Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Hunger Games...
The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes billede

Saw X


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Anklaget.

27. august 2005 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Anklaget. billede

Nu er anklaget endelig kommet i en fin DVD udgivelse, og alle dem der ikke fik set dette mesterværk i biffen, må ikke snyde sig for en af den sidste tids bedste danske film.

Henrik (Troels Lyby) og Nina (Sofie Gråbøl) er lykkeligt gift. Han er svømmetræner, hun er kursuskonsulent, og sammen med teenagedatteren Stine (Kirstine Rosenkrands Mikkelsen) lever de et almindeligt, velfungerende liv. Eneste skår i hverdagen er datterens problemer: Stine er indelukket og svær at nå, og hendes skolepsykolog (Bodil Jørgensen) er efterhånden så bekymret, at hun indkalder Henrik og Nina til en samtale. En dag, mens han er på arbejde, ringer Henriks telefon. Han skynder sig hjem, og hér finder han Nina i chok: Stine er blevet tvangsfjernet, og hun har rettet en alvorlig anklage mod Henrik. Hvilken får vi ikke at vide med det samme. Men kort efter bliver Henrik hentet på sit arbejde af to kriminalbetjente. Han bliver varetægtsfængslet - anklaget for at have begået overgreb mod sin egen datter. I fængslet må en rystet Henrik gå med til at sidde i frivillig isolation for at undgå, at de andre fanger tæsker ham. Han mærker fængselsbetjentenes utilslørede fjendtlighed. Han er kun anklaget, men i deres øjne kunne han lige så godt være skyldig. Og hans beskikkede advokat er heller ikke til megen hjælp; Henrik synes, at han virker nærmest ligeglad med sagen - og med om Henrik er skyldig eller ej. Kun i Nina finder han støtte. Deres sammenhold og hendes kærlighed er det eneste, der holder ham oppe. Henrik kommer for retten. Hér hører vi for første gang detaljerne i Stines anklage mod sin far. Men vi erfarer også, at hun adskillige gange tidligere har løjet - om at hendes mor har kræft; om at faderen har tæsket hende. For Henrik, Nina og Stine er retssagen imidlertid kun begyndelsen. Henrik er blevet anklaget for noget så alvorligt, at hans liv aldrig mere kan blive det samme. Uanset dommens udfald er han en stemplet mand. Hans job, hans venskaber, hans ægteskab og hans forhold til datteren vil for altid være forandret. Men hvorfor har Stine gjort det? Hvad har fået hende til at anklage sin egen familie? Lag for lag afsløres den skræmmende sandhed.
Sofie Gråbøl er efterhånden kendt for en lang række film her i landet. Hun har ofte haft roller hvor hun spiller den unge pige men i ANKLAGET har hun påtaget sig rollen som den voksne. Måske det kan være med til at udvide hendes roller fremover. Sofie Gråbøl er nok kendt af de fleste for hendes medvirken i TV-serien NICOLAJ OG JULIE.
Troels Lyby har de seneste år haft mange roller i både store og små danske filmproduktioner. Han huskes måske bedst for hans rolle i Dogme-filmen IDIOTERNE af Lars Von Trier. Men rollespekteret har været stort, favnende fra bøsse i EN KORT EN LANG til enspænder og kræmmer i TÆL TIL 100. I ANKLAGET giver Troels Lyby en både følsom og rørende præstation.
Instruktøren Jacob Thuesen siger selv om filmen:
”Tænk hvis du en dag blev hentet af politiet…”. Nogenlunde sådan var udgangspunktet for ANKLAGET. En historie om, hvad der sker, når almindelige menneskers liv forandres fra det ene øjeblik til det næste, og hvordan de navigerer i det nye og ukendte landskab. Med ANKLAGET undersøger jeg primært, hvilke konsekvenser det kan have, at en tilsyneladende almindelig person bliver arresteret og kommer under anklage. Filmen er konsekvent fortalt fra hans synsvinkel. På den måde oplever han det samme, som vi ser, men det er også vores opgave som publikum at finde sandheden i hans ansigt. Det er på én gang en fascinerende og frastødende proces at prøve at trænge ind i et menneskes hoved; at opdage hvorvidt manden er moralsk eller amoralsk. Skyldsspørgsmålet har ikke været så påtrængende. Tværtimod har det været vigtigt for mig ikke at tage nogen i forsvar og heller ikke at dømme nogen. At forholde mig bevidst anti-emotionel. Hemmeligheden er udgangspunktet for filmen, ikke omdrejningspunktet. Samtidig er det essentielt for selve filmen at afsløre, hvorvidt manden bliver dømt eller ej til sidst. Jeg har ikke ønsket at lave en film med et amoralsk ærinde. Hele den principielle pointe er, at er man skyldig, straffes man, og er man uskyldig, bliver man frifundet. Når en historie, som hér, foregår i et normalt univers, er det oplagt at anvende én persons synsvinkel for at få en subjektiv oplevelse. I arbejdet med manuskriptet blev det stadig klarere for Kim Fupz Aakeson og jeg, at både den subjektive synsvinkel og pauser var vigtige for at føje en ekstra dimension til karaktererne. Vi har bevidst prøvet at udfordre tiden. Give plads til drømme og undvigelse, til at komme tættere på fortrængninger - et begreb, som filmmediet er håbløst til.
ANKLAGET er fiktion. Det vil sige, at den spiller på de tangenter, som en genrefilm spiller på. Måske for ikke at blive opslugt af emnet. Men alligevel er filmen korrekt. Det har været vigtigt for mig at researche de helt almindelige procedurer omkring anholdelse, fængselsophold, retssager og svømmeundervisning. Den autentiske ydre ramme var vigtig for at fortælle den fiktive historie. Filmisk har jeg sammen med filmens fotograf, Sebastian Blenkov, søgt at holde en bevidst radikal stil. Stringent. ”
ANKLAGET er i øvrigt blevet udtaget til hovedkonkurrencen ved den 55’ Internationale Filmfestival i Berlin i år.

