Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

MASH (DVD)

1. august 2002 af Niclas Christian Dahl

5 stjerner Skriv en kommentar

MASH (DVD) billede

MASH var en af de første film der satte stor fokus på det amerikanske fohold til Vietnamkrigen, til trods for at hele filmen foregik i Korea. Men MASH er endnu mere end det... MASH er Kult !

I stykke tid har vi alle kunne nyde dygtige skuespillere som "Alan Alda", "Wayne Rogers", "Mike Farrell" og ikke mindst "Gary Burghoff" - alle har nemlig en stor rolle i serien M*A*S*H der kører for fuld skrue på diverse skandinaviske kanaler.
Men den så kært elskede serie ville aldrig have kørt i 11 succesfyldte år, hvis det ikke var for filmen der gik forud. MASH (serien og filmen adskille sig i stavemåden) er instrueret af, den nu, utrolig kendte instruktør Robert ("Bob") Altman, der i de glade 60-ere ikke havde markeret sig særlig meget. Men som vandt gunsten i folks hjerter ved hjælp af en bog skrevet af en lægen, Richard Hooker, der selv havde været i Korea og set teroen og ikke mindst hvad den gjorde ved alle implicerede: De skadede soldater der måske aldrig kom til at se sollyset igen, de stressede læger der prøvede at redde alle og kæmpede imod fordømmelse overfor fjenden og ikke mindst de øverste generaler der i virkeligheden ikke vidste hvad der foregik.

Produceren Ingo Preminger havde læst Hookers bog og fik straks den hollywood-udskudte manuskriptforfatter Ring Lardner Jr. til at skrive et manus til filmen.
Derefter lå dette manuskript på diverse Fox-entertainment-instruktørers skrivebord i næsten et år... Altman var den 13 eller 14 i rækken der havde fået det tilbudt, og han var med det samme fanget i den gode historie om hvordan lægerne i et telt langt væk hjemmefra brugte humoren til at overleve de forfærdelige ting de så hver dag.
Altman gik med til at lave filmen, for utrolig små penge - Fox havde andre krigsfilm igang og alle var produceret som store blockbusters.

Altman gik kun med til at lave filmen for så små penge, fordi han tænkte at hans kunsteristiske frihed ville blive beskyttet når selskabet ikke algde mærke til at hans lille produktion.
Producer Preminger fik castet en del folk på forhånd bl.a. Donald Sutherland og Elliot Gould, noget af første Altman gjorde var at prøve at få fyret Sutherland og Gould, men produceren stod fast og et oplæg til ballade mellem Instrutør og skuespillere var lagt i vandet.

Indspilningerne gik stødt og roligt igang... manuskriptforfatter Lardner, nærmede sig ikke settet idet han havde hørt rygter om at ingen af ordene i hans mesterværk blev brugt i dialogerne - da han endelig en dag nærmede sig settet var det første han hørte Altman der råbte "Hurtig, skynd jer at finde et manuskript, forfatteren er her !". Stemningen var lagt og det blev hurtig klart at meget lidt af det Lardner havde skrevet var med i den endelige film - i starten var han meget sur, men det stoppede pludselig da han fik en Oscar for bedste Manuskript og idag har han en del at takke Altman for, da det er hans dialoger og ikke Lardners.

Filmen skulle foregå i Korea, men Altman og crewet ville meget hellere lede tankerne ind på Vietnam, hvor de amerikanske soldater på det tidspunk var i krig for fædrelandet. Filmen er derfor fyldt med henvisninger til Vietnam og ikke Korea, fx bærer de "indfødte" særlige hatte der udelukkende bæres i Vietnam.
Forsøget fejlede for Altman og crewet, for da Fox-selskabet opdagede deres forsøg på at lede seernes tanker over på Vietnam blev Altman tvunget til at sætte Korea ind et eller andet sted.
Korea kom ind i fortitlerne, men næppe på den måde selskabet havde ønsket det. Henvisningen til Korea er nemlig udført ved hjælp af citater fra amerikanske ekspræsidenter hvor de snakker om Korea.

Historien i MASH (Mobile Army Surgical Hospital) tager udgangspunkt i Kaptajn Pierce's ankomst til frontlinjen i krigens midtpunkt. Han møder hurtig hele lejren og de fleste falder i hans smag, især hans ene værelseskammerat, som bliver en god ven, siger ham noget - dog finder de hurtig ud af at den tredje værelsesbeboer ikke er dem særlig imødekommende, Major Frank Burns er manden der konstant prøver at holde MASH under den normalitet der bør forefindes i sådan en lejr. Men lejren er bestemt ikke normal, selv øverstkommanderende Løjtnant, Henry Braymore Blake, er lidt ligeglad med regler og foreskrifter, han har indset at hans mænd bruger en stærk underholdende sans for at holde sig selv kørende - og han hopper gerne med på vognen så længe det ikke går ud over andre, altså andre end Frank.

Frank får sig dog hurtig en ven i dette rablende telt-vanvid. Major O'Houlihan (Hot Lips) kommer direkte ind i lejren uforberedt på dens vanvid. Men det går dog hurtig op for hende at den eneste hjælp hun kan finde i dette endeløse hul af humor er Frank Burns. En hed affære indledes hurtigt og det ender med at Frank bliver kørt afsted til psykiatisk afdeling.
Hot Lips er alene - og det er ikke altid nemt at være oversygeplejerske i en MASH enhed.

MASH beskriver utrolig godt følelserne omkring en hospitalsafdelings takling af krigen grusomhed.
Der er ingen tvivl om at MASH er et kult-fænomen. Kun et Kult-fænomen kan starte en så omtalt og ros serie som M*A*S*H blev.
Denne film kræver omtale og det har den hermed fået, det er en af de bedste film man kan finde omkring krigen og dens humor.

DVD-udgivelsen:
Filmen er flot udført og ligger ialt på to dvd'er, den ene med Filmen, kommentarer og et enkelt dokumentar program og den anden med 3 dokumentar programmer.
Der er nok mange der vil sige at det er lidt småt for en Special Edition, og til en hvis grad kan man give dem ret, der mangler lidt sjov på sådan en dvd, lidt sjov ligesom det må have været at indspille filmen, det er lidt synd.
Kommentator rollen er ikke så oplagt til Altman og det er lidt synd, der kunne godt have noget mere i dem, ligesom i den ene dokumentar der ligger på cd 1.
En ok udgivelse, men ikke med meget Special Edition over sig. 4 ud af 6 mulige stjerner for denne skultfilms-udgivelse.

Titel: MASH
Original Titel: MASH
Premieredato: 1. august 2002
Instruktør: Robert Altman
Skuespillere: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall, Roger Bowen, Rene Auberjonois, David Arkin, Jo Ann Pflug, Gary Burghoff.
Spilletid: 116 min.
Selskab: 20th Century Fox, 2001
Genre: Krig

banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...