Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hammarskjöld
Hammarskjöld billede

For Evigt
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

At Last The 1948 Show (2 *DVD)

18. oktober 2006 af Jesper Skovlund

5 stjerner Skriv en kommentar

At Last The 1948 Show (2 *DVD) billede

DVD-udgivelsen af det engelske ”At Last The 1948 Show” fra 1967 er et must for enhver inkarneret fan af Monty Pythons Flyvende Cirkus.

Det er ikke alene TV-historie men også underholdning af bedste skuffe, vi nu får mulighed for at hjembringe til DVD-hylden og nyde med udgivelsen af ”At Last The 1948 Show” fra 1967 – og det på trods af kornede billeder, et næsten adstadigt afviklet show og gentagelser af mere eller mindre barokke og surrealistiske jokes, man synes man kender alt for godt i dag. For man kommer ikke alene til at tænke over, hvornår det nu egentlig var, at den postmoderne (Tv)humor, der i overlegen stil ironiserer over eget medie første gang så dagens lys, men også over hvornår det var at mænd for alvor klædte sig ud som kvinder; hvorfra Python havde den med levemændene, 4 Yorkshiremen, der prøver at overgå hinanden i elendige barndomme, hvorfor politiet og efterretningstjenesten bare er dumme, osv, osv., og sidst men ikke mindst hvorfra Pythons ”and now for some completely different” kommer fra – nemlig fra den ubetaleligt morsomme Aimi Macdonalds værtinde der på samme tid bekræfter alle fordomme om dumme blondiner og leverer sublime oneliners der tømmer al TV denne aften for mening. Og så forstår man frydefuldt, at Monty Python ikke bare dumpede ned i BBC 1970, men så sandelig havde denne forløber til at vise vejen frem i overlegen stil. Grænsen mellem den studentikose ord- og videns-ekvilibrisme og den sublime humor er hårfin; den er det her, ligesom den var det hos Monty Python – og de ved det! Og så må man le igen og igen.

Kendte Python-spillere som Graham Chapman og John Cleese er med i alle afsnit, sidstnævnte har desuden for første gang sat sine forfatterinitialer bag nogle af numrene – og Eric Idle kommer forbi. Derudover må man glædes over, at Marty Feldman, ja ham med øjnene der bogstaveligt talt er ved at poppe ud af hovedet, optræder i ensemblet for fuld udblæsning (siden hen kunne man nyde ham i bl.a. eget show, i Mel Brooks ”Silent Movie” (-76)), og ikke mindst i egen film ”The Last Remake of Beau Geste” (-77)). Fremhæves skal også Tim Brooke-Taylor der både stod bag mange af teksterne og foran kameraet (det er ham der ufrivilligt er ved at dø af grin da Cleese, Chapman og Feldman ikke er tilfredse med deres undercover-pigenavne!); Brooke-Taylor fortsatte med det (uden for Danmark) berømte Goodies-show (1973 - 76).

Man siger, at man skal vare sig for at analysere humor, men hvorfor egentlig? Det må fx være på sin plads at sige noget om relevansen, og om humoren går direkte i kødet på tidens ømme punkter, om den er tandløs i så henseende, eller om den, som det er tilfældet her (som med Monty Python), leverer den barokke og surrealistiske omgang med tilværelsen som den kan udmøntes i sproget, som vi kan have godt af, når stort set alting sprogliggøres i et samfund der tror fuldt og fast på at dette, sproget, kan vende alting til det bedste, bare man siger ”det rigtige” - det er her det studentikose truer med at ødelægge humoren, simpelthen fordi det sprog kommer til at ligne virkeligheden for meget. I ”1948-showet” og hos ”Monty Python” løber sproget af med personerne, ligesom man gled i bananer førhen – eller rettere som man stadig gør det, fx i de ti-minutters sketchshows man lægger ind i pauserne på DR1. Kroppens klovnerier er heldigvis stadig morsomme, men man savner unægtelig den virtuose sprogliggørelse som Pythonerne og forløberen stod for (er den hedengangne "Mandril-aftalen" virkelig det bedste bud - herhjemme?).

På DVD-ens ekstramateriale finder man to nye interviews med henholdsvis Terry Jones og Tim Brooke-Taylor. Jones var ikke med i showet men lavede børneprogrammet ”Do Not Adjust Your Set” (-67). Som Jones fortæller om programmet, er man klar over, at han har ret, når han hævder, at Monty Pythons baggrund er en blanding af ”Do Not…” og ”The 1948 Show”. Brooke-Taylor fortæller meget indsigtsfuldt om flere af sketchene; her er en mand der kan sin dramaturgi!
DVD-en indeholder 5 af de i alt 13 episoder det blev til i 1967 – vi vil se frem til flere; eller er de gået til i TV-arkivet!? – en ikke usædvanlig skæbne for tidlig TV. Under alle omstændigheder taler de to herrer veloplagt og ikke uden stolthed om et utroligt kreativt miljø der skabte humor af verdensklasse.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
PAN Vision.

Titel: At Last The 1948 Show (2 *DVD)
Original Titel: At Last The 1948 Show (2 *DVD)
Premieredato: 12. september 2006
Instruktør: Ian Fordyce
Skuespillere: John Cleese, Aimi Macdonald, Graham Chapman, Tim-Brooke Taylor, Marty Feldman
Spilletid: 172 min.
Selskab: Associated-Rediffusion Television, 1967
Genre: Humor
Kornet er billedet, også meget mere end på DVD-udgaven - men her er altså en overrumplet vagthavende polimand (Taylor) og tre pragtfulde undercoveragenter (Cleese, Feldman og Chapman)
Kornet er billedet, også meget mere end på DVD-udgaven - men her er altså en overrumplet vagthavende polimand (Taylor) og tre pragtfulde undercoveragenter (Cleese, Feldman og Chapman)
Aimi Macdonald som "Aimi Macdonald"
Aimi Macdonald som "Aimi Macdonald"
Den originale udgave af "4 yorkshiremen" - førend Python gentog successen
Den originale udgave af "4 yorkshiremen" - førend Python gentog successen


banner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...