Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Game Of Thrones - The Complete First Season

25. marts 2012 af Jesper Poulsen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Game Of Thrones - The Complete First Season billede

Let The Game Begin...

Tv-serier har i nyere tid ikke været min stærke side. Jeg slugte mere eller mindre alt råt i de glade 80'ere og var nogenlunde med i 90'erne, men i 00'erne har jeg nærmest vendt genren ryggen. Efter at have set Twin Peaks og Riget, følte jeg mig overbevist om at intet alligevel kunne overgå disse serier. To, i mine øjne, mesterværker som fænger med det samme og som har så interessant et persongalleri at man bjergtages af individerne. Samtidig er tingenes tilstand så uforudsigelig, twistet, mystisk og spændende at man slet ikke kan sidde stille, og da slet ikke vente en hel uge for at få endnu et afsnit indenbords i systemet.

Der har været mange forsøg siden, og flere har været særdeles dårlige og useriøse bud på arvtagere. Men når man vender en genre ryggen (i mit tilfælde fordi jeg helligede mig filmen), så går man nødvendigvis også glip af en masse kvalitet. Senest har markedet haft større succes end nogensinde før, og snakken har gået lystigt blandt høj og lav omkring de mange fabelagtige box-sets som spyttes ud hist og her. En af de serier som man ikke har kunnet undgå at høre om, er Game Of Thrones, som er baseret på bestseller-bogserien A Song Of Ice And Fire/Kampen Om Tronen af George R. R. Martin som også er anmeldt her på Cinemaonline

Game Of Thrones har vakt min nysgerrighed i uhørt grad, selvom jeg ofte har henstillet det og forsøgt at overbevise mig selv om at det er en tidsrøver som vil mætte min appetit for filmkiggeri, men da chancen nu har budt sig via denne blu ray box, så kaster vi los. Der er måske en grund til at over 100.000 brugere af IMDB har vurderet den til en rating på imponerende 9.4 ud af 10? Frit oversat er der jo dermed ingen som finder den andet end verdensklasse! Det kan vel så heller ikke være for sjov at serien er overdynget med priser fra nær og fjern og i så forskellige kategorier som bedste stunt, bedste åbningsafsnit, bedste skuespilsfremtræden, seernes favorit, sublim casting og årets tv-serie? Og det er ikke sekundære uddelinger vi snakker her: Golden Globe, Emmy, Screen Actors Guild, AFI og jeg skal komme efter dig. Så der er altså al mulig grund til at jeg sadler om, og giver en tv-serie chancen, for første gang i lang, lang tid. Selv om jeg tænkte at jeg faktisk hellere ville snuppe et gensyn med Ringenes Herre-trilogien, når det nu alligevel skulle handle om forskellige klaner, sværdkampe, konger og diverse væsner. Det ville også lige nøjagtig være hurtigere end de cirka 10 timer i vente med første sæson af Game Of Thrones...

BANG! Sikke et brag det gav da Game Of Thrones ramte mit lærred. Hvis jeg et øjeblik havde forfamlet mig til at lege med på Ringenes Herre-filmene, så er det jo lige før at miljøet i Game Of Thrones kunne have udspillet sig i Rohan. Men vi er ikke bare i en billig kopi, for hold nu helt op hvor er der gjort noget ud af løjerne. Og der går nu heller ikke længe før end at jeg forstår hvilket fænomen jeg står over for. Første afsnit ryger direkte i svælget, kun afbrudt af nogle enkelte pauser, for at slå op i den praktiske lille episodeguide som følger med udgivelsen. Heri får jeg lige styr på de mange figurer, deres titel og deres tilhørsforhold. Jeg lurer også lidt på det folde-ud-kort som danner indmad, så jeg kan få styr på hvor vi befinder os i dette fantasi-land kaldet Westeros. Der er tilmed også en chance for at studere hvilke logoer som hører til på hvilke familiers fane. Så egentlig føler jeg mig godt klædt på og nyder det første afsnit på en god times tid.

Det er her jeg finder ud af at vores hovedperson er Ned Stark, som er Stark-familiens overhoved. En nobel mand, som følger skikke og love til fulde, og som er tro mod Kong Robert Baratheon. Ned Stark spilles af Sean Bean (ja, der er Boromir fra Ringenes Herre – og han ligner faktisk selvsamme karakter – på papiret i hvert fald). Vi får en hurtig gennemgang af hans familie og hans hushold af rådgivere og tjenere. Men der går ikke længe før end at hans position kommer i spil. Kong Baratheons (Mark Addy – The Full Monty, A Knight's Tale) højre hånd, Jon Arryn, dør, og der er brug for en ny. Denne post bliver tilbudt til Ned, som nu står i et dilemma. Skal han bryde sin familie op, for at tilgå til kongens stab? Eller skal han forblive i sin hjemstavn, og svigte kongen? Neds kone, Cat, får et brev fra hendes søster. Søsteren var gift med Jon Arryn, og i brevet står der at Jon blev myrdet. Ned kan kun udlede at kongens liv er i fare, og det vil hans eget også være hvis han takker ja til førnævnte tilbud.

