Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Nightmare Alley

20. marts 2022 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Nightmare Alley billede

Har vi en outsider til at vinde en Oscar for bedste film? Måske. Guillermo Del Toro gør i hvert fald sit til at lukke alle sprosser i sit lange værk. Måske er det netop længden, som er det største handicap mod en mulig sejr.

Guillermo Del Toros freakshow ender med at gribe om sig. Svindel bliver til sandhed med omveje og konspirationer. Hvem narrer hvem, og for hvis vindings skyld? Tråde og plots er mangfoldige i den 4-dobbelte Oscar-nominerede film, som vi med danske briller godt kan tillade os at heppe lidt på. Fotograf Dan Laustsen er nemlig selve personificeringen for nomineringen for bedste cinematografi.

Stanton Carlisle bærer rundt på noget, som kunne ligne et lig. Begraver det i bunden af et hus, og stikker så ild til huset efterfølgende. Stanton forlader herefter den brændende matrikel, og vi følger ham på rejse gennem natten, indtil hans endestation viser sig at være et karnival. Her får Stanton job, og lærer dets medarbejdere at kende. Særligt får han øje på den clairvoyante kvinde Madame Zeena, som med list og snyderi har held til at overbevise gæsterne om, at hun kan komme i kontakt med afdøde slægtninge og forudsige både dit og dat. Hendes tricks og snedigheder aflures hurtigt af Stanton, og det viser sig, at han besidder sammen form for talent. Alt går godt, ja, faktisk så godt, at Stanton hyres privat af nogle rige mæcener, som betaler Stanton klækkelige summer for sin ”indsigt”.

En dag står Stanton dog over for en kunde, som er ham et skridt foran. Dr. Lilith Ritter gennemskuer Stanton, men hans talegaver og kvikke fatteevne redder ham. Ritter og Stanton teamer op, og snyderiet når nye højder, da Stanton kommer i kontakt med Ezra Grindle. På toppen af karrieren, så må Stanton dog sande, at intet varer ved og faldet fra tinderne gør ham desperat. Et voldsomt klimax venter, og spørgsmålet er, om Stanton har rykket på sin position eller desværre blot er ved samme udgangspunkt som ved begyndelsen.

Nightmare Alley er en særlig fabel, som via sin stærke visuelle side med mørke nuancer, tryllebinder sit publikum. Filmen er ganske vist lang – og måske endda også en snert for lang – men den bygger alligevel fin bro mellem Stantons opstigning i graderne og så alle de specielle folk, som han møder på sin vej. Deres ageren tegner et fuldgodt billede af, hvem han er og hvor langt han er villig til at gå. Fra omstrejfer til storcharmør. Der hersker en dejlig dysterhed og underliggende uro i Nightmare Alley, for hvert skridt Stanton tager, så ved man ikke helt om isen kan bære. Og hvad pokker var det nu lige med det lig der i starten?

Sikke et cast, der følger Del Toro på denne rejse. Lutter glamourøse navne pryder listen over medvirkende i både store roller som små. Mange ting er som de plejer i Del Toros univers, men Nightmare Alley tilføjer flere alen til det signifikante touch. Den er kryptisk, dramatisk, lidt sort i sin humor og prætentiøs. Den er nok ikke for alle, men et tilpas alternativt værk, som kan ende med at blive helt kult. 4 store stjerner herfra.

Filmen er venligst stillet til rådighed af © 20th Century Studios.

Titel: Nightmare Alley
Original Titel: Nightmare Alley
Premieredato: 16. marts 2022
Instruktør: Guillermo Del Toro
Skuespillere: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Ron Perlman, Rooney Mara, Richard Jenkins, David Strathairn, Tim Blake Nelson, Mary Steenburgen, Paul Anderson, Holt McCallany, Lara Jean Chorostecki, Clifton Collins, Jim Beaver
Spilletid: 151 min.
Selskab: Searchlight Pictures, TSG Entertainment, 2021
Genre: Krimi , Thriller


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...