Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Brooklyn

11. februar 2016 af Sofie Svane

5 stjerner Skriv en kommentar

Brooklyn billede

Unge irske Eilis immigrerer til Brooklyn og en lysende fremtid. Men inden længe befinder hun sig på en skillevej og må træffe et svært valg mellem det nye liv, og det liv hun forlod.

Eilis (Saoirse Ronan) lever et stille liv i Enniscorthy i det sydlige Irland, hvor hun om søndagen hjælper den stramtandende og bitre Miss Kelly i Kellys delikatessebutik. Vi befinder os i 1950erne og tiderne er trange med stor arbejdsløshed. Eilis søster Rose (Fiona Glascott) får gennem præsten Father Flood (Jim Broadbent) arrangeret at Eilis kan komme til Brooklyn for at arbejde i et stormagasin. Eilis er i begyndelsen ikke spor begejstret for at forlade sin elskede søster og mor, men tager modvilligt afsted, da det er en sjælden chance for et bedre liv. I Brooklyn indlogeres hun på et pensionat for unge irske piger, hvor hun plages slemt af hjemve og har svært ved at finde sig til rette. Ind til hun en dag møder italienske Tony (Emory Cohen) og blomstrer op med hvad der tegner til at blive hendes livs kærlighed.
Men fortiden indhenter hende med bud fra Irland, og hun står pludselig ved en skillevej og et svært valg mellem det nye liv og det gamle hun har lagt bag sig.

Brooklyn er baseret på en roman af Colm Toibin med samme navn, og er omskrevet til det store lærred af Nick Hornby. Den er nomineret til tre oscars, for bedste film, bedste kvindelige hovedrolle og bedste adapterede manuskript.

Det er en fortælling om svære valg, kærlighed, og om hvordan drømme kan føre os til nye destinationer. Det er en film fuld af håb og da Eilis efter en lang og udmagrende sejlads over atlanten, præget af søsyge og kamp med pigerne i nabokahytten, ser vi hvordan hun efter paskontrollen træder igennem kæmpe blå dobbeltdøre og lyset flyder ind og omslutter hende. Det er fyldt af håbet om et nyt liv i Amerika, landet fuld af muligheder med en ny begyndelse.

Saoirse Ronan, der også var nomineret til en oscar for bedste kvindelige birolle i Atonement fra 2008, er yderst velfortjent nomineret til en oscar for bedste kvindelig hovedrolle. Hun formår at gøre karakteren troværdig med en charmerende sødme, der antyder følelser gennem smil, der ikke kan undertrykkes men leger i mundvigen og truer med at bryde frem og afsløre den jublende glæde der gemmer sig lige under overfladen i ungdommelig forelskelse. Og blikke der genert bliver slået ned og kigger ud af vinduet efter et forsigtigt blik på Tony, uden dog at miste antydning af en fast beslutsomhed.

At Eilis kommer til byen lige fra landet, bliver understreget af de andre piger, der med underspillet humor viser sig som nogle strigler rundt om spisebordet, hvor de åbenlyst gør grin med Eilis håbløse uvidenhed om livet i en by i Amerika. Men de bløder op til sidst, og viser sig fra deres bedste side, da de lærer Eilis hvordan man spiser spaghetti uden at spilde, så hun kan gøre et godt indtryk når hun skal møde Tonys mor for første gang.

Kostumerne og omgivelserne er tro mod tiden, med en skøn farvesætning, der får en til at længes efter en periode hvor ikke alt skulle være sort. Det er iscenesat med stor respekt for perioden og en imponerende kælen for detaljer.

Brooklyn er en fortælling om at følge hjertet og gøre det rigtige. Det er også en meget menneskelig og rørende fortælling, hvor kærligheden får lov at komme til sin ret som det der overvinder alt.
Den er som en god roman, der tager sig tid til at vise os karaktererne og deres udvikling, og i et roligt tempo fortælle en historie om kærlighed, som i sig selv er enkel, men stærk nok til at brænde igennem uden overflødige virkemidler.

Titel: Brooklyn
Original Titel: Brooklyn
Premieredato: 11. februar 2016
Instruktør: John Crowley
Skuespillere: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Jane Brennan, Fiona Glascott, Eileen O’Higgins, Julie Walters, Jim Broadbent, Domhnall Gleeson.
Spilletid: 111 min.
Selskab: Camerafilm
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Dungeons & Drago...
The Northman (Sk...
The Expendables 4
Dumb Money
Retribution
Mordet i Venedig
After Everything
Ehrengard - Forf...
Harold Frys Usan...
Den Blå KaftanKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...