Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

The Hunger Games...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Blue Velvet - Special Edition

19. marts 2006 af Lise Aakjær

6 stjerner Skriv en kommentar

Blue Velvet - Special Edition billede

David Lynch tager os med ind bag det hvide stakit i den idylliske, amerikanske forstad. Det absurde og perverse kan opleves igen i den længe ventede DVD-udgave af mesterværket

Det er 20 år siden at David Lynch's foruroligende fortælling om den lille, idylliske forstadsby et sted i Amerika udspillede sig foran publikums forundrede øjne.

"Blue Velvet" regnes forståeligt nok for hans egentlig kunstneriske gennembrud efter den mere surrealistiske "Eraserhead" og hans tidlige kunstneriske kortfilm.

I "Blue Velvet" møder vi den jomfruelige Jeffrey (Kyle MacLachlan), der vender tilbage til sin ærkeamerikanske fødeby Lumberton, efter at hans far er styrtet om i haven med en blodprop. Da den unge mand en dag spadserer hen over en mark, finder han et afskåret øre i græsset - og hans nysgerrighed pirres straks.

Sammen med politimesterens uskyldige og yndige datter Sandy (Laura Dern) går han på detektivarbejde i bedste Raymond Chandler-stil. Sammen får de rodet sig dybere og dybere ned i en brutal underverden, de ikke i deres vildeste fantasi havde forestillet sig fandtes i den rolige forstad.

De støder på pusheren Frank Booth, en af filmhistoriens mest gennem gemene og splittergale psykopater her med heftige moderkomplekser - foruroligende ondt spillet af Dennis Hopper. Han har et grotesk, sadomaschiokistisk forhold til den smukke Dorothy Valens (Isabella Rossellini), hvor han skiftevis er barn og herre, alt imens han tager dybe drag af sin iltmaske for at opnå den højeste ekstatiske tilstand, når "Baby wants to fuck".

Søde Sandy er Dorothys modsætning: moralens og fornuftens vogter, og hun aner, at der er noget rivende galt. Men pludselig bliver Jeffrey revet med som af en malstrøm, han ikke kan modstå.

Jeffrey fascineres lige rigeligt af den melankolske natklubsangerinde, der mishandles så groft af den psykopatiske Frank. I al hemmelighed bliver Jeffrey og Dorothy elskere, og han mister sin uskyld på alle måder. Men pludselig er han ude, hvor han slet ikke kan bunde - eller genkende sig selv.

Davis Lynch forvandler filmens første drømmende, postkort-idylliske billede til et sandt mareridt af sadisme, voyeurisme mørke, galskab og depravation, som kun han kan. Filmens mørke temaer akkompagneres af Lynch's faste huskomponist Angelo Badalamenti, så billede og lyd smelter sammen til et på én gang sublimt, bizart og fascinerende kunstværk om menneskets vrangside.

Seeren er sammen med filmens hovedperson Jeffrey på en slags dannelsesrejse i livets skyggeside, hvor grænsen mellem det gode og det onde, rigtigt og forkert langsomt udviskes, og hvor lysten og driften overskygger moralen.

Lynch elsker at kradse i den pæne overflade og se, hvad der skjuler sig dernede - og det er både skræmmende og spændende på én gang.

Mange vil for altid huske "Blue Velvet" som filmen, hvor Dennis Hopper gav sit livs mest chokerende og modige præstation som den afstumpede Frank - en rolle, som han blev frarådet at tage, men som i høj grad har været med til at definere ham som en af vor tids a-liste-skuespillere.
Og som den skuespiller, hvis figur har rekorden i at sige "fuck" flest gange i løbet af en spillefilm!

Ekstramateriale
Scanbox's "Blue Velvet"-udgivelse består af to discs:
1) Filmen "Blue Velvet", traileren og en lille bog om filmen
2) 30 minutters dokumentar "Strange Desires"

Umiddelbart et skuffende indhold af ekstramateriale, men dette er et absolute must i DVD-samlingen.

Det kunne være super spændende med et par fraklippede scener, som enhver Lynch-fan ville elske at få fingrene i. Men det kommer vi desværre nok til at vente længe på!

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Scanbox

Titel: Blue Velvet
Original Titel: Blue Velvet
Premieredato: 27. februar 2006
Instruktør: David Lynch
Skuespillere: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Laura Dern, Hope Lange, Dean Stockwell, George Dickerson, Jack Nance
Spilletid: 120 min.
Selskab: De Laurentiis, Scanbox, 2006
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5 (...
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...