ANKLAGET er en fængslende oplevelse fra start til slut. Man lader sig helt uden besvær glide ind i den forfærdelige historie om Henrik, og de beskyldninger hans egen datter stiller imod ham. Troels Lyby spiller hans bedste rolle til dato. Han giver en yderst realistisk skildring af en person, der er under mistanke for incest beskyldninger. Vi føler med ham da beskyldningen rammer, og vi er med ham under og efter det svære retsmøde. Og ikke mindst følger vi ham, og forstår ham i den hårde tid efter det hele er overstået, og hans hverdag skal begynde igen. Vi tror, at vi kender ham og da sandheden endelig kommer frem, sidder man som tilskuer lammet og chokeret over det, der viser sig at være den sande historie. Troels Lyby spiller med hele følelsesregisteret. Smukt, medrivende og skræmmende. ANKLAGET er mesterligt skrevet. Historiefortællingen er præcis og skarp. Ikke en replik falder forkert og alt har betydning i den sidste ende. Sofie Gråbøl er flot valgt til rollen som Henriks kone, der vil gøre alt for at bevise sin mands uskyld. Rart at se hende i en voksenrolle, det klær hende smukt at spille en kvinde rolle på hendes egen alder. I det hele taget er ANKLAGET fyldt med velspillede biroller, og rigtig god er Paw Henriksen som vi sidst så i BRØDRER og AMBULANCEN. Det bliver spændende at se hvornår han får stor bærene hovedrolle i en film. Det er han vist ved at være klar til. Her gør han det i hvert fald rigtig god som Henriks ven, der støtter op omkring Henrik i den svære tid, og som Henrik ganske umotiveret ikke vil have mere med at gøre, da hans hverdag skal begynde på ny. Også teknisk set er ANKLAGET rigtig flot. Billederne er velvalgte og underlægningsmusikken rammer rigtigt og er med til at frembringe den knugende stemning, filmens historie frembringer.

ANKLAGET er et lille mesterværk der efterlader publikum med en iskold klump i maven. Der er ingen forløsning på Henriks smerte, og hans liv er lagt i ruiner, om han har gjort det han er anklaget for, eller ej. Denne stemning og trøsteløse tilstand som vores hovedperson er ude i, rammer filmen perfekt, uden at blive langtrukken og forfalde til alt for mange klicher, og det er det der gør ANKLAGET seværdig, sammen med de gode skuespillerpræstationer, er det noget af det ypperligste Dansk film har fremvist i lang tid.
Om sandheden kommer frem til sidst ? Det gør den, men jeg vil ikke afsløre for meget her, blot opfordre alle der ikke fik set ANKLAGET i biffen til straks at leje den på DVD.

Ekstramateriale:

Kommentarspor med Jacob Thuesen, Kim Fupz Aakeson og Troels Lyby. Her kommer instruktør, manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver ind på mange spændende ting. Der bliver virkeligt åbnet for posen med guldkorn og bliver aldrig uinteressant at hører på. Virkeligt et interessant kommentarspor.

Bag om Anklaget. Et fint lille dokomenter omkring tilblivelsen af filmen.

Angklaget ved Berlin Film Festivalen 2005, der viser lidt om hvad der sket for det Danske filmhold til årets filmfestival præsenteret af Søren Høj.

Storyboard der omhandler udvalgte scener. Der bliver bladret stille og roligt igennem de forskellige storyboards og dette giver et fint indtryk af hvordan et sådan fungere.

Trailer til Anklaget.

Audio: Dansk DD5.1.

Undertekster: Engelsk, dansk, svensk, norsk, finsk.

Alt i alt er det spændende ekstramateriale der skærer til benet og fortæller os alt det vi har lyst til at vide om filmen uden at det fører til alt for meget ryg-klapperi. Specielt kommentarsporet er rigtigt spændende.
Karakter for ekstramaterialet: ***

Filmen er venligst udlånt af Nordisk Film.

Titel: Anklaget
Original Titel: Anklaget.
Premieredato: 8. august 2005
Instruktør: Jacob Thuesen.
Skuespillere: Sofie Gråbøl, Troels Lyby, Kirstine Rosenkrands Mikkelsen, Paw Henriksen, Louise Mieritz, Bodil Jørgensen, Kristian Halken, Ditte Gråbøl, Kirsten Olesen, Søren Malling, Charlotte Sieling.
Spilletid: 105 min.
Selskab: Nordiskfilm., Directors Cut. 2004.
Genre: Drama
Troels Lyby og Sofie Gråbøl som det hårdt ramte ægtepar, der må så gruligt meget igennem.
Troels Lyby og Sofie Gråbøl som det hårdt ramte ægtepar, der må så gruligt meget igennem.
Henrik ( Troels Lyby ) bliver varetægts fængslet da han er under mistanke for at have krænket sin egen datter.
Henrik ( Troels Lyby ) bliver varetægts fængslet da han er under mistanke for at have krænket sin egen datter.banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...