Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Store Forventninger

1. juni 2006 af Carl Gustaf Hjelt Liebe

5 stjerner Skriv en kommentar

Store Forventninger billede

David Lean's filmatisering af Charles Dicken's berømte roman, fra 1946.

Fra måske den bedste forfatter i sin tid kommer filmatiseringen af Charles' Dickens Store Forventninger, den oprindelige udgave fra 1946. Filmen er instrueret af David Lean, der udover Store Forventninger gav os mange andre klassikere. Nu er Store Forventninger kommet på DVD og det er Criterion Film der udgiver den.

I 1800-tallets England er Pip en arbejderklasse-dreng, der har mistet begge forældre og bor hos sin storesøster, Biddy og hendes mand Joe, som er smed. Han kommer i lære hos Joe, som smed. Da han får muligheden for at komme til at lege med den rige nabos datter, tilskynder Biddy at Pip gør det. Det kan jo være, det medfører noget godt. Uanende om sin fremtid, opbygger Pip et respektabelt forhold til den rige og nedtrykte dame Ms. Havisham. Pip opbygger ikke mindst et kærligt forhold til Ms. Havishams datter, Estella. Besøgene bliver hyppigere, indtil en unik mulighed byder sig. En eftermiddag banker det på døren hjemme hos familien og ind træder den fornemme advokat Jaggers. Jaggers repræsenterer en person, som ønsker at Pip skal gå i lære som Gentleman med Store Forventninger. Pip rejser nu til London for at møde nye udfordringer som Gentleman, men livet er ikke kun latter. For at imødekomme Store Forventninger, må Pip en gruelig masse igennem. Alt imens arbejder Pip hårdt på at finde ud af, hvem hans hemmelige velgører er.

Store Forventninger er eksemplet på, at det stadig er en fryd at nyde gamle film. De samme temaer går igen i moderne film. Fra skuffelsen over at have en fornemmelse at være forladt, til de store overraskelser i livet. Store Forventninger er da heller ikke en almindelig film der kun bevæger sig indenfor drama-genren. Den formår at være uhyggelig på nogle punkter og det skyldes blandt andet den enormt gode iscenesættelse. Selvom grips og kraner ikke var så udbredt i 1946, har David Lean forstået at få den rigtige stemning frem når det gælder. Det var Lean's oprindelige ønske at lave en film med en forhøjet realisme. I tæt samarbejde med filmoptager Guy Green og art director John Bryan, lykkedes det at konstruere ”forced perspective”. Eksempelvis er kirken i den berømte startscene ikke mere end 3 meter høj. Filmen vandt da også 2 Oscars for bedste art direction og cinematography i 1948. Filmen blev yderligere nomineret til oscars for bedste instruktion, film og manuskript.

Det format daværende skuespillere rummede var stort. Alle spiller med en enorm entusiasme og indlevelsesevne. Især John Mills som Pip. Han rummer både de jordnære elementer, men forstår også at bevæge sig over i rollen som gentleman. I rollen som Pips kammersjuk Herbert, ses en ung Alec Guiness. De fleste kender måske mest Guiness i rollen som Obi Wan Kenobi fra Star Wars. Her er så muligheden for at opleve ham i en anden rolle, som var en af hans første. Alec Guinness spillede oprindeligt med i teater-versionen af Store Forventninger i 1939. Det var under en sådan teaterforestilling at David Lean var til stede og opdagede Guiness. Herefter blev han rekrutteret til filmatiseringen. Det var starten på Guiness karriere, som nåede at arbejde videre med Lean i i alt 6 film.

Man behøver ikke gå i en bue uden om en film, selvom den er i sort og hvid. Filmen har masser af stemning og er eminent lavet. Historien fortælles uden at man falder i søvn.

Store Forventninger kan sagtens nydes af store og små den dag i dag.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Criterion Film.

Titel: Store Forventninger
Original Titel: Great Expectations
Premieredato: 1. juni 2006
Instruktør: David Lean
Skuespillere: ohn Mills, Anthony Wager, Valerie Hobson, Jean Simmons, Bernard Miles, Francis L, Sullivan, Finlay Currie
Spilletid: 113 min.
Selskab: Cineguild, Creiterion Film, 2006
Genre: Drama
Link: http://www.criterionfilm.dk


banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...