens Miles og Maya stadig taler om udsøgte druer og vinbondens historie, er Jack allerede i fuld gang med hendes veninde vinkyperen Stephanie (Sandra Oh).

Tør Miles gribe chancen med Maya, eller skal han tilbage til sin triste tilværelse som kedelig engelsklærer med ulykkelige drømme om at finde kærligheden igen. Vil den nyforelskede Jack aflyse sit bryllup og køre USA rundt bag på Stephanies motorcykel, som hun tilbyder ham?

Pludselig ser livet meget anderledes ud for de to før så fastgroede mænd.

Det er svært at anmelde en så fremragende film som Sideways. Hvilke kvaliteter bør fremhæves i denne exceptionelle, fine og livskloge film?

Hvis den var en vin, ville den være en perfekt Pinot Noir med en berusende blanding af midaldrende bitterhed, boblende humor, smukke californiske vinlandskaber og en rørende eftersmag af livsklog sødme.

"Sideways" er noget så sjældent som en vittig og usentimental fortælling om middelmådighed, nederlag, ulykkelig kærlighed og ikke at turde leve livet.

Karaktertegningerne er intet mindre end fantastiske, og filmen lever og dør med dem. Især de to mandlige hovedpersoner spilles så ægte, sjovt og troværdigt, at tilskueren gribes endnu mere af den ynkelige Miles og den selvfede Jack.

Efterhånden som filmen skrider frem, kommer vi helt ind under huden på dem og deler deres sorger, bekymringer og glæder med dem.

Filmens temaer er almenmenneskelige og vedkommende for de fleste. Hvem kan f.eks. ikke forholde sig til problematikken om at turde leve fuldt ud. Eller at turde kærligheden igen efter at have brændt fingrene?

Budskabet om at livet er lige nu, så løft dit glas og nyd det, gælder alle og ikke bare de rejsende på Californiens solbeskinnede vinmarker.
Instruktøren Alexander Payne ved præcis, hvor han vil hen med sin livskloge film om livets små uforudsete "sideveje", men det bliver aldrig hverken belærende eller forceret.

Vinen som metafor for livet fungerer fint, særligt når vinen også bruges til at karakterisere figurerne. Det er utroligt vellykkede og spændende karakterudviklinger, der går i en stor bue uden om de værste persondannelses-klichéer.

"Sideways" er en morsom og rørende film, der mestrer den svære kunst at bevare glimtet i øjet, mens den bevæger sig sidelæns i den ensrettede malstrøm af amerikanske mainstream-film.

DVD-ekstramateriale
- "Behind the Scenes Featurette": Film om filmen.
- " Deleted & Extended Scenes": 7 henholdsvis slettede og udvidede scener fra filmen.
- "Inside Look - "Kingdom af Heaven": Trailer til denne kommende DVD-udgivelse fra "Fox"
- "Easter Eggs": Hele tre "Easter Eggs" altså skjulte features, som man må trykke lidt rundt på fjernbetjeningen for at finde.

Undertekster på dansk, svensk, norsk, finsk og engelsk.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.

Titel: Sideways
Original Titel: Sideways
Premieredato: 26. juli 2005
Instruktør: Alexander Payne
Skuespillere: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Jessica Hecht, Missy Doty, Alysia Reiner, Shake Tukhmanyan, Marylouise Burke
Spilletid: 122 min.
Selskab: Fox Searchlight Pictures, Michael London Pictures, FC/Fox, 2004
Genre: Drama
Link: http://www.foxsearchlight.com
Den selvudslettende og forpinte Miles (Paul Giamatti) vågner op til dåd, da han møder den vinkyndige servitrice Maya (Virginia Madsen)
Den selvudslettende og forpinte Miles (Paul Giamatti) vågner op til dåd, da han møder den vinkyndige servitrice Maya (Virginia Madsen)
På sin egen polterabend-rejse i Californien forelsker Jack (Thomas Haden Church)sig i den vilde motorcykelpige Stephanie (Sandrah Oh).
På sin egen polterabend-rejse i Californien forelsker Jack (Thomas Haden Church)sig i den vilde motorcykelpige Stephanie (Sandrah Oh).
Holdet på "Sideways" samles om filmens instruktør Alexander Payne
Holdet på "Sideways" samles om filmens instruktør Alexander Payne


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...