Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Knives Out

13. april 2020 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Knives Out billede

Det tog sin tid, men langt om længe er den her. Den nutidige krimi med anspor af de gamle dyder, og hvor man ikke lige har regnet plottet ud efter ti minutter. Hurra for old school murder mystery!

Det er længe, længe siden at vi er blevet begunstiget med en rigtig solid krimi. Altså en af den slags som man lavede dem i gamle dage, hvor der i hvert fald i monopolets tid var rig mulighed for at gætte med hjemme fra sofaen. Dengang var løjerne ofte lagt i hænderne på tilbagevendende figurer som Miss Marple, Sherlock Holmes og Hercule Poirot. Og netop de tre nævnte her, lader det til at Benoit Blanc besidder en lille smule af. Han er kryptisk, altseende og uortodoks og han bliver tilkaldt til en mordgåde hos familien Thrombey, hvor patriarken og krimi-forfatteren Harlan bliver fundet død dagen efter sin 85-års fødselsdag. Det ligner ganske vist et selvmord, men var det nu også det?

Knives Out har da også fået en dansk undertitel som lyder ”Var Det Mord?”, hvilket er det helt store spørgsmål i Rian Johnsons herlige krimi-drama med noter af komedie. Den er nemlig velfortalt, tvistet og umulig at regne ud. Filmen går fra stereotyp gennemgang af enkeltvise afhøringer til at skifte genre til noget der minder om action for siden at vende tilbage på sporet, hvor en tilståelse kommer i spil, men igen bremses af nogle iagttagelser, som peger i en anden retning. De to timer i selskab med dette imponerende og skæve ensemble flyver afsted, mens man forsøger at holde øjne og ører åbne. Jeg prøvede virkelig at være egen detektiv undervejs, og min strategi var at fokusere på nogle af de personligheder som optræder i periferien. Jeg fik ikke ret, og det var kun godt. Dermed var fascinationen faktisk det større, da jeg nåede til rulleteksterne.

Filmen skifter spor i det øjeblik, hvor Harlans personlige hjælper Marta via Harlans testamente tildeles hele formuen og hans mægtige hus. Det sætter tingene i kog hos den øvrige familie og udløser en slags personlig jagt på Marta. Hun er på dette tidspunkt allerede blevet bedt om at holde sig tæt til Blanc, så han kan få analyser af hver eneste af medlemmerne i Harlans familie. Som seer bliver vi selv vidne til hvad der sker fra fødselsdagsfesten slutter og til Harlans lig bliver fundet. Dermed ved vi hvad der skete, men hvad vi mangler at få at vide er hvad der skete forud. Kan det ikke være lige meget, når vi nu selv så hvordan Harlans død foregik og hvem der var på værelset med ham? Det lader det til, men det er lige præcis her at Knives Out tager fusen på sit publikum. Og mere kommer der så ikke fra min mund omkring handling.

Castet til Knives Out er formidabelt. Godt nok taler James Bond alias Daniel Craig med en kartoffel i munden, men det er forholdsvis sjovt at se ham som denne karikerede, men afsindigt skarpe detektiv. Faktisk er der en anden detalje han skal have afdækket. Han ved nemlig ikke hvem der har hyret ham til opgaven. Blot at det er én fra familien. Og hold så godt fast – her kommer rollebesætningen blandt familien Thrombey: Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Chris Evans, Toni Collette, Jaeden Martell, Katherine Langford, Riki Lindhome, K Callan og så med Christopher Plummer som Harlan. Ana De Armas spiller Marta mens Edi Patterson udmærker sig som husassistenten Fran. Gode gamle Frank Oz (der styrede og stemmelagde en del af dukkerne i The Muppet Show) kigger også forbi som advokaten Frank, der skal præsentere familien for testamentet. Det er en meget ulig besætning, men det fungerer fortrinligt og giver noget dynamik og liv i kludene.

Jeg anbefaler på det kraftigste Knives Out, som i øvrigt også var Oscar-nomineret senest for sit originale manuskript, da vi ikke i nyere tid har haft en krimi af denne kaliber. Jeg blev selv narret til at tro at Mordet I Orientekspressen ville kunne dække mit behov, men der blev jeg snydt. Endelig er den her så. Den overrumplende og uforudsigelige krimi, som bedyrer de gamle dyder i et nutidigt miljø. Og hatten af for dig, hvis du kan knække gåden inden rulleteksterne. Jeg kunne jo så ikke. 5 stjerner tildeles for den udmærkede præstation.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Knives Out
Original Titel: Knives Out
Premieredato: 6. april 2020
Instruktør: Rian Johnson
Skuespillere: Daniel Craig, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette, Frank Oz, Edi Patterson, Ana de Armas, M Emmet Walsh, Frank Oz, Jaeden Martell, LaKeith Stanfield, Noah Segan, Marlene Forte, K Callan
Spilletid: 130 min.
Selskab: Lionsgate, MCR, T-Street, 2019
Genre: Drama , Humor , Krimi
banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...