Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

1408

18. marts 2008 af Jesper Poulsen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

1408 billede

Snup en overnatning på dødens hotelværelse...

Mike Enslin (John Cusack – Being John Malkovich, Con Air, Identity, The Thin Red Line) skriver bøger om uhyggelige steder. En branche som er forholdsvis ussel, da der ikke er meget bogsalg i forhold til en snæver fanskare. Mike føler sig også lidt misbrugt, via restaurationsbranchens indhug i at få netop deres pågældende hoteller/vandrehjem kategoriseret som hjemsøgt – i håb om at lokke kunder til. Og så via Mikes “anbefaling”...Nu skal det dog så også lige siges at Mike aldrig har oplevet paranormal aktivitet, så hans tro på at der rent faktisk findes ånder, ligger på et meget lille sted. Ja, det er en noget ensom tilværelse som Mike fører. Selv på hans fødselsdag er der ikke meget festivitas at spore. Dog er der et fødselsdagskort som adskiller sig fra de øvrige lykønskninger. På kortet står der kortfattet. Undlad at besøge værelse 1408 på Dolphins Hotel.

Af mangel på øvrig spænding, beslutter Mike sig dog for at kontakte Dolphins Hotel. Men uanset hvornår Mike ønsker at booke værelse 1408, ja så lyder meldingen i telefonen på at der er optaget. Med andre ord: værelse 1408 er ikke sådan at “spøge” med! Mike tropper op på hotellet, og insisterer på at få en nat i værelse 1408. Hoteldirektøren Gerald Olin (Samuel L. Jackson – Jumper, Snakes On A Plane, Pulp Fiction, Star Wars) gør hvad han kan, for at få Mike til at droppe den idé, for ingen har klaret mere end en time i det pågældende værelse. Ja, faktisk har værelse 1408 en historik på 56 dødsfald af den ene eller anden årsag. Mike er overbevist om at hoteldirektøren bevidst forsøger at lokke ham til som kommerciel budbringer, og det agter Mike at bevise. Til sidst må hoteldirektør Olin indse at intet kan stoppe Mike i at snuppe en overnatning i værelse 1408.

Normalt når gyser/thriller-genren gør sit indtog, så er det ofte med den klassiske knirkende dør, bruseforhænget som skjuler en skygge, eller skrift på et dugget spejl. Trivielt og set tusind gange før. Sådan er det ikke her. Vores hoveedperson leder nemlig nøjagtig efter overnaturlige ting, så her er ingen gisp og skrig hvert fjerde sekund (Ja, faktisk er det eneste uhyggelige han finder, i første omgang, priserne på varerne i værelsets minibar). Suspensen består nærmere i hans overmod (læs arrogance) i at finde tegn på aktivitet og nysgerrighed omkring logisk opklaring af tingenes tilstand. Ja, der er dog bare det at en radio som går i gang, en fold på toiletpapiret, chokolade i sengen, åbenbart synes at fremkomme uden menneskelig indblanden. Smilet stivner langsomt hos vores hovedperson, og så er vi ombord i en horribel nat. Et billigt kneb af omvendt psykologi, men det virker...

Men hvad der gav den perfekte stemning, ender med at sejle ud i et hallucinistisk intet. Mike oplever mere og mere mystik på værelset, som ender med at fastholde ham. Han ser ting fra sin fortid, konfronteres med gennemsigtige versioner af tidligere beboere og manipuleres i grove træk til at miste kontrollen over sin sindstilstand. Det ligner en billig version af Ondskabens Hotel, og uhyggen er snart borte. Der er kun John Cusacks karakter til at drive historien videre, og det er en noget ensidig forestilling. Måske man burde være advaret alene fordi historien om værelse 1408 er forfattet af gysets mester Stephen King. Hmm, gysets mester. Ja ja, men filmatiseringer af hans værker falder meget sjældent heldigt ud. Alene via introen til dvd'en fik man sågar endnu en advarsel. Instruktør Mikael Håfström indleder med at fortælle at man jo dels kan vælge mellem biograf-versionen af filmen, men også Director's Cut. Disse to har nemlig hver sin slutning. Tilmed findes der på ekstra materialet en helt tredje slutning. Ja, hvis ikke instruktøren skulle være klar i spyttet omkring hvilken drejning historien skal tage, ja så er gyset jo forlængst udeblevet. Hvad der startede så lovende, endte med at tage en kedsommelig og primitiv drejning.

Uforløst spænding giver ikke de store plusser på kontoen. Mikael Håfström som gav os den fantastiske Ondskab, træder et skridt ned af stigen med 1408. Idéen med at få King og sig selv til at fremstå som en afart af Shyamalan og Lynch forfejler, og jeg trækker en god portion stjerner fra den ellers lovende åbning. 1408 er dog stadig en film som er værd at se. Men så også kun den ene gang!

Hvor filmen samlet set halter, så er ekstra materialet helt i top. De to skiver bugner med alt fra interviews, slettede scener, bag kameraet, b-roll, et kig på figurerne, kommentatorspor, produktionens opsætning, diverse effekter og meget mere. Nærmest overdådig for en udgivelse som denne. Thumbs up!

Men nu vil det jo nok være urimeligt at påstå at man bør købe denne udgivelse alene på baggrund af ekstra materialet...

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Mis. Label.

Titel: 1408
Original Titel: 1408
Premieredato: 18. marts 2008
Instruktør: Mikael Håfström
Skuespillere: John Cusack, Samuel L, Jackson, Tony Shalhoub, Mary McCormack
Spilletid: 108 min.
Selskab: Dimension Films, Lorenzo Di Bonaventura Production, 2007
Genre: Thriller

banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...