Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Gensyn med Brideshead

26. september 2008 af Maria Moni

4 stjerner Skriv en kommentar

Gensyn med Brideshead billede

Som en "katten-efter-musen-leg" udfolder "Gensyn med Brideshead" sig som et intenst trekantsdrama med religionen som en evig og altopædende skygger, der ødelægger alt på sin vej.

”Gensyn med Brideshead”, som bygger på Evelyn Waughs roman fra 1945, har tidligere med stor succes været filmatiseret som en tv-serie, med Jeremy Irons i hovedrollen som den unge Charles Ryder. Og fortællingen er bestemt ikke blevet dårligere af at komme op på det store lærred.

Handlingen udspiller sig i mellemkrigstiden, hvor Charles Ryder (Matthew Goode), en ung mand fra middelklassen, forlader sit hjem for at læse historie på Oxford. Her støder han ind i den homoseksuelle og dybt excentriske aristokratsøn Sebastian Flyte (Ben Whishaw), der drages imod Charles’ naive syn på verdenen. Flyte tager Ryder med hjem til familiegodset Brideshead, hvor han introduceres for Sebastians utilpassede familie, med den dominerende mor, lady Marchmain (Emma Thompson) i spidsen, der med kærlighed i den ene hånd og biblen i den anden styrer sine børns skæbne uden tanke for de konsekvenser det kan medføre.

Sebastian forelsker sig i Charles, som forelsker sig i Sebastians søster Julia (Hayley Atwell), der dog i første omgang afviser Charles’ tilnærmelser. Charles må derfor se sig fanget i et trekantsdrama, der udspiller sig som en ”katten-efter-musen-leg”, hvor Charles afviser Sebastian, og Julia afviser Charles.

Det er dog ikke følelserne, der i sidste ende står i vejen for Charles lykke med Julia. Det er der imod lady Marchmains religiøse indoktrinering af Julia, der på trods af sin dybe kærlighed for Charles, aldrig kan forestille sig at gifte sig med en ateist, der ikke forstå hendes behov for den katolske tro.

Skuespillet i ”Gensyn med Brideshead” er upåklageligt. Det er især Emma Thompson der imponerer i rollen, som den sygeligt kontrollerende lady Marchmain, der lige så stille nedbryde det ene familiemedlem efter det andet. Trekløveret Matthew Goode, Ben Whishaw og Hayley Atwell supplerer hinanden godt i rollerne som Charles Ryder, Sebastian Flyte og Julia Flyte.

Der skal lyde ros til instruktør Julian Jarrold, for hvem periodedramaet ikke er en ukendt størrelse, i det han forrige år instruerede filmen ”Becoming Jane” med Anne Hathaway i hovedrollen. På trods af at Jarrold tidligere mest har beskæftiget sig inden for tv-mediet, har han klaret springet til det store lærred flot. ”Gensyn med Brideshead” er en smuk og velinstrueret film, der betager seeren.

Filmens temaer; kærlig og religion, er højaktuelle i en verden, hvor grænsen mellem stærk religiøsitet og religiøs fanatisme er hårfin. Jarrold formår i ”Gensyn med Brideshead” at illustrere, hvor fortvivlende religion kan være for det enkelte menneske, og hvor altødelæggende det kan være for en hel familie.

Titel: Gensyn med Brideshead
Original Titel: Brideshead Revisited
Premieredato: 26. september 2008
Instruktør: Julian Jarrold
Skuespillere: Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson, Patrick Malahide, Michael Gambon, Greta Scacchi
Spilletid: 135 min.
Selskab: BBC Films og SF Film 2008
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Munch
Jomfruer fra rummet
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...