Kong Baratheons trone er i fare, og alene i første afsnit møder vi de mange konflikter og stridigheder som alle peger i retning af jerntronen og hvem der bør sidde på den. Dette sker gennem introduktionen af disse karakterer som alle har et vist særpræg og man fornemmer at det kan blive den helt store tumult, hvis de kommer for tæt op ad hinanden. Introafsnittet byder da også på halshugninger, nedslagtninger, bryllup, hor og festivitas, mens vi får præsenteret det farverige galleri. Du kan bl.a. møde Ned Starks 6 børn - 5 ægte og en såkaldt bastard. Mød også dværgen Tyrion (Peter Dinklage – The Station Agent, Narnia) som er bror til Lannister-tvillingerne. Du kan også stifte bekendtskab med den egenrådige Viserys som har planer om at bestride tronen. Til det formål har han brug for en hær, og han lover derfor sin søster Daenerys til Khal Drogo (Jason Momoa – Conan), et barbarisk væsen, som netop er i besiddelse af mange krigere. I linjen af persongallieriet har Danmark nu også en lille portion aktier i Game Of Thrones via Nikolaj Coster-Waldau. Han spiller Jamie Lannister, tvillingebror til Kong Baratheons kone Cersei. Han får tildelt første afsnits cliffhanger, da han får fingre i Neds 10-årige søn Bran, som har overværet noget han ikke skulle have set!

Uha uha, så slutter første afsnit, og man sidder og håber på at der snart er gået en uge. Men hov vent... Man kan jo selv bestemme hvornår afsnit 2 skal starte. Og det skal det nu! Det store spørgsmål er naturligvis om et mesterlige introafsnit blot var en enlig svale og om kurven nu knækker og bliver en udvandet omgang mynte-the? Der er der små 9 timer til at finde ud af.

I tråd med at både allerede kendte og nytilkomne figurer skal udvikle sig, så byder Game Of Thrones naturligvis på en række sidehistorier som ikke nødvendigvis kan linkes til kampen om tronen. Ned Stark som har indvilliget i at blive Kongens Hånd har pludselig nok at se til. Ikke mindst i sin egen søgen efter sandheden bag Jon Arryns død. Neds børn har også sit at slås med. Robb skal lede Winterfell mens hans far tjener kongen. Sansa afventer giftemål med kong Baratheons ældste søn. Bastarden Jon Snow sendes til Muren, en gigantisk iskappe som vogtes mod nord, da stygge væsner lever på den anden side. Og så er der Bran som lider af hukommelsestab, som desværre bremser nyttig viden om manglende troskab og forlist loyalitet.

Man får helt sikkert et indtryk af at noget stort er under opsejling. Alle ting i Westeros-universet kan ikke holde kadence fra det unikke intro-afsnit. Men mindre kan også gøre det. Det er et dragende fantasi-univers med riddere, konger, skræk-ulve, drager, vildfolk og andre væsner. Kom med til fabelagtige lokaliteter som The Haunted Forest og King's Landing. Gør klar til at kæmpe udstyrsstykke, hvor flag, rustninger og fakler gør Westeros så levende at man nærmest glemmer at det ikke eksisterer i virkeligheden. Og er man først så langt, så er der ikke meget mere at hente på karakterskalaen. Game Of Thrones får naturligvis 6 stjerner for at have bestået på samtlige parametre, men så sandelig også for at denne udgivelse rummer tonsvis af nyttigt ekstra materiale til at dissekere serien ned til mindste detalje.

Du kan se trailers fra alle afsnit, du kan tilkoble inview-funktion som giver info på skærmen om stort og småt mens du ser serien. Du kan komme med bag kameraet. Du kan lære mere om hvordan processen har været fra roman til tv-serie. Du kan se hvordan den flotte titel-åbningssekvens er blevet til. Du kan vælge kommentatorspor. Du kan lære mere om det særprægede sprog som Dothrakierne (bl.a. Khal Drogo) bruger. Du kan lære mere om de stridende parter i denne fortælling og ja, du kan naturligvis også lede efter dragon eggs (en parallel til easter eggs) blandt bonus materialet og finde eksklusivt guf som ikke har været vist før.

Udgivelsen er venligst stillet til rådighed af:
Warner Home Video.

Titel: Game Of Thrones - The Complete First Season
Original Titel: Game Of Thrones - The Complete First Season
Premieredato: 6. marts 2012
Instruktør: Tim Van Patten, Brian Kirk, Daniel Minahan, Alan Taylor
Skuespillere: Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Charles Dance, Peter Dinklage, Michelle Fairley, Harry Lloyd, Emilia Clarke, Lena Headey, Aidan Gillen, Iain Glen, Rory McCann, Jack Gleeson, Kit Harington, Maisie Williams, Alfie Allen, Jason Momoa
Spilletid: 560 min.
Selskab: HBO Entertainment, 2011
Genre: Action , Adventure , Drama , Fantasi , Krig
banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...